Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Σκέψεις για μαζικές παραιτήσεις Δημάρχων στην Πελοπόννησο! (video)

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) οι δήμαρχοι Πελοποννήσου. Αυτό τονίστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, που έγινε τη Δευτέρα, στην Τρίπολη, παρουσία δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Πολλοί δήμαρχοι υπογράμμισε ότι πλέον κρίνεται η ύπαρξη της αυτοδιοίκησης!
Ο κύριος Κοιμήσης (μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ) ενημέρωσε για το νομικό πλαίσιο και τα μέτρα που πάρθηκαν με το μεσοπρόθεσμο. Τόνισε ότι οι δήμοι βρίσκονται σε αδράνεια και ότι η παραίτηση είναι απλά μια φυγή από την πιο κρίσιμη ώρα της αυτοδιοίκησης.
Ο κύριος Μαραβέλιας (μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ) σημείωσε ότι υπάρχει αδυναμία καθορισμού γραμμής γιατί η κρίση είναι βαρύ φορτίο που δεν μπορεί να καθοριστεί. Χαρακτήρισε τον τρόπο που λειτουργούν οι δήμοι σήμερα για να αντιμετωπίσουν την κρίση ως ένα φαινόμενο σκαντζόχοιρου.
Τα δύο σενάρια που ακούγονται έντονα είναι η αναστολή λειτουργίας των Δήμων και οι παραιτήσεις πολλών δημάρχων, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελ/σου Παναγιώτης Νίκας.
Στόχος -όπως είπαν- είναι η ενότητα στο συνέδριο της Δευτέρας, μακριά από τη μιζέρια και τη γκρίνια με στόχο την ενιαία αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αυτοδιοίκηση. Θα συζητηθούν συγκεκριμένα πράγματα και θα μεταφερθεί η εικόνα της δύσκολης κατάστασης που περνά η αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης στο πλαίσιο της συζήτησης έθεσε δύο ερωτήματα στα μέλη της ΚΕΔΕ σχετικά με την θέση της ΚΕΔΕ για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και τις ελληνογερμανικές συνεργασίες.
Ο δήμαρχος Άργους - Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος υποστήριξε ότι δεν θα αποτελέσει μέσο πίεσης καμία παραίτηση, ούτε το κλείσιμο των δημαρχείων αλλά να απαιτήσουμε είπε να διαχειριζόμαστε μόνοι μας τον πλούτο μας. 'Εμείς είπε διαχειριζόμαστε μόνο το 1% του ΑΕΠ, την ίδια στιγμή που το κράτος διαχειρίζεται το 99%'!
Ο κύριος Αναστασόπουλος μίλησε για κατασυκοφάντηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, για έλλειψη προσωπικού αλλά δεν έλειψε να αναφερθεί και στην μεγάλη κατανάλωση της ΔΕΗ που κάνουν οι δήμοι.
Τα προβλήματα σε γενικές γραμμές που αναφέρθηκαν ήταν η μείωση των οικονομικών πόρων κατά 60% και μάλιστα αναμένεται το 2013 τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα, τα σοβαρά θεσμικά προβλήματα που έχουν οι δήμοι με πολλούς εργαζομένους να συνταξιοδοτούνται και οι αρμοδιότητες των δήμων συνεχώς να αυξάνονται αλλά και το θέμα της διαθεσιμότητας ήταν αυτό που 'κέρδισε' αρκετό χρόνο από τη συνεδρίαση.

isthmos.gr- kalimera-arkadia.gr