Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Αντ. Σαμαράς στην ΚΟ της ΝΔ: Να ψηφίσουμε τα μέτρα άμεσα! - Ανοιγμα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ - Δεν θα περικοπούν ξανά μισθοί και συντάξεις!




«Το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας έχει αρχίσει να αλλάζει» δήλωσε ο πρωθυπουγός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και πρόσθεσε ότι σταδιακά κερδίζεται η μάχη της αξιοπιστίας στο εξωτερικό.
«Μισθοί και συντάξεις δεν πρόκειται να ξανακοπούν, η μείωση του ελλείμματος κατά 13,5 δισ ευρώ που είναι συμβατική υποχρέωση θα είναι η τελευταία» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός και έκανε έκκληση στους κυβερνητικούς του εταίρους να συνεχίσουν μαζί την πορεία. Έκανε δε σαφές ότι «η ψήφιση των μέτρων θα πρέπει να γίνει άμεσα για να πάρουμε τη δόση που μόνο 10% θα πάει στους δανειστές. Παλεύω προσωπικά για να πάρουμε περισσότερα χρήματα, ώστε να καλυφθούν οι οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες και να τονωθεί η ρευστότητα. Τα χρήματα που θα μπουν στην αγορά θα είναι περισσότερα από τις περικοπές που θα γίνουν. Μόλις ψηφιστούν τα μέτρα και πάρουμε τη δόση, θα αρχίσει η ρευστότητα να τροφοδοτεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η δραχμοφοβία θα υποχωρήσει, ενώ θα αρχίσουν να έρχονται επενδεύσεις».
«Το πρόβλημα δεν είναι αν θα περάσει το ένα ή το άλλο μέτρο, σκεφτείτε τι θα γινόταν αν δεν περνούσαν τα μέτρα» είπε ο κ. Σαμαράς και περιέγραψε συνθήκες κατάρρευσης και εξόδου της χώρας από την ΕΕ με σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις. «Είναι ένας εφιάλτης, που θα τον αποτρέψουμε» διαβεβαίωσε και σημείωσε πως «είναι φυσιολογικό να υπάρχουν τριβές».
Περιέγραψε τη δραματική στιγμή, σημειώνοντας πως «σε κρίσιμες στιγμές, υπάρχουν εκείνοι που αντέχουν να πάρουν αποφάσεις και εκείνοι που λιποψυχούν, υπάρχουν εκείνοι που κάνουν το άλμα προς τα εμπρός και εκείνοι που μένουν κολλημένοι στις λάσπες του παλιού» και κάλεσε τους βουλευτές του να δώσουν μαζί τη μάχη απέναντι στους αντιπάλους «που μένουν κολλημένοι στο χθες».
Τόνισε: «Δεν είμαστε ασυνεπείς με τις υποσχέσεις μας». Πρόσθεσε ότι οι δεσμεύσεις που συμπεριλήφθηκαν στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης έχουν ορίζοντα τετραετίας. «Πρέπει να σώσουμε τη χώρα από την καταστροφή. Υποσχεθήκαμε να διατηρήσουμε τη χώρα στο ευρώ, γιατί, χωρίς αυτό, δεν έχει νόημα τίποτε άλλο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Οι υποσχέσεις θα τηρηθούν μόλις το επιτρέψουν τα οικονομικά της χώρας».
Επιπλέον, ανέφερε: «Αν κάναμε τσαμπουκά στην Ευρώπη, όπως έλεγαν κάποιοι, θα δημιουργείτο ρήξη στις σχέσεις με την ΕΕ και αυτό θα οδηγούσε σε άμεση έξοδο». «Τηρήσαμε τις δύο βασικές δεσμέυσεις μας, αποτρέψαμε την έξοδο από το ευρώ και θέσαμε τις βάσεις ανάκαμψης» σημείωσε.
Πρέπει να χτυπήσουμε δύο εχθρούς, τη δημόσια σπατάλη και τη φοροδιαφυγή, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι με τις διαρθρωτικές αλλαγές θα αντιμετωπισθούν η σπατάλη και η ασυδοσία στον δημόσιο τομέα.
Είπε ακόμη: «Κερδίσαμε κρίσιμες μάχες σε δύο μέτωπα: στο εξωτερικό αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία μας που βελτίωσε και την διαπραγματευτική μας θέση. Στο εσωτερικό άλλαξε η αίσθηση της κοινωνίας».
Μίλησε για υλοποίηση της πολιτικής του. «Αρχίσαμε εκστρατεία για το χτύπημα της λαθρομετανάστευσης, η ανακατάληψη των πόλεών μας, που είχαμε υποσχεθεί, έχει αρχίσει. Όταν αναλάβαμε, η Ελλάδα ήταν μία χώρα χωρίς πρωτεύουσα. Τώρα εφαρμόζουμε τον νόμο κανονικά και τον εφαρμόζουμε και απέναντι σε ακραίες ομάδες και μέσα στα πανεπιστήμια» επισήμανε.
Κλείνοντας, σημείωσε: «Από τη δοκιμασία των επόμενων ημερών θα βγούμε πιο δυνατοί, και η κυβέρνηση και η χώρα. Αναλογιστείτε τι έλεγαν Ευρωπαίοι ηγέτες μέχρι και πριν από λίγο καιρό. Υπήρχαν κάποιοι που έβλεπαν έξοδο της χώρας από το ευρώ. Τώρα οι περισσότεροι στοιχηματίζουν για την παραμονή. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι, που είμαστε, τώρα μαζί διστάζουν. Κάνω έκκληση να προχωρήσουν μαζί μας μέχρι το τέλος. Πώς μπορούμε να κάνουμε πίσω, τώρα που η Ευρώπη αλλάζει και δημιουργούμε τις προυποθέσεις να βγούμε από την κρίση».


Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών από τις 9:30 το πρωί με τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση ενημέρωσε αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ για το πακέτο των μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Στουρνάρας μιλώντας στην Βουλή σε δραματικούς τόνους είπε: «Υπάρχει κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και στηρίζεται από την Βουλή γιατί έχει ως εθνικό στόχο το άλμα προς τα εμπρός. Πολλοί λιποψυχούν γιατί θεωρούν ότι δεν θα τα καταφέρουμε και άλλοι το επιδιώκουν» και πιο κάτω πρόσθεσε «Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Ένα λάθος στις επιλογές μας οδηγεί την χώρα σε άτακτη χρεοκοπία και εκτός ευρωζώνης με απρόβλεπτα δινά για την χώρα. Δεν είναι εκβιασμός είναι πραγματικότητα αλλά είναι η ωμή πραγματικότητα».