Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ντίνα Νικολάκου: Τα 8,3 εκατ. μας τα χρωστάει το υπουργείο

Οφειλόμενα των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη μεταφορά των μαθητών είναι τα 8,3 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εμφανίζονται στη σχετική λίστα. Αυτό τονίζει στη συνέντευξή της προς την aftodioikisi.gr η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης - Έργων - Περιφερειακής Ενημέρωσης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Ντίνα Νικολάκου.
Προσθέτει δε ότι η περιφέρεια έχει εξοφλήσει μέχρι κεραίες τα 30 εκατ. χρέος που παρέλαβε από τις πέντε νομαρχίες το 2011. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της κ. Νικολάκου στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:

-Κυρία Νικολάκου, στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών η Περιφέρεια Πελοποννήσου εμφανίζεται να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 8,3 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν το σύνολο των οφειλών που αποτυπώνονται σε αυτή τη λίστα είναι τα κονδύλια που χρωστάει το κράτος προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη μεταφορά των μαθητών. Δεν είναι , δηλαδή, δικά μας οφειλόμενα αλλά αντιθέτως οφειλόμενα των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών προς την περιφέρεια. Γι' αυτό θα έπρεπε, προκειμένου να μην αποπροσανατολίζονται και παραπληροφορούνται οι πολίτες, το υπουργείο Οικονομικών μαζί με τη λίστα να διευκρινίσει σε ποιους αλλά και από ποιους οφείλονται αυτά τα ποσά. Δεν είναι δυνατόν δικές του οφειλές να εμφανίζονται ως δικές μας.

-Υπάρχουν όμως περιφέρειες που εμφανίζονται να μην οφείλουν ή να οφείλουν πολύ μικρά ποσά προς τους ιδιώτες. Αυτές δεν έχουν οφειλόμενα από τη μεταφορά των μαθητών;

Κοιτάξτε, ορισμένες περιφέρειες δεν αναγνωρίζουν ως δικές τους οφειλές τα παραπάνω ποσά και ως εκ τούτου δεν τα συμπεριέλαβαν σε αυτά που απέστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών. Γι' αυτό και εμφανίζουν είτε μηδενικές είτε πολύ χαμηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εμείς, ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, δώσαμε σαφή εικόνα των οφειλών μας, άσχετα αν ουσιαστικά δεν είναι δικές μας αλλά του κεντρικού κράτους.

-Πόσα, εντέλει, χρωστάει πραγματικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ιδιώτες;

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καταφέρει να εξοφλήσει πλήρως όλες τις οφειλές, ύψους 30 εκατ. ευρώ, που παρέλαβε από τις πέντε νομαρχίες στις αρχές του 2011. Παράλληλα ο προϋπολογισμός του 2012 εκτελείται εντός των ορίων των προβλέψεών του, ενώ κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2013 θα αναφερθούμε αναλυτικά στη χρηστή διοίκηση της σημερινής περιφερειακής αρχής υπό τον Πέτρο Τατούλη, με δεδομένο ότι σε σχέση με τις πέντε νομαρχίες έχουμε μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες κατά μέσο στο 60%, και σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες και η μείωση αυτή και το 80%.