Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΝΟΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ : Η δική μου στάση είναι συνάρτηση εθνικής ευθύνης. - Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ με συντριπτική πλειοψηφία θα σταθεί στο ύψος της εθνικής ευθύνης της. Εμείς, παρά τα προβλήματα, θα κάνουμε το χρέος μας.

Απόσπασμα συνέντευξης στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ «Πρωινή Γραμμή» (2-11-12)


Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ
 Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει, μέσα στην κρίση του, μέσα στην προσπάθειά του να σταθεί στο ύψος της εθνικής ευθύνης. Το ΠΑΣΟΚ βιώνει μια κρίση δομική και ιστορική .
Με επώδυνο τρόπο βιώσαμε αυτή την κρίση στα εκλογικά αποτελέσματα του Ιουνίου. Έχουμε συνείδηση της κατάστασής μας. Από εκεί και πέρα, για να μιλήσουμε με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα, σε αυτή την δύσκολη συγκυρία που ζούμε, το ΠΑΣΟΚ κατά έναν παραδοξολογικό τρόπο παραμένει ο εγγυητής της κυβερνητικής συνοχής, ο πυλώνας της σταθερότητας, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της πορείας της χώρας. Και αυτό κανείς νομίζω δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.  
Για τις αποχωρήσεις στελεχών και τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
….Υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης για τους άστεγους, μπορεί να τους δεχθεί. Εμείς παραμένουμε στο ΠΑΣΟΚ. Ως παράταξη, παραμένουμε σταθεροί, υπερασπιζόμενοι με όρους εθνικής ευθύνης την πολιτική μας, το πρόγραμμά μας, τις θέσεις μας.
Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του. Όλοι αυτοί οι συνάδελφοί μου και παλιοί μου φίλοι, έχουν τεράστιες ευθύνες για την διαδρομή του ΠΑΣΟΚ. Και δεν θα σώσουν την ψυχή τους με αυτά που κάνουν σήμερα. Γιατί η ψυχή τους είναι βεβαρημένη από πράξεις του παρελθόντος μέσα σε αυτή την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα δεν θα ξεπλυθούν με μια διαφωνία.  
Η δική μου στάση είναι συνάρτηση εθνικής ευθύνης. Και αυτό που έκανα τα τελευταία 3 χρόνια, το έκανα με την ευθύνη μου απέναντι στην χώρα, στους πολίτες, στους κινδύνους που συνεχίζουν να υπάρχουν για την χώρα.
Όχι απέναντι στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, ούτε απέναντι στην διαδρομή του. Δεν θα μιλήσω για το ΠΑΣΟΚ με ιστορικούς όρους.
Μπορώ να σας πω καλύτερα από τον οποιονδήποτε τι βιώσαμε τα τελευταία τρία χρόνια  Ποια ήταν τα ελάχιστα περιθώρια διαπραγμάτευσης που είχαμε. Ποιες ήταν οι συνθήκες στην Ευρώπη, ποια ήταν η στρατηγική της Γερμανίας, ποιοι ήταν οι εκβιασμοί και οι πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Τα ζει σήμερα ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης ,η κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτοί που με τόση ευκολία τα προηγούμενα δυο χρόνια αμφισβητούσαν την στρατηγική επιλογή που είχαμε κάνει για να σώσουμε την χώρα.
Αυτά λοιπόν τα φαινόμενα, δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στη στρατηγική που έχουμε επιλέξει. Μια στρατηγική που δεν μας κάνει παράρτημα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ…..  
Για το θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που έθεσαν στελέχη του κόμματος  σε συνεντεύξεις 
Στους διαδρόμους ο καθένας μπορεί να γίνει ήρωας. Επειδή όμως μετέχω για πολλά χρόνια στα κορυφαία όργανα του κόμματος, έβλεπα πολλούς που έθεταν στους διαδρόμους ζητήματα και μέσα ήσαν σιωπηλοί. Εγώ, εάν είχα πρόβλημα με την ηγεσία, θα το έθετα στα όργανα.
 Θα πάμε στο συνέδριο. Πριν από αυτό όμως, έχουμε άλλες προτεραιότητες.
 Για την ψήφιση των μέτρων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο
Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ με συντριπτική πλειοψηφία θα σταθεί στο ύψος της εθνικής ευθύνης της. Εμείς, παρά τα προβλήματα, θα κάνουμε το χρέος μας.
 Ξέρουμε ότι είναι επώδυνες οι αποφάσεις, αλλά δεν θα αφήσουμε σε κανέναν να μανικουλάρει την παράταξή μας, στην δύσκολη αυτή συγκυρία.
Αυτό που επισημαίνουμε και το έχουμε πει πολλές φορές μετά τις εκλογές και μας αγνοούσε η κυβερνητική πλειοψηφία, είναι πως θα πρέπει να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
Δεν τελείωσε η πολιτική διαπραγμάτευση .Θα πρέπει να μιλήσουμε για την χρονική επιμήκυνση, για την διαχειρισιμότητα και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για το αναπτυξιακό πακέτο, το οποίο υπάρχει από τον Ιούνιο του 2011.
Εύχομαι, η επόμενη εβδομάδα να βρει την χώρα όρθια, μετά την ψήφιση των μέτρων από την Βουλή, για να μπορέσουμε να σταθούμε μέσα στην Ευρώπη, στους ευρωπαικούς θεσμούς. Για να μπορέσουμε να αντέξουμε.
Η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη, όχι μόνο για την κυβερνητική ,αλλά και για την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Κι επειδή χάνουμε την μεγάλη εικόνα των διεθνών και ευρωπαικών εξελίξεων, να θυμίσω ότι την Τρίτη έχουμε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Μια νίκη του Ομπάμα, κατά την άποψή μου, θα λειτουργήσει καταλυτικά στην κατεύθυνση της άμβλυνσης τουλάχιστον μιας μονομερούς κι επικίνδυνης γερμανικής στρατηγικής στην Ευρώπη.