Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Βαθύ το χάσμα στην κυβέρνηση - Ενοχλημένος ο Σαμαράς από το βέτο Κουβέλη - Τι απαντούν κύκλοι της ΔΗΜΑΡ

- Έκπληκτοι δηλώνουν στη ΔΗΜΑΡ από τις αναφορές του πρωθυπουργού περί τολμηρών
- Την Τετάρτη πιθανότατα νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την εμπλοκή στα εργασιακά
- Πληροφορίες θέλουν τον Α. Σαμαρά να φέρνει τα μέτρα στη Βουλή παρά τις αντιρρήσεις
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει προσπάθεια να περάσουν τα εργασιακά έστω με βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Παραμένει θολό το τοπίο με αφορμή την εμπλοκή για τα εργασιακά που διεφάνη μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά ο οποίος δήλωσε πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και έχουν αλλάξει πολλές από τις αρχικές προτάσεις της τρόικας κυρίως για τα εργασιακά. Όπως τόνισε, μόνο του κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της και από αυτή την ευθύνη δεν κάνει πίσω, ενώ υπογράμμισε με νόημα πως "δεν θέλω καν να σκεφθώ τι θα συμβεί αν αυτή την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι".

Τέλος, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του που σημειώνει πως ζητά τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και πως "θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε".

Από τις τελευταίες αυτές δηλώσεις υπάρχουν και οι πληροφορίες πως ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να προχωρήσει και να φέρει τα μέτρα στη Βουλή, στα οποία περιλαμβάνονται και τα εργασιακά, παίρνοντας το ρίσκο με όσους βουλευτές τα ψηφίσουν. Άλλωστε πληροφορίες στη Βουλή κάνουν λόγο πως ο κ. Σαμαράς μπορεί να κυνηγήσει την ψήφιση έστω και των εργασιακών ακόμα και με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αλλά χωρίς τη ΔΗΜΑΡ.

Πάντως, ο κ. Σαμαράς φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από το βέτο του κ. Κουβέλη και πλέον το κλίμα μεταξύ τους μπορεί να πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται ενοχλημένος με τον Φώτη Κουβέλη και τη στάση του, κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες του NewsIt, τέθηκε σε μία δεκάλεπτη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον κ. Βενιζέλο, μία ώρα μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, Σαμαρά και Κουβέλη υπάρχει πλέον βαθύ χάσμα και πραγματικό, όπως αναφέρεται και όχι επικοινωνιακό.

Με αφορμή την ενόχληση του κ. Σαμαρά, κύκλοι της ΔΗΜΑΡ δηλώνουν έκπληκτοι για τις δηλώσεις του και δεν πρόκειται να απαντήσουν στα περί τολμηρών. Ωστόσο, αναφέρουν πως ως τολμηροί στηρίζουν την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως θα διαλύσουν τα εργασιακά δικαιώματα.

Με αφορμή όλο αυτό το κρίσιμο σκηνικό με τη διαπραγμάτευση, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με διαρροές της τελευταίας στιγμής κυρίως από το στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ, υπάρχει πλέον η εκτίμηση πως με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και μετά τις επαφές που θα έχει με τους ευρωπαίους ομολόγους του θα παγώσουν τα εργασιακά. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι και οι δηλώσεις του στελέχους της ΔΗΜΑΡ, κ. Χατζησωκράτη ο οποίος μιλώντας στο ΣΚΑΙ και στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου δήλωσε πως "θα είναι αστείο να μην συμφωνήσουμε με την τρόικα για μία διαφωνία και μόνο".



Πέρα από τις δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών κύκλοι της Ιπποκράτους δείχνουν ότι πλέον όχι μόνο δεν κλείνουν τα μέτρα, αλλά είναι όλα ξανά πάλι ανοιχτά. Από το ΠΑΣΟΚ μιλούν για άμεση ανάγκη για πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο πρωθυπουργού και όχι μόνο για τα εργασιακά, ενώ για αυτές τις αλλαγές το κόμμα του κ. Βενιζέλου αναφέρει πως δεν δέχεται καμία αλλαγή και δεν υπάρχει λόγος να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΨΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Για άλλη μία φορά ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα στα εργασιακά που προωθεί η τρόικα, χαρακτηρίζοντας τις αξιώσεις της απαράδεκτες. Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι τα όσα η τρόικα ζητάει για τα εργασιακά τον βρίσκουν αντίθετο και με τις αξιώσεις αυτές θα ισοπεδωθούν τα ήδη αποσαθρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Όπως τόνισε, αυτά που ζητάει η τρόικα δεν έχουν δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα και στην ουσία την κατηγόρησε ότι απλά θέλουν καθηλωμένη την αμοιβή εργασίας στην Ελλάδα, ενώ οπως επεσήμανε με τα μέτρα αυτά θα αυξηθούν οι απολύσεις, η ανεργία κατά επέκταση και φυσικά η ύφεση.

Αναφορικά με το υπόλοιπο πακέτο ο κ. Κουβέλης σε αντίθεση με τις πληροφορίες που θέλουν το πακέτο να έχει κλείσει στο δημοσιονομικό του κομμάτι, ωστόσο εκείνος δήλωσε ότι η συζήτηση συνεχίζεται και όλα είναι ακόμα σε εξέλιξη.



Εν συνεχεία στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος δεν δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τα εργασιακά μέτρα, αλλά έκανε λόγο για προκλητικές απαιτήσεις και για μέτρα που είχαν συμφωνηθεί από την άνοιξη και δεν μπορούν να υπάρξουν εκ νέου αλλαγές για χαμηλότερα εισοδήματα ή να τίθενται επί τάπητος τα ίδια ξανά μέτρα.

Μάλιστα, δήλωσε ότι πρέπει να γίνει σαφές προς την κοινωνία αλλά και προς το εξωτερικό πως αυτό το πακέτο θα είναι το τελευταίο και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκινήσει "αυτή την ώρα, τώρα" επαφές με τους ευρωπαίους ομολόγους του, προκειμένου να ξεκινήσει μία πολιτική διαπραγμάτευση.

Ο κ. Βενιζέλος έστειλε μηνύματα και προς το εξωτερικό, λέγοντας πως η χώρα δεν είναι προτεκτοράτο και σημείωσε πως το όποιο πακέτο μέτρων πρέπει συνοδεύεται από οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, έτσι ώστε και τά μέτρα να είναι τα τελευταία αλλά και οι θυσίες του λαού να πιάνουν τόπο.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


newsit.gr