Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Κάτι ξέρει η Μέρκελ από… ανατολικές οικονομίες

Angela-Merkel
# Την ώρα που το γερμανικό Κοινοβούλιο «περνά» και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες την τρίτη κατά σειρά σύμβαση οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας, απλώς επισημαίνουμε ορισμένα σημεία που χρήζουν αναφοράς από το Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου και μετά.
# Από τα περίπου 62 δισ. ευρώ των ομολόγων που φιλοδοξούμε να επαναγοράσουμε, περίπου τα 18 δισ. βρίσκονται στην κατοχή funds που επένδυσαν σε αυτά μετά το PSI.
# Δεν έχει καταστεί σαφές (σε… εμάς) πόσα από τα ομόλογα που έχουν οι ελληνικές Τράπεζες αποτιμώνται στην ονομαστική τους αξία και πόσα σε τιμή αγοράς
# Ο Νταλάρα δεν είχε έρθει τυχαία προ μερικών εβδομάδων στην Ελλάδα.
# Η διαδικασία του buy back είναι καταδικασμένη να επιτύχει. Ή τουλάχιστον να εμφανιστεί ως επιτυχημένη.
# Ο Τζέρι Ράις (ΔΝΤ) δεν δήλωσε τυχαία και on camera ότι η Ευρωζώνη δεσμεύτηκε γραπτώς να καλύψει επαρκώς οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό προκύψει στο μέλλον για την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι εκείνη θα εφαρμόζει τους όρους του μνημονίου
# Η ανάπτυξη δεν έρχεται και δεν πρόκειται να έρθει από τη δόση των 44 δισ έως τον ερχόμενο Μάρτιο.
# Σόιμπλε στο γερμανικό Κοινοβούλιο: «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν μπορούν πλέον να περιγραφούν με συνηθισμένους όρους ανάπτυξης και ύφεσης… αλλά μπορούν μάλλον να συγκριθούν με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην ανατολική Ευρώπη μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ».
# Κάτι ξέρει η Μέρκελ και η παρέα της από ανόρθωση Ανατολικών Οικονομιών.
# Στανμάιερ (SPD) στο γερμανικό Κοινοβούλιο: «Περιμένω να μας πείτε ότι κάνατε λάθος στους προηγούμενους υπολογισμούς σας, κύριε Σόιμπλε. Η κυβέρνηση φοβάται το λαό και δεν είπε την αλήθεια, ότι η κρίση θα κοστίσει στους Γερμανούς. Είναι οικονομικό χαρακίρι αυτό που προωθείτε στην Ευρωζώνη»
# Δεν έχει μεγάλο άδικο ο Γερμανός σοσιαλιστής. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι το κόμμα του θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο όταν κληθεί να συγκυβερνήσει μετά τον Σεπτέμβριο. Όταν θα πρέπει, με βάση όσα τώρα υποστηρίζει, να σηκώσει κι εκείνο το πολιτικό βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη.
# Ως και οι νυν συνεργαζόμενοι με τη Μέρκελ Φιλελεύθεροι Γερμανοί αναφέρθηκαν στην «πίκρα των Ελλήνων», τη διαταραχθείσα κοινωνική συνοχή και την κατάσταση των ελληνικών νοσοκομείων. Σημεία των καιρών.
# Τελικά αποδεικνύεται περισσότερο επώδυνο πολιτικά να θυσιάζεις τις ουσιαστικές θέσεις σου, στο βωμό των δημοσκοπήσεων. Ελληνική ατζέντα ήθελε να επιβάλει ο Ρέσλερ και το πλήρωσε.
# Μην απατάσθε. The fat lady δεν έχει ακόμα τραγουδήσει. Θα της πάρει λίγους μήνες ακόμη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ/ sterografa.gr