Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ 6Ο ΣΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ Κορίνθου, χθες Πέμπτη 23-8-12,   που είχε ως κύριοθέμα της ημερήσιας διάταξης την αιφνίδια μετατροπή του 6ου Σ.Π. σε Κέντρο Προσωρινής Φύλαξης παράνομων μεταναστών, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ΠάνοςΜπεγλίτης έκανε την παρακάτω δήλωση:

" Η αποψινή συνεδρίαση είναι απο τις πιο κρίσιμες της τελευταίας περιόδο, γιατί συνδέεταιμε ένα θέμα πολιτικής αρχής, λειτουργίας θεσμών, κυβερνητικής λειτουργίας καιαφορά στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους νόμιμους κυβερνητικά εκλεγμένουςεκπροσώπους του Κορινθιακού λαού  στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Υπάρχει όμωςκι ένα δεύτερο επίπεδο, ιδιαίτερα κρίσιμο στην συγκυρία που βρισκόμαστε, το οποίο συνδέεται με το μέλλον της Κορινθίας.
Καταγγέλλω,καταδικάζω με τον πιο απόλυτο τρόπο, αυτήν την αυθαίρετη, αιφνιδιαστική,πραξικοπηματική πολιτική απόφαση των κυρίων Δένδια και Παναγιωτόπουλου, οιοποίοι εν μια νυκτί, ερήμην των νομίμων εκπροσώπων του Κορινθιακού λαού, ερήμηντων εκπροσώπων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, μετέτρεψαν το 6ο ΣΠσε Κέντρο Προσωρινής Κράτησης λαθρομεταναστών.
Πρόκειται γιαπολιτικό πραξικόπημα ερήμην των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησησυνεργασίας. Και θέλω να σας πω ευθύς εξ αρχής, πως μετά απο συνάντησή μουσήμερα το μεσημέρι με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το θέμα θα τεθεί εντός τηςεπόμενης εβδομάδας κατά την συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.
Το συγκεκριμένοθέμα, που δεν αφορά μόνο την Κορινθία, συνδέεται με την σταθερότητα και τηναντοχή της κυβερνητικής συνεργασίας, το προγραμματικό πλαίσιο συμφωνίας για ναλειτουργήσει αυτή η κυβέρνηση σ ΄αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη και δυσμενήσυγκυρία για την χώρα.
Εκφράζω, λοιπόν,εκ μέρους της παράταξής μου, την απόλυτη αντίθεση απέναντι σ΄ αυτήν τηνενέργεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Σήμερα γίνεταιμια σπέκουλα απαράδεκτη απο ορισμένους κύκλους της ΝΔ και απο συγκεκριμένοβουλευτή γύρω απο το στρατόπεδο.
Υπάρχουνιστορικές ευθύνες γι αυτήν την απαράδεκτη εξέλιξη στο νομό Κορινθίας. Κι αυτέςοι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο. Αναφέρομαι στον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κόλλιακαι στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Β. Νανόπουλο.
Χαίρομαι που οδήμαρχος και ο κύριος Γιώτης υπενθύμισαν τις αποφάσεις του ΔΣ το 2006 για τηνπαραχώρηση του 6ου ΣΠ στην τοπική κοινωνία.
Προσπάθησα νακάνω πράξη αυτές τις αποφάσεις.
Χαίρομαι πουυπενθύμισαν και οι δυο πως η απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφία του ΔΣ ήταν νααποδοθεί το 6ο ΣΠ στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με όρουςαναπτυξιακούς.
Όταν ανέλαβαΥπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεννόηση με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας,προσπάθησα και υπέγραψα την υπουργική απόφαση μεταξύ έξι στρατοπέδων να είναικαι το 6ο ΣΠ.
Δεν πρόλαβα!Στις 10 Νοεμβρίου άλλαξε η πολιτική ηγεσία  του Υπουργείου Εθνικής Άμυναςμε την κυβέρνηση Παπαδήμου.
 Μιααπόφαση χρειαζόταν, αγαπητέ δήμαρχε! Η Κοινή απόφαση των υπουργών Άμυνας καιΟικονομικών για να μπορέσει να αποδοθεί στην Περιφερειακή και ΤοπικήΑυτοδιοίκηση κατά πλήρη χρήση και ιδιοκτησία, σύμφωνα με το νόμο που είχε φέρειη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010.
Αυτό δενπρόλαβα! Είχα συζητήσει  με τον κ. Αβραμόπουλο και προς τιμήν του, είχεσυμφωνήσει να προχωρήσει το θέμα. Όμως δυνάμεις μειοψηφικές στην πόλη τηςΚορίνθου και ο βουλευτής, εμπόδισαν λυσσαλέα επί 8 μήνες να ανατραπεί αυτή ηαπόφαση. Θα είχε παραχωρηθεί ήδη το στρατόπεδο στην Περιφέρεια!
Αγαπητοί φίλοι,η ενότητα και η συναίνεση που όλοι επικαλούμαστε οικοδομείται πάνω στην αλήθειακαι όχι στον λαικισμό, που υπήρξε καταστροφικός για την Κορινθία τουςτελευταίους 8 μήνες.
Πρέπει οισυμπολίτες μας να γνωρίζουν ! Ο λαικισμός και ο εύκολος καταγγελτικός λόγοςοδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.
Σήμερα το 6ο ΣΠθα είχε αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα είχαν γίνει και οι πρώτεςεργασίες για την δημιουργία ενός μεγάλου διοικητικού Κέντρου. Δεν θαβρισκόμασταν σε αυτήν την κατάσταση, εαν δεν επαναλειτουργούσε τοστρατόπεδο.
Σας ερωτώ:Εμπόδισε η επαναλειτουργία ,που γι αυτήν κόπτονταν ο κύριος Κόλλιας καιορισμένα στελέχη της ΝΔ, στην μετατροπή του εν μια νυκτί σε Κέντρο ΠροσωρινήςΚράτησης παράνομων μεταναστών; Όχι!
Ακόμα και ηεπίκληση του νόμου 3907, δεν επιβεβαιώνει αυτά που ισχυρίζεται ο βουλευτής τηςΝΔ κ Κόλλιας, αφού  αναφέρεται σε ανενεργά στρατόπεδα εκτός αστικού καιπεριαστικού ιστού και μακριά απο την καθημερινή λειτουργία των πόλεων.
Ολοκληρώνονταςτην παρέμβασή μου αυτή, δήμαρχε, διαφωνώ με την απόφασή σου για την διακοπή τηςυδροδότησης του στρατοπέδου. Κάνω έκκληση..Η Κορινθίας, η πόλη της Κορίνθου,  με την δημοκρατική παράδοση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και δεν πρέπειως μια πόλη ρατσιστική. Δεν πρέπει να πέσουμε στο γήπεδο εκείνων που επιδιώκουνμια αντιπαράθεση τυφλή. Ζητώ να επανεξετάσεις άμεσα την απόφασή σου για τηνεπαναλειτουργία της υδροδότησης του Στρατόπεδου.