Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Σόιμπλε: Το “κούρεμα” αποκλείεται

Wolfgang-Schaeuble
Λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο του Eurogroup, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, μίλησε ζωντανά στην δημόσια τηλεόραση της χώρας του και στην εκπομπή “Bericht aus Berlin” για τις εκτιμήσεις και τις προθέσεις του γύρω από τις επικείμενες κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα.
Ο Schäuble τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να αλλάξει την οικονομία της με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτή να γίνει ανταγωνιστική. Ισχυρίσθηκε, ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που μόλις ψήφισε και κάτι τέτοιο είναι δύσκολο γιατί η χώρα δεν είναι συνηθισμένη σ’ αυτό και χρειάζεται περισσότερο χρόνο.
Ερωτηθείς για το θέμα του “κουρέματος” του ελληνικού χρέους, ο Schäuble είπε πως πολλά κράτη της ευρωζώνης έχουν νομικά κωλύματα κι αυτό το ξέρει και η Christine Lagarde. Τα κράτη δεν μπορούν να προσφέρουν δάνεια και εγγυήσεις και μετά να “κουρεύουν” τις απαιτήσεις τους. «Κάτι τέτοιο αποκλείεται», τόνισε με έμφαση, μιας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που είναι κι αυτή δανείστρια, το απορρίπτει επίσης οριστικά.
Επισήμανε, ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αλλά αυτές δεν έχουν εφαρμοσθεί ακόμα, ενώ επιπρόσθετα θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό και αποδοτικό φορολογικό σύστημα, κάτι που δεν γίνεται εν μία νυκτί. Εξάλλου, παρότρυνε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει πολλά περισσότερα.
Σε ερώτηση για το πόσο κοστίζει στην Γερμανία η βοήθειά της προς την Ελλάδα, ο Schäuble απάντησε ότι αυτό δεν το ξέρει κανείς και τόνισε εκ νέου την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, κατά την γνώμη του, δεν μπορούν να γίνουν, χωρίς έξωθεν πίεση.
Τέλος, ενόψει και της Συνόδου του Eurogroup, είπε: «Πρέπει να βρούμε μια κοινή γραμμή και πρέπει να την βρούμε την Τρίτη».

ysterografa.gr