Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ “ξαναδιαβάζει” τη στρατηγική του

Antonis-Samaras-Evangelos-Venizelos
Σιβυλλικό ήταν το πρώτο σχόλιο της Ιπποκράτους, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες: «Θετική εισαγωγή στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης». Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, θα πρέπει να συγκρατήσουμε αφ ενός την πεποίθηση του ΠΑΣΟΚ, εν πολλοίς ορθή ότι οι οιωνοί για το ελληνικό ζήτημα είναι ευνοϊκοί, ωστόσο, ακόμη δεν έχουμε μπροστά μας τη συνολική εικόνα, αφ ετέρου μία έκδηλη αμηχανία για τους από δω και πέρα χειρισμούς σε πολιτικό επίπεδο, καθώς τα «εύσημα» έως τώρα καρπώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό ο Αντώνης Σαμαράς και όχι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που στηρίζει, πάντως, την κυβερνητική προσπάθεια και υποδέχεται τη συνεπακόλουθη φθορά.
Στο ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, παρηκολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απάντηση του ΠΘ στην ερώτηση, που αφορούσε πιθανό ανασχηματισμό μετά τη ψήφιση των μέτρων, καθώς το κόμμα ταλανίζεται τους τελευταίους μήνες από το «διχασμό» ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μετάσχει ενεργότερα στο κυβερνητικό σχήμα και σε όσους τάσσονται υπέρ της αποχώρησης του κόμματος από την κυβέρνηση και ανασυγκρότησης του μέσα από αγωνιστικότερες και ενδεχομένως «αριστερότερες» ατραπούς. Πράσινα στελέχη εκτιμούν ότι εφ όσον η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για την επαναδιαπραγμάτευση– από την οποία η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τήρησε εξ αρχής αποστάσεις – καρποφορήσει,  τότε η προστιθέμενη πολιτική αξία που θα αποκτήσει ο κύριος Σαμαράς θα του προσδώσει άνεση, ευελιξία και ευχέρεια κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα, ικανή να «εγκλωβίσει» τους δύο άλλους κυβερνητικούς εταίρους.
Την ίδια ώρα το «προσκλητήριο», που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προς το στελεχικό δυναμικό του Κινήματος εν όψει του Συνεδρίου δε φαίνεται προς ώρας να συγκινεί, όσους έχουν επιδείξει «αναχωρητικές» διαθέσεις, καίτοι οι πρωτοβουλίες της ηγεσίας του Κινήματος στην κατεύθυνση της συσπείρωσης θα πυκνώσουν στο προσεχές διάστημα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος παρουσιάζει, σε μία πιο πολιτική εκδοχή, το βιβλίο του «Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση» την προσεχή Δευτέρα, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης παραμένει πλήρως αποστασιοποιημένος από τα τεκταινόμενα στην Ιπποκράτους. Το ήδη βαρύ κλίμα επιτείνεται και από δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν το Κίνημα να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, όπως αυτή της VPRC, που δημοσιεύεται σε Σαββατιάτικη εφημερίδα, με τους κύκλους της Ιπποκράτους να σημειώνουν δηκτικά ότι «πρόκειται για την ίδια εταιρεία βάσει των προεκλογικών εκτιμήσεων της οποίας η χώρα κυβερνάται από το ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ/ ysterografa.gr