Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε… αναβολή

barroso-van-rompuy-council-
Παραπομπή στο μέλλον… Αυτό αποφάσισαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στη δομή και λειτουργία της Ε.Ε., καθώς η πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες δεν κατέληξε σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος των εργασιών, το λειτουργικό πλαίσιο για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM θα πρέπει να συμφωνηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Με στόχευση να μπορεί ο ESM να ανακεφαλαιοποιήσεις απευθείας τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όταν προκύψει τέτοια ανάγκη.
Απ΄την άλλη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τις χώρες-μέλη να συμφωνήσουν στην οδηγία-πλαίσιο για την εξυγίανση και εκκαθαριση πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και στην οδηγία για εγγύηση στις καταθέσεις νωρίτερα, δηλαδή πριν από τον Ιούνιο του 2013.
Ενώ, καλωσόρισε τη συμφωνία που επετεύχθη στο προχθεσινό Ecofin, για τη σύσταση ενιαίας εποπτικής αρχής για τις τράπεζες, μετά τον συμβιβασμό ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ δήλωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 2013 θα παρουσιάσει τις επιμέρους λεπτομέρειες μας πρότασης που θα προβλέπει τη χρηματοδότηση χωρών από την ευρωζώνη, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο υποστήριξε ότι τον Ιούνιο του 2013 θα παρουσιαστεί μια περισσότερο ολοκληρωμένη πρόταση για το μέλλον του ευρώ.
Όσο για την Άνγκελα Μέρκελ, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών. Απέρριψε τα σενάρια χαλάρωσης των κριτηρίων για το έλλειμμα και το χρέος των χωρών της ευρωζώνης, όπως ορίζονται αυτά με σαφήνεια από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

ysterografa.gr