Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Τα “Κόκκινα Φανάρια” και οι σκέψεις των γυναικών

Kokkina-Fanaria
Η αμαρτωλή περιοχή της Τρούμπας και τα μάταια όνειρα των κοριτσιών της, ζωντανεύουν στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Πρεμιέρα κάνει απόψε στο θέατρο Ρεξ –Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη η εκδοχή του Κωνσταντίνου Ρήγου πάνω στα «Κόκκινα Φανάρια» του Αλέκου Γαλανού.
Η ταινία του 1963 έχει αφήσει ιστορία. Η Τζένη Καρέζη, η μοναδική Δέσπω Διαμαντίδου ως «Μαντάμ Παρή» αλλά και το υπόλοιπο λαμπερό καστ, η μουσική του Σ.Ξαρχάκου και η αποτύπωση μιας σκληρής εικόνας της τότε ελληνικής κοινωνίας έφτασαν μέχρι τα Όσκαρ και στην υποψηφιότητα για καλύτερη ξενόγλωσση ταινία. 50 χρόνια μετά, ο Ρήγος, ξανά στη σκηνή του Εθνικού, ανεβάζει μια παράσταση με σύγχρονη ματιά. «Βασική ιδέα», λέει ο ίδιος, «είναι ότι το σκηνικό μας, ένα σπίτι με τα διάφορα δωμάτια του –είναι ταυτόχρονα κι ένα κινηματογραφικό πλατό, μέσα στο οποίο γυρίζεται σήμερα η ταινία Κόκκινα Φανάρια». Έντονη σεξουαλικότητα, χαμένα όνειρα, άτυχοι έρωτες. Ένας κάμεραμαν πάνω στη σκηνή, η μουσική του Δ.Γρίβα και μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών θα μεταφέρουν το κλίμα μιας εποχής που έσβησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Μια εποχή που γοήτευσε ωστόσο κι άλλους κινηματογραφιστές τότε όπως τον Ζ.Ντασέν ο οποίος εμπνεύστηκε και γύρισε το «Ποτέ την Κυριακή». Η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα που ήταν απόρροια μιας συντηρητικής και γεμάτης ταμπού κοινωνίας, έβρισκε καταφύγιο στη γειτονιά του Πειραιά που είχε αποκτήσει τεράστια φήμη.
Αν και η χούντα «έπνιξε» το σκοτεινό κόσμο της Τρούμπας, ο έρωτας σε αυτή τη μορφή δε σταμάτησε να υφίσταται μέχρι σήμερα. Και οι πρωταγωνιστές του κόσμου εκείνου, εξακολουθούν να ζουν και σήμερα. «Γιατί οι ήρωες του έργου, εκτός από πόρνες και νταβατζήδες, είναι άνθρωποι που ονειρεύονται κι ελπίζουν όπως όλοι μας. Μόνο που εκείνοι ανήκουν σε ένα περιθώριο της κοινωνίας καταδικασμένο να μείνει για πάντα περιθώριο», εκφράζει ο ευφάνταστος σκηνοθέτης.
Η παράσταση θα διαρκέσει ως τις 28 Απριλίου. Η Ε.Κοκκίδου, η Θ.Τζήμου, ο Ν.Ψαρράς, ο Ν.Αλεξίου, η Κ.Μιχαήλ είναι μερικοί από τους ηθοποιούς που παίζουν ενώ εκτός από τη σκηνοθεσία, ο Κ.Ρήγος έχει αναλάβει τη σκηνογραφία και τη χορογραφία. Ενδυματολόγος είναι η Ν.Δημητρίου και τη διασκευή –δραματολογική επεξεργασία του κειμένου έχει κάνει η Ε.Κύργια. Αναμένοντας λοιπόν το καινούριο τολμηρό εγχείρημα του Ρήγου ο οποίος μέχρι στιγμής έχει χαρίσει στο Εθνικό σημαντικές επιτυχίες. Τα στοιχεία προμηνύουν ότι τα «Κόκκινα Φανάρια» θα είναι άλλη μία…

ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ / ysterografa.gr