Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

ΓΚΑΛΟΠ: «ΖΩΝΕΣ» ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ & ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ


Μία - πέρα από κάθε πρόβλεψη- αρνητική εικόνα των πολιτών για τη λειτουργία των δήμων αποτυπώνει το πρώτο μέρος* της πανελλαδικής έρευνας σε δείγμα 1011 ατόμων, που διεξήγαγε από τις 26 έως τις 30 Νοεμβρίου η εταιρεία Opinion Poll** για την aftodioikisi.gr και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα, πάνω από 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει διαφθορά στους δήμους, ενώ 7 στους 10 θεωρούν ότι υπάρχει αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών. Ως εκ τούτου σχεδόν το ίδιο ποσοστό (71%) από τους ερωτηθέντες λένε «ναι» στο Παρατηρητήριο στο οποίο αντιδρά με σφοδρότητα η ΚΕΔΕ, ενώ πάνω από τους μισούς θεωρούν ότι τα οικονομικά ανοίγματα των δήμων πρέπει να τα καλύπτουν οι ίδιοι και όχι το κράτος.
Αναλυτικά:

Το 83% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στους δήμους
Στο ερώτημα: «Κατά καιρούς έχουν γίνει καταγγελίες για διαφθορά στους δήμους. Εσείς τι πιστεύετε»: Το 83% απαντά ότι «πράγματι υπάρχει διαφθορά στους δήμους», έναντι μόλις 7% που υποστηρίζει ότι «αυτές οι καταγγελίες είναι ανυπόστατες», ενώ 1 στους 10 (ποσοστό 10%) δηλώνει «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ».



Αδιαφανής η οικονομική διαχείριση λένε 7 στους 10
Λίγο μικρότερο αλλά πάρα πολύ υψηλό είναι το ποσοστό όσων απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν «υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων»: Το 69% απαντά «όχι» και μόλις το 15% θεωρεί ότι η διαχείριση των οικονομικών είναι διαφανής, ενώ το 16% είναι στην κατηγορία ΔΓ/ΔΑ


«Ναι» στο Παρατηρητήριο από το 71%
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το ίδιο ποσοστό πολιτών (71%) με αυτούς που θεωρούν ότι η οικονομική διαχείριση των δήμων είναι αδιαφανής, χαρακτηρίζουν το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ για το οποίο υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από την ΚΕΔΕ, «θετική και αναγκαία πρωτοβουλία» και μόλις το 15% μιλά για «απαράδεκτη παρέμβαση στα οικονομικά των δήμων».


Καλύψτε μονοι σας τα οικονομικά ανοίγματα, ζητά το 52%
Ιδιαίτερα υψηλό, τέλος, είναι το ποσοστό και όσων θεωρούν ότι οι «κόκκινοι» δήμοι πρέπει να λύνουν μόνοι τους τα οικονομικά τους προβλήματα και όχι με τη βοήθεια του κράτους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπονται ακόμη και μεγάλες αυξήσεις σε τοπικούς φόρους ή τέλη. Συγκεκριμένα στο ερώτημα αν «οι δήμοι πρέπει να καλύπτουν τα οικονομικά τους ανοίγματα με δικές τους οικονομικές πρωτοβουλίες ή να τα καλύπτουν με χρήματα από το κράτος και πέρα από τις υπάρχουσες κρατικές επιχορηγήσεις», το 52% απαντά ότι «οφείλουν να αντιμετωπίζουν μόνοι τους τα οικονομικά ανοίγματα που δημιουργούν», ενώ ένα «ισχυρό» 36% θεωρεί ότι «τα ανοίγματα πρέπει να τα καλύπτει το κράτος»


Στο δεύτερο μέρος της έρευνας οι πολίτες απαντούν για το πόσο ικανοποιημένοι είναι από το έργο των δημάρχων στην περιοχή τους, για το ποιος φταίει για τη σημερινή κατάσταση στους δήμους αλλά και για το ρόλο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

*Το πρώτο μέρος της δημοσκοπικής έρευνας του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΙΝΣΤΟΥΤΟΥΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και της AFTODIOIKISI.GR για τη διαφάνεια και τα οικονομικά στους δήμους (αρχείο .ppt).
**ΕΔΩ