Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Έκθεση Πελοποννησιακών προϊόντων: Μία έκθεση προϊόντων και πολιτισμού της Πελοποννήσου (video)

{images:title}
Στόχος της έκθεσης-γιορτής που πραγματοποιείται εδώ στην πλατεία Κλαυθμώνος με τη συνέργεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου και όλων των Επιμελητηρίων της γεωγραφικής ενότητας της Πελοποννήσου δεν είναι μόνο να δημιουργήσουμε εμπορικές σχέσεις αλλά να προβάλουμε τα στοιχεία της διαπολιτιστικής μας παρουσίας στη διαχρονική πορεία, ανέφερε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός στην Αθήνα για την προβολή της έκθεσης Πελοποννησιακών προϊόντων.
Η Πελοπόννησος είναι ενότητα και μία οντότητα με τους 7 νομούς της
Μία συνέντευξη με παρόντες τους τουριστικούς και γαστρονομικούς συντάκτες που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τόσο από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου όσο και από τους Γιάννη Μπουντρούκα, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Μανούσο Μανουσάκη, σκηνοθέτη, εμπνευστή της γιορτής Ελιάς και Λαδιού στη Σελλασία Λακωνίας, κ. Μανιατάκη πρόεδρο του Μανιατάκειου Ιδρύματος και κ. Καρούμπα πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας στοιχεία για τα Πελοποννησιακά προϊόντα και την σημασία της έκθεσης.
Μίας έκθεσης που είναι το αποτέλεσμα της συνέργειας και η απόδειξη ότι μόνο με τη συνεργασία και την «ένωση υγιών δυνάμεων» που έχουν κοινό όραμα, μπορεί η χώρα να πάει μπροστά και να αντιμετωπίσει την κρίση με αισιοδοξία.
Αποτέλεσμα της συνέργειας και της συνένωσης δυνάμεων η έκθεση πελοποννισιακών προϊόντων
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που προχώρησαν σε αυτό το εγχείρημα και αποτελεί το ξεκίνημα μίας σειράς δράσεων που θα ακολουθήσουν.
Ο κ. Μανουσάκης με το δικό του μοναδικό τρόπο αφού επεσήμανε το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί έναν ξεχωριστό τόπο, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, έφτασε στο σήμερα και ανέφερε ότι θα πρέπει να ανατροφοδοτήσουμε τον πολιτισμό μας για να μπορέσουμε να στηριχθούμε σε αυτόν και να εκτιμήσουμε αυτά που τόσα χρόνια μας δόθηκαν αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει μεράκι και αυτοεκτίμηση.
Διευκρίνισε πως χρέος μας είναι οι ίδιοι να εκτιμήσουμε την αξία των προϊόντων μας και να τα χρησιμοποιούμε μεταξύ μας…. Τέλος μίλησε για την γιορτή της ελιάς και του λαδιού που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια στη Σελλασία με αυτό το σκοπό.
Ο κ. Μανιατάκης εξήγησε τα περί μεσογειακής διατροφής αφού εκπροσωπεί το Μανιατάκειο Ίδρυμα που αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο του δήμου Πύλου- Νέστορος, λόγω του γεγονότος ότι η Κορώνη έχει οριστεί ως έδρα της Μεσογειακής διατροφής και τόνισε μεταξύ άλλων πως θα πρέπει να συνεργαστούν οι εταιρείες με ομοειδή προϊόντα ενώ κάλεσε τον περιφερειάρχη να προχωρήσει σε ένα σχέδιο μαζί με τους τοπικούς φορείς που θα έχει ως στόχο την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, την αύξηση των εξαγωγών και την μείωση των εισαγωγών.
Ο κ. Καρούμπας χαρακτήρισε τα προϊόντα της Πελοποννήσου πολύ καλά και σπάνια και επεσήμανε την ανάγκη ο τουρισμός να γίνει και γαστρονομικός και να περάσουν τα προϊόντα στην διεθνή συνταγογραφία.
Δήλωσε αρωγός στις όποιες προσπάθειες γίνουν και ανακοίνωσε ότι το 2016 στην Ελλάδα θα γίνει το Παγκόσμιο Συνέδριο Μαγειρικής και θα επισκεφτούν τη χώρα 2000 μάγειρες από όλον τον κόσμο.
Να σημειώσουμε πως ο κ. Τατούλης μίλησε και για την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων, την προβολή των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων και την τυποποίησή τους, στοιχεία που θα κάνουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα και θα τα ανεβάσουν όλο και πιο ψηλά στο ράφι, όπως είπε χαρακτηριστικά, αφού θα υπάρχει το brand name της Πελοποννήσου σε αυτά.
Προανήγγειλε επίσης ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη συνάντηση των μεσογειακών περιφερειών όχι μόνο της Ευρώπης και θα εκδοθεί η πρώτη διακήρυξη των περιφερειών.
Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής αναμένεται να προβληθεί η μεσογειακή διατροφή και μέσω αυτής θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί και να προβληθεί η πελοποννησιακή διατροφή, μία διατροφή που έχει τα δικά της διαχρονικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Τον συντονισμό της συνέντευξης τύπου είχε η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου ενώ οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακές γεύσεις τον μπουφέ που ετοίμασαν οι αρχιμάγειρες της λέσχης ...


Ε.Τ. - isthmos.gr