Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Οι Γερμανοί γράφουν για τον ρόλο του Χρύσανθου

Antonis-Samaras-Xrysanthos-Lazaridis
“‘Όποιος θέλει τον Έλληνα πρωθυπουργό, πρέπει να περάσει από τον Χρύσανθο”. Αυτός είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, με υπογραφή του Michael Martens για τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη, βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

«Από το κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας έως το Μέγαρο Μαξίμου, απ’ όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός κυβερνά τη χώρα του, είναι μακρύς ο δρόμος. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης χρειάστηκε μερικές δεκαετίες για να τον καλύψει, αλλά έφθασε. Εδώ και τέσσερις δεκαετίες είναι ο στενότερος συνοδοιπόρος του Αντώνη Σαμαρά, του ανθρώπου που από τον περασμένο Ιούνιο είναι ο επικεφαλής φύλακας της δύσκολης αποστολής να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Ο Λαζαρίδης δεν είναι μόνο ο λογογράφος και ο σημαντικότερος σύμβουλος του επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι ο νέος επικεφαλής αρχιτέκτονας της πολιτικής της Αθήνας», γράφει στο άρθρο του ο Michael Martens, και συνεχίζει: «Είναι τα μάτια και τα αυτιά του Σαμαρά, η σκιά του. Μια σκιά που φυλάει τις πόρτες προς την εξουσία στην Αθήνα. Όποιος θέλει να δει τον επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να τον παρακάμψει».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στις οικογενειακές ρίζες του Χρύσανθου Λαζαρίδη, καταγράφοντας ότι ο πατέρας του πολέμησε κατά των ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια ταξίδεψε για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και γεννήθηκε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Συνεχίζει δε για τον κρίσιμο ρόλο που έχει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά, στο σημερινό σύστημα εξουσίας της Ελλάδας. «Ο λογογράφος του Σαμαρά περιγράφεται ως συντηρητικός μεταρρυθμιστής και σε καμία περίπτωση ως επαναστάτης», επισημαίνει ο Martens, ενώ ο Χρύσανθος Λαζαρίδης δηλώνει ότι «Οι επαναστάτες προκαλούν συχνά μεγαλύτερη συμφορά από εκείνη που βρίσκουν. Οι συντηρητικοί τις περισσότερες φορές απλώς αναβάλλουν τη συμφορά. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, όχι να την καταργήσουμε».

ysterografa.gr