Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Αρχίζει το πρωτάθλημα του... μνημονίου

O Βαγγέλης Μπραουδάκης γράφει

Φτάσαμε στην έναρξη του 54ου πρωταθλήματος από καταβολής ενιαίας κατηγορίας το 1959. Τόσο προβληματικό στα οργανωτικά του όσο και το αμέσως προηγούμενο. Θυμίζω πέρυσι ότι είχαν δικαίωμα να ξεκινήσουν μόλις 13 ομάδες και οι άλλες τρεις βρέθηκαν με πραξικοπηματικές διαδικασίες στην πορεία.

Φέτος ξεκινούν και οι 16, αλλά με έξι απ' αυτές χωρίς την απαραίτητη «αγωνιστική» άδεια των προτύπων της UEFA και τέσσερις εξ αυτών χωρίς και την «εταιρική» άδεια των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων της πολιτείας!
Ξεκινούν, ωστόσο, καθώς φρόντισαν, επικαλούμενες το «αυτοδιοίκητο», να αλλάξουν τους κανονισμούς και τις ποινές, να τα προσαρμόσουν -σκανδαλωδώς- στα πώς τους βολεύει

Πρωτάθλημα που πρέπει να γίνει έτσι για τα συμφέροντα της τηλεόρασης που το χρηματοδοτεί και ας καταστρατηγούνται οι κανονισμοί και το αίσθημα δικαίου (άλλων, που την πλήρωσαν ακριβά νωρίτερα)! Ενα πρωτάθλημα φυσικά «φτωχό» και «μνημονιακό», σε αρμονία με την οικονομική κατάσταση της κοινωνίας

Πρωτάθλημα που καλωσορίζει, για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, ένα ακόμα νέο μέλος του, το 65ο στην ιστορία, τον Πλατανιά. Και παράλληλα καλωσορίζει και τον 27ο νομό της χώρας, των Χανιών, στα μεγάλα σαλόνια!

Μόνο οι μισοί και κάτι από τους 51 νομούς της Ελλάδας είχαν την τύχη αυτά τα 53 χρόνια να δώσουν έναν ή και περισσότερους (Αττική 21 ομάδες, Θεσσαλονίκη 7 ομάδες, Ηράκλειο, Αχαΐα, Ημαθία, Μαγνησία, Κορινθία, Εύβοια και Δωδεκάνησα από δύο) εκπροσώπους στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα.

Εξακολουθεί να μην τα έχει καταφέρει ομάδα από τον Εβρο, το Ρέθυμνο, το Λασίθι, την Αργολίδα, τη Λακωνία, την Καρδίτσα, την Πρέβεζα, την Αρτα, τη Θεσπρωτία, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική, τη Φθιώτιδα, την Ευρυτανία, τη Φωκίδα, τη Φλώρινα, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τις Κυκλάδες και το Ιόνιο, πλην Κέρκυρας

Πρωτάθλημα με σχεδόν βέβαιο πρωταθλητή τον Ολυμπιακό. Θεωρητικά, υπερέχει μακράν των υπολοίπων σε όλους τους τομείς και η όποια ανταγωνιστικότητα (συναρπαστική ή μη) δεν θα αφορά τον τίτλο αλλά τις παρακάτω θέσεις.

Πρωτάθλημα που, όπως είπε και ο νέος του πρόεδρος, είναι αμφίβολο αν θα τελειώσει με 16 ομάδες! Αυτός, άλλωστε, είναι και ο ρεαλιστικός στόχος των περισσότερων μελών της Super League.

Η -οικονομική- επιβίωση και όχι η διάκριση! Και ορισμένοι νοικοκυρεμένοι μικρομεσαίοι ήδη ονειρεύονται για τις ομάδες τους ευρωπαϊκά εισιτήρια, όπως πρόπερσι του Βόλου και πέρυσι της Τρίπολης
sentragoal.gr