Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Τα Υπουργεία δίνουν λύση για τις άδειες αλιείας»


Προσωρινή λύση στο πρόβλημα που κινδύνευε να δημιουργήσει με τις άδειες αλιείας η καθυστέρηση στη συγχώνευση των αλιευτικών συνεταιρισμών έδωσαν τα συναρμόδια Υπουργεία, έπειτα από παρέμβαση του Κώστα Κόλλια και τις πιέσεις πολλών άλλων βουλευτών. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Προ ημερών ενημερώθηκα από τους Συλλόγους Επαγγελματιών Αλιέων Κορινθίας ότι οι αλιείς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς άδειες, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του νόμου περί συγχώνευσης των αλιευτικών συλλόγων. Ο Νόμος 4015 όριζε ότι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, όλοι οι λειτουργούντες σύλλογοι σε κάθε νομό όφειλαν να συγχωνευθούν σε έναν ενιαίο φορέα. Πλην όμως, σύμφωνα με τους τοπικούς συνεταιρισμούς, η ενημέρωση έφτασε σε αυτούς πολύ αργά, με αποτέλεσμα τόσο στην Κορινθία, όσο και σε πολλούς άλλους νομούς, να μην γίνει έγκαιρα η συγχώνευση.

Η σοβαρότερη επίπτωση αυτής της καθυστέρησης έχει να κάνει με τις αλιευτικές άδειες διότι, σύμφωνα με το νόμο, συνεταιρισμοί που δεν έχουν συγχωνευθεί, δεν έχουν δικαίωμα να δίνουν τις βεβαιώσεις που απαιτούνται για την ανανέωση των αδειών. Εν όψει αυτού του σοβαρού ενδεχόμενου, επικοινώνησα άμεσα με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις διευθύνσεις Αλιείας και Αγροτικού Συνεργατισμού, καθώς και με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, εκθέτοντας το πρόβλημα.

Τα συναρμόδια Υπουργεία έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα, αναγνωρίζοντας ότι οι αλιείς δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε καθυστέρηση και δεν θα πρέπει να είναι αυτοί που θα υποστούν τις συνέπειες από τη μη εφαρμογή του Νόμου. Οι ενέργειες ήταν άμεσες και, εξ όσων πληροφορούμαι, στο Λιμεναρχείο Κορίνθου υπάρχει ήδη η εντολή να ανανεώνονται οι άδειες αλιείας, ανεξαρτήτως του ότι στο Νομό μας δεν έχει πραγματοποιηθεί η συγχώνευση.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από αυτήν την εξέλιξη, πλην όμως οφείλω να επισημάνω ότι πρόκειται για μία προσωρινή λύση. Η Λιμενική Αρχή έχει λάβει ουσιαστικά εντολή να παραβεί τον νόμο και αυτό δεν μπορεί ούτε να επαναληφθεί ούτε να παγιωθεί. Είναι θετικό το γεγονός ότι, εξ όσων γνωρίζω, οι τοπικοί αλιευτικοί σύλλογοι έχουν έρθει σε συμφωνία για τη συγχώνευση και έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Είμαι επομένως αισιόδοξος ότι αυτή η προσωρινή λύση θα είναι μία κατ’ εξαίρεση περίπτωση και στο μέλλον η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, τόσο για τους συνεταιρισμούς και τους αλιείς, όσο και για τη Λιμενική Αρχή. Το σημαντικό για την ώρα είναι ότι οι αλιείς θα μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους, να κερδίζουν νόμιμα το εισόδημά τους και να συνεισφέρουν στην οικονομία του νομού μας.»