Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

3ο Διεθνές Κινηματογρ​αφικό Φεστιβάλ Πελοποννήσ​ου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 19-11

Στις 11.30 το πρωί στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου δόθηκε η συνέντευξη τύπου του 3ο Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου «ΓΕΦΥΡΕΣ»  που θα διεξαχθεί τη περίοδο 1-9 Δεκεμβρίου στις δύο πόλεις που ενώνει ο Ισθμός, στη Κόρινθο και στο Λουτράκι.

Στη συνέντευξη τύπου απεύθυναν χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού – Πολιτισμού του Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων Γ. Κακούρος, ο Πρόεδρος του  “Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού – Αθλητισμού – Περιβάλλοντος Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων (ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ)”  κ. Νίκος Λόης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Κορινθίων κ. Παναγιώτης Λαμπρινός και η εκπρόσωπος της κριτικής επιτροπής για τις ταινίες μεγάλου μήκους, θεατρική συγγραφέας κα Μίνα Πέτρου-Βενετσάνου, που τόνισε ιδιαίτερα την σημασία ενός καλού σεναρίου –εν αρχή ην ο λόγος- για την επιτυχία τόσο μιας θεατρικής παράστασης όσο και μιας κινηματογραφικής ταινίας. Επίσης μίλησαν ο Σωκράτης Λαμπρόπουλος από την Global Arts και o Θεοδόσης Κοντόζογλου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «οι Πρόεδροι των φορέων από την Κόρινθο και το Λουτράκι κ. Παναγιώτης Λαμπρινός και κ. Νίκος Λόης  γράφουν ιστορία με τη προσφορά τους στον πολιτισμό και με τη συνεργασία τους αυτή». Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθανίτης που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα για το Χρυσό Πήγασο με την ταινία του «3 μέρες ευτυχίας», αναφέρθηκε στη σημασία του συγκεκριμένου φεστιβάλ που επιτρέπει στους δημιουργούς σκηνοθέτες να επικοινωνήσουν με τον απλό κόσμο. Ο ηθοποιός Χρήστος Λιακόπουλος  εκπροσώπησε την ταινία μεγάλου μήκους, από το διαγωνιστικό επίσης τμήμα, του Άρη Χατζόπουλου «PAYBACK TIME» η οποία μάλιστα κάνει την πρώτη επίσημη πρεμιέρα της στο φεστιβάλ Πελοποννήσου. Στη συνέντευξη τύπου έδωσε το παρόν ο μικρομηκάς σκηνοθέτης  Ηλίας Φλωράκης που συμμετέχει με δύο μικρού μήκους ταινίες του, «Simple Story» και «Product Manager»  μαζί με τον ηθοποιό Ευάγγελο Μιχάλη. Την ταινία μικρού μήκους «Γενέθλια» του Ανδρέα Κατσικούδη εκπροσώπησε ο παραγωγός Γιώργος Ρουμπιέν.

Η Διευθύντρια του Φεστιβάλ Πέτρα Τερζή ανέφερε ότι «ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες, και συνηθισμένοι πια να επιβιώνουμε στα χρόνια της κρίσης, τολμούμε να πούμε πως με την τρίτη αυτή διοργάνωση, το φεστιβάλ καθιερώνεται τόσο στις συνειδήσεις του σινεφίλ κοινού της κεντρικής Ελλάδας προσφέροντας ταινίες ακόμη και για τον πιο απαιτητικό θεατή, όσο και των σκηνοθετών και παραγωγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας παγκόσμιες πρεμιέρες!
Φέτος, το φεστιβάλ χτίζει «γέφυρες» με το Λουτράκι και φιλοξενείται από το Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο, παραμένοντας ταυτόχρονα πιστό στον τόπο στον οποίο γεννήθηκε, με τις ταινίες έναρξης και λήξης να προβάλλονται στον κινηματογράφο Λαϊς, τολμηρό ορμητήριο της πρώτης μας προσπάθειας πίσω στο μακρινό 2008.
Το Φεστιβάλ μας «φώναξε» και η φωνή του ακούστηκε σε όλο τον κόσμο, με τις αιτήσεις ταινιών να καταφθάνουν από συνολικά σαράντα χώρες, και μάλιστα και από τις πέντε ηπείρους, εικοσιτέσσερις από τις οποίες θα έχουν τελικά τη χαρά να εκπροσωπούνται από κάποια ταινία. Για εννέα μέρες, οι αίθουσές μας θα γεμίσουν με κινηματογραφικά «καρέ», ιστορίες από όλο τον κόσμο μα και από την Ελλάδα, και θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε νέους και τολμηρούς αλλά και παλαιότερους και έμπειρους δημιουργούς, όπως τους Μενέλαο Καραμαγγιώλη, Παναγιώτη Φαφούτη, Δημήτρη Αθανίτη, Μπίλ Μουσούλη, Mark Norfolk, Masato Ozawa, Tilo Koch, Robert Eugen, Miguel Miller, Simon J. Riley, Juan-Rodriguez Briso

Η παρουσίαση του πρόγράμματος, των κριτικών επιτροπών, των παράλληλων εκδηλώσεων και των χορηγών ακολουθούν από την ομιλία της κας Πέτρας Τερζή:

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι ταινίες που επιλέχθηκαν φέτος, όντως κατασκευασμένες μέσα σε μια κοινωνία που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί εδώ και χρόνια, φαίνεται να έχουν αφομοιώσει την έννοια της κρίσης, και να έχουν προχωρήσει πέρα από αυτή, έχοντας βρει νέες ισορροπίες σε έναν κόσμο που παλινδρομεί ανάμεσα στο χάος και την παγκοσμιοποίηση.  Οι δημιουργοί απομακρύνονται από τον θυμό που αναγνωρίζουμε ως πρώτη αντίδραση, και έχουν υιοθετήσει πιο ενδοσκοπικές απόψεις, προτείνοντας ο καθένας την δική του διέξοδο, τον δικό του «παράδεισο».
Οι θεματικές των προηγούμενων διοργανώσεων επιστρέφουν ανανεωμένες και σε αυτό το φεστιβάλ. Έτσι έχουμε ξανά την ημέρα «We can Do» (3/12 Παγκόσμια ημέρα αναπηρίας) αφιερωμένη στα άτομα με ειδικές ανάγκες, το τμήμα ταινιών μικρού μήκους χωρισμένο σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς, το τμήμα ντοκιμαντέρ ή αλλιώς ταινιών τεκμηρίωσης με εκπαιδευτικό χαρακτήρα για μικρούς και μεγάλους, και φυσικά το επίσημο διεθνές διαγωνιστικό το οποίο φέτος μετράει δεκαεφτά ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, με συμμετοχή από χώρες από όλο τον κόσμο όπως Αυστραλία, Ρωσία, Ινδονησία, αλλά και Ιαπωνία. Οι ταινίες αυτές θα διαγωνιστούν για το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, τον «Χρυσό Πήγασο».

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΧΡΥΣΟΣ ΠΗΓΑΣΟΣ»

Ο Πήγασος στην αρχαιοελληνική μυθολογία θεωρούνταν το άλογο των Μουσών το οποίο ίππευαν οι ποιητές και πετούσαν στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Για τον λόγο αυτό ο «Χρυσός Πήγασος» απονέμεται σε μια ταινία που διακρίνεται τόσο για την καλλιτεχνική της αξία όσο και για τη δυνατότητά της να ταξιδεύει και να διακρίνεται σε άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Η κριτική επιτροπή ταινιών μεγάλου μήκους φέτος αποτελείται από μια διακεκριμένη ομάδα καλλιτεχνών, όπως ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάρλεν Καμίνσκυ,  η συμπατριώτισσά μας βραβευμένη με Κρατικό Θεατρικό Βραβείο, θεατρική συγγραφέας και ποιήτρια Μίνα Πέτρου-Βενετσάνου, ο διευθυντής φωτογραφίας Φώτης Μήτσης, ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Καραμίτσος  και ο Ινδός παραγωγός Βιβέκ Σινγκάνια. Την επιτροπή ταινιών μικρού μήκους αποτελούν σπουδαστές του τμήματος Καλών Τεχνών της σχολής Global Arts.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το φεστιβάλ όμως δεν σταματάει στις προβολές. Στην πραγματικότητα, αυτές είναι μόνο η εκκίνηση, το έναυσμα για έναν διάλογο με τους δημιουργούς, μια ευκαιρία για να τεθούν ερωτήματα, τα οποία ίσως και να απαντηθούν σε κάποιο «πηγαδάκι», στις ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις που θα διοργανώσει το φεστιβάλ φέτος. Σεμινάρια, Q&As (συνεντεύξεις με τους σκηνοθέτες), masterclass, έκθεση βιβλίου και cocktail parties, βρίσκονται σε καθημερινή διάταξη για να μας φέρουν πιο κοντά.
Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει με ένα σεμινάριο φωτογραφίας από τον διακεκριμένο φωτογράφο Αναστάση Πρωτοπαπά με τίτλο «ΤΟ ΚΑΔΡΟ» και θέμα την γέννηση του Κινηματογράφου μέσα από τη φωτογραφία και την αλληλεπίδρασή τους, το οποίο θα λάβει μέρος στο Κινηματογράφο ΛΑ’Ι’Σ το Σάββατο 1/12, ώρα 19.00. Θα ακολουθήσει η έναρξη με την προβολή της ταινίας  J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη.
Η επίσημη τελετή έναρξης, τα εγκαίνια και φωτογραφική έκθεση από το Corinthian Photography Club καθώς και η Έκθεση Βιβλίου με ένδεκα συγγραφείς από την Κόρινθο και το Λουτράκι θα πραγματοποιθούν την δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, στο Αλεξάνδρειο Συνεδρειακό Κέντρο. Συμμετέχουν οι συγγραφείς Λεωνίδας Γιανναράκος, Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτη, Μίνα Πέτρου-Βενετσάνου, Παυλίνα Μπεχράκη Φωτεινή Καλαϊτζή, Τασία Αλικάκου, Μίκα Τούσουλη, Βλάσης Λαγογιάννης, Στέλιος Καλαϊτζής, Ελένη Συκά-Κοντόζογλου και ο συντονιστής της Έκθεσης Βιβλίου, Θεοδόσης Κοντόζογλου.
Επίσης ο έμπειρος κινηματογραφιστής Μπιλ Μουσούλης έχοντας εννέα ταινίες μεγάλου μήκους στο ενεργητικό του, θα δώσει ένα Masterclass με θέμα «Κινηματογραφώντας στην Ευρώπη της Κρίσης», την Δευτέρα 3/12 στις 18:30 στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ & ΚΑΡΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Συνολικά θα προβληθούν 53 ταινίες εκ των οποίων οι 18 είναι μεγάλου μήκους και οι υπόλοιπες είναι μικρού μήκους, κινούμενα σχέδια και ταινίες τεκμηρίωσης. Οι προβολές ξεκινούν από τις 3 και 5 το απόγευμα και συνεχίζουν μέχρι τα μεσάνυχτα. Το φεστιβάλ θα εκδώσει κάρτες γενικής εισόδου για όλες τις προβολές και στις δύο πόλεις με την τιμή των 20 ευρώ, ενώ το ημερήσιο εισιτήριο στοιχίζει 7 ευρώ και το μειωμένο εισιτήριο για φοιτητές, άνεργους, παιδιά, και ηλικιωμένους άνω των 65 στοιχίζει 5 ευρώ.

ΧΟΡΗΓΟΙ

Το Οινοποιείο ΟΡΦΑΝΟΣ με βιολογικό εκλεκτό κρασί, ο ποιοτικός καφές COFFEΕ REPUBLIC θα κάνουν τη ζωή μας πιο ευχάριστη ανάμεσα στις προβολές, καθώς τα Ιαματικά Λουτρά και οι θεραπείες στο Loutraki Thermal Spa θα μας αναζωογονούν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ. Το εστιατόριο ΕΛΕΝΗΣ στη Κόρινθο θα προσφέρει δωρεάν γεύματα σε αυτούς που θα ψηφίζουν για το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ και το εστιατόριο και το ξενοδοχείο ΠΕΥΚΑΚΙ θα προσφέρουν πάρτυ την παραμονή της λήξης του φεστιβάλ και φιλοξενία στα μέλη της κριτικής επιτροπής. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Τσακόπουλο για την υποστήριξη και τη συνεργασία του στο πολυκινηματογράφο ΛΑ’Ι’Σ  και στο ξενοδοχείο Ίσθμια Πράιμ, τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Αλέκο Πνευματικό, τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων κ. Κωνσταντίνο Λογοθέτη, καθώς και τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Κορινθίων κ. Παναγιώτη Λαμπρινό  που δεν έμειναν αδιάφοροι σε αυτήν μας την προσπάθεια. Ευχαριστίες στη Περιφέρεια Πελοποννήσου για την τιμητική Αιγίδα και την ηθική υποστήριξη, στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, και στους χορηγούς επικοινωνίας. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου, στον Σωκράτη Λαμπρόπουλο, στην Κορίνθια ηθοποιό Ελένη Πετροπούλου, που θα παρουσιάσει τις τελετές ‘Έναρξης και Λήξης, στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο προσωπικό του Αλεξάνδρειου Συνεδριακού Κέντρου, στην κριτική επιτροπή και σε όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ μας. Στις ταινίες που διαγωνίζονται  εύχομαι καλή επιτυχία και στο κοινό μας Καλή Θεάση!»