Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Μοντέλο διοίκησης της αναπτυξιακ​ής μας προσπάθεια​ς ο Στρατηγικό​ς Σχεδιασμός της Περιφέρεια​ς Πελοποννήσ​ου 2012 - 2014


«Μοντέλο διοίκησης της αναπτυξιακής μας προσπάθειας» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης τον πρώτο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίος αποτελεί την «βαθύτερη ουσία» της μεγαλύτερης διοικητικής μεταρρύθμισης των τελευταίων δεκαετιών, του Καλλικράτη, σύμφωνα με τον οποίο μόνο οι Περιφέρειες έχουν την ευθύνη να διαμορφώσουν το αναπτυξιακό μοντέλο τους.
Ο Περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική άποψη που είχε εξαρχής η αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου να διεκδικεί ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξή της. «Η χώρα αντιμετωπίζει το εξαιρετικά σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα, σημαντικότερο όμως είναι το face loss που τη χαρακτηρίζει. Κάτι τέτοιο ωστόσο μπορεί να ανατραπεί μόνο αν οι Περιφέρειες βγουν δυναμικά μπροστά και αναλάβουν την ευθύνη ανάπτυξής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης η αλλαγή της νοοτροπίας και η υιοθέτηση περιφερειακής συνείδησης για να καταρτίσουμε έναν περιφερειακό σχεδιασμό με καινοτόμα αντίληψη αυτοπροσδιορισμού και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του», δήλωσε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Τατούλης.
Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στην πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μετατραπεί αυτή σε κρίση δημοκρατίας, αν δεν υπάρξει μια ισχυρή άποψη αντιμετώπισής της μόνο μέσα από κανόνες σεβασμού των δημοκρατικών διαδικασιών. Για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαρχής διαβουλεύτηκε με όλες τις δημοτικές αρχές, τους παραγωγικούς φορείς και όλες τις δομές, με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, συνεργασία και συνεννόηση και ήδη έχουν ενσωματωθεί όλες οι παρατηρήσεις που έχουν κατατεθεί.
Κυρίαρχα στοιχεία του στρατηγικού αυτού σχεδιασμού είναι, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και οι δυνατότητες για υιοθέτηση καινοτόμων αντιλήψεων που θα αποτελέσουν το «κυρίαρχο εργαλείο ανάπτυξης». Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε καινοτομίες που ήδη έχουν υλοποιηθεί, όπως η ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, η προσέλκυση επενδύσεων για την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης της λυμματολάσπης, των αποβλήτων των κτηνοτροφικών μονάδων, των τυροκομείων και των ελαιοτριβείων, η υιοθέτηση του μοντέλου ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αλλά και το περιφερειακό ταμείο στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Όσον αφορά τον τομέα της εξωστρέφειας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι η Περιφέρεια έχει επιτύχει να καταστεί σημαντικός παράγοντας στο διεθνές πεδίο, όπου μπορεί και μιλά ισότιμα καταθέτοντας προτάσεις καινοτόμες.
«Δεν είμαστε εκφραστές μνημονιακής πολιτικής, αλλά ξεκάθαρα υποστηρίζουμε την άποψη ότι δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο διάσωσης της χώρας και αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας για την προσπάθεια που γίνεται», δήλωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «η προσπάθειά μας για τη διεκδίκηση αρμοδιοτήτων θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, με σκοπό να έχουμε αποφασιστικό ρόλο για τα χωροταξικά πλαίσια, την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό».
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου το σύντομο αυτό χρονικό διάστημα έχει αναλάβει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως τον ειδικό αναπτυξιακό νόμο για πρώτη φορά στη χώρα, με επίκεντρο την κωμόπολη-χωριό, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, τη δημιουργία δύο Ινστιτούτων, αφενός το Ευρωμεσογειακό για την έρευνα της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας και αφετέρου το Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας σε συνεργασία με την Ακαδημία Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας.
Υπέρ της λογικής του Jessica, σύμφωνα με την οποία προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για την 5η Προγραμματική Περίοδο, τάχθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι οποίες θα έχουν συγκεκριμένο στόχο και σκοπό, όπως τον τομέα της ενέργειας και της ναυτιλίας.
Ενημέρωσε τέλος ο κ. Τατούλης τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ότι έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται απροβλημάτιστα η β΄ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου του διεθνή διαγωνισμού για την ολική και οριστική διαχείριση των στερεών αποβλήτων.