Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ο Τσίπρας προκαλεί ανασφάλεια στο 70%

dimoskopisi-Rass
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαβάσει κανείς μια δημοσκόπηση. Άλλοι την προσεγγίζουν επιδερμικά, κοιτάζοντας την πρόθεση ψήφου, ίσως και τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών. Άλλοι, περισσότερο έμπειροι, ψάχνουν πιο βαθιά. Εστιάζουν και διαβάσουν τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία, εκεί όπου συνήθως μπορεί κανείς να συναντήσει τις πραγματικές προθέσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Η εφημερίδα “Παραπολιτικά” δημοσιεύει σήμερα δημοσκόπηση της εταιρείας “Rass” για το πολιτικό σκηνικό. Μια δημοσκόπηση η οποία ολοκληρώθηκε στις 17 Οκτωβρίου, εκ των πραγμάτων λοιπόν δεν έχει συμπεριλάβει τις επιπτώσεις από την εθνική νίκη της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, με τη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης έχουν ως εξής: Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,8%, η ΝΔ 22,7%, η Χρυσή Αυγή 9,2%, το ΠΑΣΟΚ 7,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,1%, η Δημοκρατική Αριστερά 5%, το ΚΚΕ 4,5%.
Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 48%, έναντι 42,5% της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στην πρωθυπουργική καταλληλότητα ο Αντώνης Σαμαράς υπερέχει σαφώς του Αλέξη Τσίπρα, με 45,5% έναντι 29,6%. Το 50,4% άλλωστε πιστώνει στον Αντώνη Σαμαρά ότι έχει καταφέρει να βελτιώσει την αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο εύρημα της δημοσκόπησης, αφορά στα συναισθήματα που προκαλεί στην ελληνική κοινωνία το ενδεχόμενο διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς το 70,1% απαντά ότι μια πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές του προκαλεί ανασφάλεια.
Σε σχέση με τον επικείμενο ανασχηματισμό, το 23,6% θα ήθελε να δει στην κυβέρνηση τον Φώτη Κουβέλη, το 10,9% τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το 9,5% τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 7,6% τον Λουκά Παπαδήμο, το 7,4% τον Σταύρο Δήμα, και το 4,6% τον Γιάννη Πανούση.
Όσο για τη διαδοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ, το 17,3% θεωρεί ότι με αρχηγό τον Ανδρέα Λοβέρδο το Κίνημα θα είχε καλύτερη τύχη, ενώ ακολουθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με 15,1%, και έπονται η Φώφη Γεννηματά με 9,9% και η Άννα Διαμαντοπούλου με 4,2%. Το 47% ωστόσο απαντά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε καλύτερη τύχη με κανέναν από αυτούς.

ysterografa.gr