Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012

Ολάντ: Για μένα η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης - Σαμαράς: Η Ελλάδα θα τα καταφέρει


Δεν υπάρχει θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο των Ιλισίων και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ήταν και πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρώπης.
Σε μία ένδειξη αβρότητας ο Γάλλος πρόεδρος δέχθηκε να κάνει κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα τον πρωθυπουργό, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο των Ιλισίων, κάτι που δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο της γαλλικής προεδρίας.

Ο κ. Ολάντ υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός. Πρόσθεσε «ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία της και οι Έλληνες πολιτικοί βούληση ότι θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε, ωστόσο, ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν «με τρόπο που να μπορεί να τα αντέξει ο ελληνικός λαός». Παράλληλα, τόνισε ότι η έκθεση της τρόικας πρέπει να επιβεβαιώσει ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις -όχι μόνο οι οικονομικές- αλλά και οι μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει.

«Ορισμένοι ποντάρουν στην έξοδο της Ελλάδα από την ευρωζώνη», ανέφερε, από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Ολάντ ότι «η χώρα θα κάνει ότι πρέπει και θα τα καταφέρει να κερδίσει την θέση που της αρμόζει στην Ευρώπη».

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα, ώστε να βγει άμεσα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και επισήμανε ότι με τον Γάλλο πρόεδρο συμφωνούν στο θέμα της ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς, όπως είπε, είναι ο μόνος τρόπος η Ελλάδα και η Ευρώπη να πετύχουν τους στόχους τους.
«Είμαστε λαός υπερήφανος, δεν μας αρέσει να δανειζόμαστε και να εξαρτώμαστε από δανεικά. Ευρώπη σημαίνει δημοκρατία και αξιοπρέπεια, και οι λαοί που υποφέρουν θα πρέπει να βοηθηθούν να διατηρήσουν τη δημοκρατία, την αξιοπρέπειά τους, αλλά και την κοινωνική συνοχή», κατέληξε ο πρωθυπουργός.