Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Δημαράς: Να ανοίξουν τα δημαρχεία και τη νύχτα για τις ευπαθείς ομάδες


Μια εναλλακτική πρόταση έκανε ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, κατά την ομιλία του στην έκτακτη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας για το μνημόνιο 3 και το Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ (εδώ).
Πρότεινε, αντί για κλείσιμο δήμων μέσω του οποίου ουσιαστικά τιμωρούνται οι πολίτες, να ανοίξουν δημαρχεία και δημοτικοί χώροι ακόμα και τη νύχτα, προκειμένου να βρουν καταφύγιο οι πολίτες που δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν.
Επίσης, επανέλαβε την πρότασή του για συγκέντρωση των δημάρχων στην πλατεία Συντάγματος, πρότεινε να συντονίσουν τη δράση τους με τους ιταλούς συναδέλφους -που και αυτοί έχουν βγει στους δρόμους-, αλλά και να προχωρήσουν σε ομαδικές παραιτήσεις, στην περίπτωση που συνεχιστεί η αρνητική για την Αυτοδιοίκηση πορεία εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης. Στα αξιοσημείωτα των προτάσεών του, και αυτή της δημιουργίας, σε συνεργασία με τους εργαζομένους και την Εκκλησία, δικτύου συγκέντρωσης τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Απόσπασμα από την ομιλία Δημαρά:
«Προτείνω:

»Πρώτον, να συγκεντρωθούμε στο Σύνταγμα στην Αθήνα οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα και να μην αποχωρήσουμε από εκεί έως ότου ικανοποιηθεί το πολιτικό μας αίτημα.

»Δεύτερον, να έλθουμε σε συνεννόηση με τους Ιταλούς Δημάρχους οι οποίοι ήδη βγήκαν στους δρόμους κι αυτοί διαμαρτυρόμενοι και να συντονίσουμε τις δράσεις μας.

»Τρίτον, αν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα (και πάντως όχι μεγαλύτερο του ενός μήνα) δεν επιτύχουμε τους στόχους μας, τότε όλοι οι Δήμαρχοι, να υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας.

»Τέταρτον, αντί να κλείσουμε, να διευρύνουμε τη λειτουργία των Δήμων, προχωρώντας στις εξής ενέργειες:

  • Να ανοίγουμε δημοτικά κτίρια και τις απογευματινές και τις νυχτερινές ώρες με σκοπό να βρουν λίγη ζεστασιά συμπολίτες μας που μη έχοντας λεφτά για πετρέλαιο, ξεπαγιάζουν μέσα στα παγωμένα σπίτια τους.
  • Να δημιουργήσουμε ομάδες από εργαζόμενους στους Δήμους μας και εθελοντές συμπολίτες μας, και σε συνεργασία με την Εκκλησία να χτίσουμε ένα ισχυρό δίκτυο συγκέντρωσης τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών για την υποστήριξη των ανέργων, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Να διευρύνουμε δηλαδή κατά πολύ το έργο και τον τρόπο λειτουργίας των σημερινών Τραπεζών Τροφίμων.

»Είναι ευνόητο ότι για να επιτύχουμε αυτή τη διεύρυνση πρέπει να εξασφαλίσουμε τη συμφωνία και των εργαζομένων που πρέπει να αποδεχθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Πιστεύω ότι θα το κάνουν γιατί είμαι σίγουρος ότι κατανοούν ότι στη δύσκολη φάση που βρισκόμαστε η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας δεν είναι απλά δικαίωμά μας, αλλά καθήκον και υποχρέωσή μας. Και εμείς ως αιρετοί και οι εργαζόμενοι ως υπάλληλοι των Δήμων υπάρχουμε, επειδή υπάρχει η κοινωνία. Και τώρα που η κοινωνία κινδυνεύει έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε στο πλευρό της».

aftodioikisi.gr