Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Έπιασαν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού με τη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους»


Με αφορμή την έγκριση της δόσης των 43,7 δις ευρώ και τη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Το βράδυ της Δευτέρας η Ελληνική Κυβέρνηση έδωσε μία μεγάλη μάχη και κέρδισε μία σπουδαία νίκη, που δίνει ανάσα στην εθνική οικονομία και  ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη και την ανάκαμψη. Στην πραγματικότητα, αυτή η νίκη είναι επίτευγμα του ελληνικού λαού, ο οποίος, με υπευθυνότητα, αυτοθυσία και αφοσίωση στο εθνικό συμφέρον, έχει δώσει την απάντηση σε όλους όσους αμφισβήτησαν τη δύναμη και την αποφασιστικότητά του, αλλά και σε όλους όσους προσπάθησαν να θέσουν τη χώρα εκτός Ευρώπης και εκτός ευρώ.

Το πρώτο σημαντικό επίτευγμα είναι βεβαίως η εκταμίευση των 43,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 34,4 θα μπουν άμεσα στην ελληνική οικονομία, καλύπτοντας τόσο τις δημοσιονομικές ανάγκες, όσο και τις ανάγκες ρευστότητας που έχει η αγορά. Εξίσου όμως σημαντική, μάλιστα σημαντικότερη σε βάθος χρόνου, είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων κατά 15 χρόνια και η αναβολή πληρωμών των τόκων κατά 10 χρόνια, καθώς και η μείωση του επιτοκίου στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης, θα ανακουφίσει την οικονομία. Μακροπρόθεσμα, ο κύκλος της υπερχρέωσης θα κλείσει, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, στην οικονομική ομαλότητα και την ανάπτυξη.

Το σύνολο των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζουν ότι οι Έλληνες έκαναν αυτό που έπρεπε. Αναγνωρίζουν όχι μόνο την αιματηρή προσπάθεια του ελληνικού λαού, αλλά και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Οι θυσίες των πολιτών αποκαθιστούν τον σεβασμό και την αξιοπιστία της χώρας, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ότι εξετάζονται και άλλα, σημαντικά μέτρα ανακούφισης της οικονομίας, όπως η μείωση της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Αποδεικνύεται ότι όσοι όλο αυτό το διάστημα συνωμοτούσαν για την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, είχαν αξιολογήσει λάθος και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και τις προθέσεις των εταίρων μας. Εάν είχαμε κάνει το μοιραίο λάθος να ακούσουμε όσους μιλούσαν για μονομερή αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας, σήμερα όχι μόνο θα βρισκόμασταν εκτός ευρώ, αλλά θα χάναμε μία μοναδική ευκαιρία οριστικής εξόδου από τον φαύλο κύκλο του χρέους και της ύφεσης.

Πριν από λίγες εβδομάδες η πλειοψηφία των Βουλευτών είπαμε ένα «ναι» που δεν ήταν αρεστό σε κανέναν, ήταν όμως απαραίτητο. Γιατί δεν ήταν ένα «ναι» σε μία ακόμα σειρά μέτρων, αλλά ένα «ναι» σε μία νέα ευκαιρία για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ήταν ένα «ναι» στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, ένα «ναι» στην εμπέδωση της αξιοπιστίας μας. Αυτό το πετύχαμε και φάνηκε από τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής.
Δεν είναι όμως ώρα για πανηγυρισμούς. Έχουμε κάνει το πρώτο βήμα και χρειάζεται να κάνουμε και τα επόμενα. Πρέπει να συνεχίσουμε ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, να παταχθεί η σπατάλη, η φοροδιαφυγή και η διαφθορά. Οι επενδύσεις και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας. Σε κάθε περίπτωση, μπήκαν τα θεμέλια για μία νέα πορεία, μία πορεία ελπίδας, μία πορεία που πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να επανέλθουμε στην πρόοδο και την ευημερία».