Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Κώστας Κόλλιας: «Έρχονται ευεργετικές ρυθμίσεις



Εισηγητής σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος ορίστηκε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ευεργετικές ρυθμίσεις για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μου έκανε την τιμή να με ορίσει εισηγητή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ένα άρθρο τεσσάρων διατάξεων, με τις οποίες δίνεται ανάσα στους αγρότες που επέλεξαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών.

Είχα επισημάνει επανειλημμένα προς την Κυβέρνηση, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις μου στο κοινοβούλιο, αλλά και προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ότι οι αγρότες μας, αφού τους παρουσιάστηκαν κίνητρα ιδιαίτερα ελκυστικά για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, στη συνέχεια βρέθηκαν εκτεθειμένοι. Σε μία περίοδο που το καλλιεργητικό κόστος αυξάνεται, οι τιμές παραγωγού φθίνουν και η ύφεση συνεχίζεται, τα φωτοβολταϊκά εμφανίστηκαν ως μία καλή πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος, πλην όμως η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική. Η τιμή πώλησης του ρεύματος ήταν κάθε άλλο παρά εγγυημένη, οι όροι σύνδεσης ήταν για πολλούς απαγορευτικοί, η δανειοδότηση ανύπαρκτη.

Πολλοί αγρότες που έσπευσαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση, υπερχρεώθηκαν για την πραγματοποίηση της επένδυσης και βρέθηκαν σε νέο οικονομικό αδιέξοδο. Στο νομοσχέδιο που θα εισηγηθώ, η Κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρη πολιτική βούληση να βοηθήσει και να δώσει εκ νέου κίνητρα στους αγρότες, βοηθώντας και τους ίδιους να αναπληρώσουν το εισόδημά τους, αλλά και προωθώντας την εγκατάσταση εναλλακτικών, καθαρών πηγών ενέργειας.

Έτσι, προβλέπεται ότι για όσους φωτοβολταϊκούς σταθμούς υποβλήθηκε αίτηση για ενεργοποίηση της σύνδεσής τους ως τις 10 Αυγούστου 2012, η τιμή πώλησης θα είναι αυτή που ίσχυε κατά το χρόνο υποβολής της αίτησής τους. Ιδιαίτερα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όσοι υπέγραψαν συμβάσεις σύνδεσης, οι οποίες λήγουν την 31η Μαρτίου 2013, έχουν τη δυνατότητα με αίτησή τους να παρατείνουν κατά δύο μήνες τη διάρκεια των συμβάσεών πώλησης. Επίσης, όσες συμβάσεις έληξαν από την 1η Σεπτεμβρίου θεωρούνται ενεργές και η διάρκειά τους παρατείνεται κατά δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου. Αυτές οι διατάξεις θα βγάλουν από το αδιέξοδο όσους αγρότες ζήτησαν δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα, πλην όμως η έγκριση και η εκταμίευσή τους καθυστέρησε εξαιτίας της συγχώνευσής της με την Τράπεζα Πειραιώς. Τέλος, εγγυητικές επιστολές που κατατέθηκαν από αγρότες, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν την επένδυση, θα τους επιστραφούν εφόσον το ζητήσουν με υπεύθυνη δήλωση.

Θεωρώ ότι οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις αποτελούν μία χειροπιαστή απόδειξη ότι η Κυβέρνηση θέλει και μπορεί να στηρίξει το δοκιμαζόμενο Έλληνα παραγωγό. Θέλω ωστόσο να επισημάνω στους αγρότες που ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων ότι θα πρέπει να καταθέσουν εγκαίρως τις σχετικές αιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα συμβεί μετά τη δημοσίευση του νόμου και μέσα σε διάστημα ενός μήνα από τη δημοσίευσή του. Εφιστώ την προσοχή των ενδιαφερομένων στις προθεσμίες που δίνονται, για τις οποίες θα τους ενημερώσω εκ νέου μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και την ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής.»