Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ερώτηση Βουλευτή Κορινθίας Χρίστου Δήμα για την επέκταση και διαμόρφωση διευρυμένο​υ και πιο ευέλικτου ωραρίου λειτουργία​ς των αρχαιολογι​κών χώρων.

Ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Πόσες φορές έχει συμβεί σε όλους μας να επισκεπτόμαστε έναν αρχαιολογικό χώρο κατά την διάρκεια της ημέρας και να βρίσκουμε κλειστές πόρτες. Σκεφτείτε την απογοήτευση εάν έρχεστε από την άλλη άκρη της γης. Αντί να προβάλλουμε και να αναδεικνύουμε την πολιτιτστική μας κληρονομιά κλείνουμε τις πόρτες στους τουρίστες. Στις περισσότερες χώρες τα σημαντικά αρχαιολογικά-ιστορικά-πολιτιστικά μνημεία παραμένουν ανοιχτά μέχρι αργά το απόγευμα. Στην Ελλάδα όπου έχουμε ενδεχομένως σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία τα κλείνουμε από τις 15:00. Η δημιουργία ενός διευρυμένου και πιο ευέλικτου ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων είναι επιτακτική ανάγκη. Επειδή ο τουρισμός είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων για την χώρα οφείλουμε να πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται ώστε να τον ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να εξετάσουμε από τώρα ώστε να έχουμε αρκετό χρόνο για να γίνει έγκαιρος και μεθοδικός σχεδιασμός για να μη πάει χαμένη η επόμενη θερινή τουριστική περίοδος.»    
                                    
Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Προς την κα. Υπουργό Τουρισμού
Ερώτηση
Θέμα: Επέκταση και διαμόρφωση διευρυμένου και πιο ευέλικτου ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων.
Στο πλαίσιο του έγκαιρου σχεδιασμού της επόμενης θερινής τουριστικής περιόδου και της καλύτερης αξιοποίησης και προβολής του πολιτισμού, είναι ανάγκη να επεκταθούν, διευρυνθούν και να γίνουν πιο ευέλικτα τα ωράρια λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων. Πρώτον, η έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού των ωραρίων και τα περιορισμένα και διαφοροποιημένα ωράρια καθιστούν δύσκολη την επίσκεψή τους από τουρίστες, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες. Δεύτερον, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού αλλά και η αδυναμία ανανέωσης του απερχόμενου (πχ. λόγω συνταξιοδότησης) θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τη λειτουργία τους. Τρίτον, τα ημερήσια ωράρια απασχόλησης των φυλάκων δεν επιτρέπουν τη λειτουργία διευρυμένου ωραρίου. Ναι μεν το υπουργείο προσλαμβάνει εποχικούς υπαλλήλους αλλά αυτό πρέπει να γίνεται αρκετά έγκαιρα ώστε να επιτραπεί ο σωστός προγραμματισμός και  να ανακοινωθούν πιο νωρίς τα ωράρια λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων το οποίο είναι αίτημα τόσο του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) όσο και του HATTA (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων).Αναφέρω ενδεικτικά τα εξής παραδείγματα: Στο Νομό Κορινθίας, σημαντικοί  αρχαιολογικοί χώροι όπως η Αρχαία Κόρινθος (Ακροκόρινθος), το Ιερό του Διός στην Αρχαία Νεμέα, τα Ίσθμια, το Ηραίο του Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων (07:30-15:00)  και  η Αρχαία Σικυώνα (08:00-15:00) δε λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες. Αλλά και οι αρχαιολογικοί χώροι στην υπόλοιπη Ελλάδα που έχουν χαρακτηριστεί παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO έχουν εξίσου περιορισμένα ωράρια λειτουργίας: : οι Μυκήνες (08:00-16:00), η Κνωσός (08:00-15:00), η Δήλος  (08:30-15:00, Δευτέρα κλειστά), το Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως στην Πάτμο (08:00-13:00 καθημερινά και 14:00μμ-16:00 κάθε Κυριακή, Τρίτη, Πέμπτη ) , το Κάστρο του Πλαταμώνα (08:00-15:00) και  το Πυθαγόρειο της Σάμου (08:00-15:00, Δευτέρα κλειστά).Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε για να επεκταθούν, να διευρυνθούν και να γίνουν πιο ευέλικτα τα ωράρια λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων στο πλαίσιο του εγκυρότερου και μεθοδικότερου σχεδιασμού της ερχόμενης θερινής τουριστικής περιόδου;                                                                                                             

                                                     Ο ερωτών βουλευτής