Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Άρχισαν τα όργανα για το Βατοπαίδι της Κορινθίας

Πρώτες κλήσεις από τον εισαγγελέα για τις απαλλοτριώσεις του προαστιακού, ενώ και η ΕΡΓΟΣΕ με επιστολές στους δικαιούχους ζητά πίσω τα χρήματά της
Εξελίξεις υπάρχουν εδώ και μερικούς μήνες στην πολύκροτη υπόθεση των απαλλοτριώσεων για την κατασκευή του προαστιακού στην Κορινθία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Πολίτη της Κορινθίας, εδώ και μερικές εβδομάδες η ΕΡΓΟΣΕ έχει αποστείλει σε δεκάδες δικαιούχους αποζημιώσεων επιστολές, με τις οποίες τους ζητά να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που έλαβαν, καθώς η τελική τιμή -μετά τις αποφάσεις του εφετείου, στο οποίο προσέφυγε η εταιρεία- καθορίστηκε στο 1/3 της αρχικής!
Την ίδια ώρα ο εισαγγελέας έχει ξεκινήσει την νομική έρευνα της υπόθεσης και έχει στείλει τις πρώτες προσκλήσεις στους μάρτυρες, προκειμένου να εξεταστούν, καθώς το ΣΔΟΕ από πλευράς του, ύστερα από μελέτη των στοιχείων για πολλούς μήνες, ολοκλήρωσε την σχετική έρευνα. Στους μάρτυρες, εκτός από τους δικαιούχους των αποζημιώσεων, περιλαμβάνονται δικηγόροι που ασχολήθηκαν με τις υποθέσεις αυτές, αλλά και εκπρόσωποι της ΕΡΓΟΣΕ, οι οποίοι θα ερωτηθούν και για τους λόγους που δόθηκε υψηλή τιμή, αλλά και γιατί σε πολλές περιπτώσεις κατατέθηκε ψευδώς ότι τα οικόπεδα που απαλλοτριώθηκαν ήταν εντός σχεδίου (άρα είχαν μεγαλύτερη αξία απαλλοτρίωσης), ενώ στην πραγματικότητα ήταν εκτός σχεδίου.
Τα προβλήματα, όμως, είναι πολλά και κανείς δεν ξέρει αν το δημόσιο θα πάρει –και πώς- τα χρήματά του πίσω.
Και τούτο γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση, όλως περιέργως, οι περισσότεροι δικαιούχοι έλαβαν ως προκαταβολή, αμέσως μετά την
πρωτόδικη απόφαση, το 80% (!) της τελικής τιμής, ενώ συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις καταβάλλεται ποσοστό κοντά στο 40%, το δε υπόλοιπο μετά την οριστική απόφαση για την τελική τιμή.
Υπάρχουν, λοιπόν, παραδείγματα ανθρώπων στους οποίους κρίθηκαν αποζημιώσεις 300 ή 400 χιλιάδων ευρώ, πήραν πριν από επτά ή οκτώ χρόνια προκαταβολικά το 80% (240 ή 320 χιλιάδες) και τώρα που η τελική τιμή πήγε στις 100 ή 130 χιλιάδες, πρέπει να επιστρέψουν αντίστοιχα από 140 έως 190 χιλιάδες ευρώ.
Και φυσικά το ερώτημα είναι αυτά τα χρήματα υπάρχουν ή έχουν γίνει …καπνός.
Το ιστορικό Το θέμα είχε αποκαλύψει το Νοέμβριο του 2010 η εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», ενώ ρεπορτάζ αναπαράχθηκε και στην Κορινθία από τον Πολίτη (φ.382/26.11.2010).
Η υπόθεση αφορά υπερτιμολόγηση εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν για την κατασκευή της γραμμής του προαστιακού στην Κόρινθο και η έρευνα αφορά όλη την “αλυσίδα” των εμπλεκομένων στη λήψη των σχετικών αποφάσεων: την αρμόδια υπηρεσία της ΔΟΥ Κορίνθου, τον έφορο στην συγκεκριμένη περίοδο, τους δικηγόρους που συνέταξαν τα σχετικά συμβόλαια, τους συμβολαιογράφους, αλλά και τους εκπροσώπους της ΕΡΓΟΣΕ, οι οποίοι αποδέχτηκαν τις «φουσκωμένες» τιμές.
Ξετυλίγοντας το ρεπορτάζ η εφημερίδα είχε αναφέρει πως «το ΣΔΟΕ ερευνά υπερτιμολογήσεις εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν και στις οποίες ο προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων, ήταν μέχρι και 10 φορές υψηλότερα της αντικειμενικής αξίας.
Δεδομένου πως η αξία των ακινήτων έχει κατώτατο όριο την αντικειμενική αξία, αλλά δεν έχει ανώτατο πλαφόν, φαίνεται από την έρευνα πως έγινε χρήση αυτού του «παραθύρου» στο πρακτικό αξιολόγησης, το οποίο κατατέθηκε προς τελική έγκριση στον επικεφαλής της ΔΟΥ.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να υποστηριχθεί η εμπορική αξία αυτών των εκτάσεων, αφού είναι 10πλάσια της αντικειμενικής».
Η αποκάλυψη της εφημερίδας προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όλο το νομό.
Η εφημερίδα συμπλήρωνε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων του υπουργείου Οικονομικών με την ολοκλήρωση της έρευνας θα επιληφθεί ο εισαγγελέας, καθώς αρμόδια στελέχη του υπουργείου οικονομικών εκτιμούν, πως θα στοιχειοθετηθούν και θα προσωποποιηθούν σοβαρότατες κατηγορίες για διακεκριμένες απάτες,όπως απιστία κατά του δημοσίου κ.ά.
Όπως φαίνεται οι εξελίξεις δικαίωσαν το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Γιώργος Γουγάς
Πηγή : Πολίτης της Κορινθίας
isthmos.gr