Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ

-ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

-ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΡΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Γράφει η Τζένη Σουκαρά

Σαράντα επτά εργαζόμενοι στο πιο ακριβό έργο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Πελοπόννησο παραμένουν απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες.
Ο λόγος για το φράγμα του Ασωπού στην Κορινθία, όπου τα έργα αιφνιδίως και περιέργως δύο μήνες τώρα έχουν σταματήσει…..
Εύλογα θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως δεν είχε διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους, φαινόμενο σύνηθες κυρίως στην παρούσα οικονομική συγκυρία.
Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν ευθύνεται η πολιτεία, αλλά η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία, με ευθύνη της οποίας κινδυνεύει να βγει το μεγάλο έργο «εκτός χρονοδιαγραμμάτων» και να χαθούν εκατομμύρια ευρώ.
Το φράγμα του Ασωπού αποτελεί την πραγμάτωση ενός αιτήματος 40 ετών για την άνυδρη κεντρική Κορινθία. Πρόκειται για έργο ζωής για τον αγροτικό κόσμο αλλά και τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή.


Η εμπλοκή του έχει θορυβήσει κυρίως τους αγρότες, που μετρούν τον καιρό μέχρι την ημέρα της ολοκλήρωσής του, οπότε θα αρδεύονται όλα τα κτήματα της πεδινής Κορινθίας (το νερό τώρα πληρώνεται χρυσάφι), με προοπτική κάποια στιγμή να επιτευχθεί και η υδροδότηση, η οποία θα σηματοδοτήσει την αναγέννηση της περιοχής.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 54.600.000 ευρώ και αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για την περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία είχε δεσμευτεί να εκτελεστεί πολύ νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο των 36 μηνών όπως έχει υπογράψει η ανάδοχος εταιρεία «Ιόνιος».
Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2011 και η ανάδοχος εταιρεία είχε λάβει όλες τις πιστοποιήσεις της χρονιάς αυτής, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θέλουν να υπογραμμίσουν πως το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί δεν αφορά τη χρηματοδότηση του έργου.

Το «καμπανάκι» χτύπησε το καλοκαίρι, όταν οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας διαπίστωσαν αιφνίδια ελάττωση του ρυθμού των εργασιών και κατόπιν ήρθαν στη δημοσιότητα οι διαμαρτυρίες των 47 εργαζομένων, οι οποίοι αποκάλυψαν πως έχουν μήνες να πληρωθούν.
Η απόγνωση ώθησε κάποιους ακόμα και στην απεργία πείνας μήπως και επιτύχουν την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων. «Οταν δεν έχεις γάλα να δώσεις στα παιδιά σου, θολώνεις, μάχεσαι με οποιοδήποτε κόστος για το δίκιο σου!» δηλώνουν.
Η ανάδοχος εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από πιέσεις που της ασκήθηκαν, έδωσε έναν μισθό έναντι για κάθε εργαζόμενο όλο αυτό το διάστημα.
«Σήμερα έχουν πιστοποιηθεί για τον εργολάβο μόνο πληρωμές για εργασίες που ήδη έχουν εκτελεστεί. Η τελευταία πιστοποίηση ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2012, δηλαδή πολύ πριν αρχίσουν να μειώνονται οι ρυθμοί εκτέλεσης του έργου.Επισημαίνεται ότι το Δημόσιο είναι πλήρως εξασφαλισμένο απέναντι σε οποιαδήποτε περίπτωση, κυρίως λόγω των εγγυητικών που έχει καταθέσει ο εργολάβος για την καλή εκτέλεση του έργου» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Γ. Δέδες.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, σε συνάντησή του με τον πρώην υπουργό Πάνο Μπεγλίτη για το θέμα αυτό, διευκρίνισε πως «η ευθύνη για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζει το έργο ανήκει αποκλειστικά στην κατασκευάστρια εταιρεία, από την οποία ζητήθηκε να υποβάλει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να της καταβάλλεται, κάθε φορά, η ανάλογη με την πορεία κατασκευής του έργου χρηματική δόση.Η εταιρεία δεν έχει υποβάλει τα απαραίτητα εκ του νόμου δικαιολογητικά, για λόγους που δεν είναι γνωστοί στο υπουργείο, και συνεπώς δεν μπορεί να πληρωθεί».
Οι εργαζόμενοι, με αρωγό το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, από το καλοκαίρι προσπαθούν να συγκαλέσουν τριμερή διαδικασία για να συζητηθεί το θέμα της πληρωμής τους.
Τέλη Νοεμβρίου κι αυτή η τριμερής συνάντηση ακόμα δεν έχει επιτευχθεί, για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με την έλλειψη προσωπικού στο Σώμα της Επιθεώρησης Εργασίας, τις απεργίες και τελευταίως τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων. Το νέο ραντεβού έχει οριστεί για τις 3 Δεκεμβρίου.

Χτες η κατασκευάστρια εταιρεία παρέλαβε υπόμνημα (όχληση) από τον νομικό σύμβουλο της Περιφέρειας με το οποίο καλείται εντός 15 ημερών να τακτοποιήσει οικονομικά τους εργαζομένους.
«Εάν δεν το πράξει αυτό, με έγγραφό του το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου θα ζητήσει να πληρωθούν 3 μισθούς οι εργαζόμενοι μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ και να κρατηθούν τα χρήματα από την εταιρεία», δηλώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Κώστας Μαλανδρένης.
Αυτή τη στιγμή πάντως είναι σαφές πως γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να διασφαλιστούν τα χρήματα των εργαζομένων, αλλά και να συνεχιστεί η πορεία του έργου, που σε λίγο καιρό θα έχει υπερβεί τα χρονοδιαγράμματα.

Πόσο εύκολη είναι αυτή η υπόθεση; «Πέραν των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζει η οποιαδήποτε εργοληπτική εταιρεία, είναι σημαντικός ο ρόλος της χρηματοδότησης των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά σε μεγάλα έργα.
Η εκτίμησή μας είναι πως ο συνδυασμός των παρεμβάσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την ουσιαστική επαναχρηματοδότηση των ιδιωτών εργολάβων από τις τράπεζες μπορεί να οδηγήσει στον δρόμο της αισιόδοξης κατεύθυνσης για το έργο» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας.

ΤΖΕΝΗ ΣΟΥΚΑΡΑ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
sfedona.gr