Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

«Εξαιρετική» η συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας ... Δεν κόβονται 30 ευρώ από τον ΟΓΑ!

Εξαιρετική η συνάντηση Στουρνάρα- τρόικας για τα μέτρα, θα ανακοινωθούν στε τέλη Αυγούστου, Δεν κόβονται 30 ευρώ από τον ΟΓΑ, έρχονται και νέα πρόσθεταφορολογικά  μέτρα;
Τα εύσημα του επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν , ότι η δίωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Στουρνάρα, υπήρξε «εξαιρετική», προϊδεάζει για την προσπάθεια και των δύο πλευρών, να κλείσει επιτυχώς το πακέτο των μέτρων ύψους 11, 5 δις. που εξετάζονται.
Αποφάσεις για μέτρα που εξετάστηκαν και «έκλεισαν» δεν διέρρευσαν, ενώ τα τελικά μέτρα, με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, θα δοθούν στη δημοσιότητα στα τέλη Αυγούστου.
Η τρόικα πάντως, παραμένει στην Ελλάδα για λίγες ακόμη ημέρες, είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ματίας Μορς.
Όπως έγινε γνωστό, με απόφαση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά –και πιθανότητα με παρέμβαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλη, καθώς το ανακοίνωσε στην Κοινοβουλευτική του ομάδα πριν διαρρεύσει από το πρωθυπουργικό γραφείο, δεν θα περικοπούν τα τριάντα ευρω από την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ που αφορά στο 60% των ασφαλισμένων του.
Σύμφωνα με πληροφορίες για τη σύσκεψη του κ. Στουρνάρα με την τρόικα, το σχόλιό της για την παρουσίαση των μέτρων είναι ότι χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση σε κάποια από αυτά. Στη συζήτηση, δεν τέθηκαν τα θέματα του ομολόγου που λήγει τον Αύγουστο, ούτε τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου που βρίσκονται στο «όριο» λόγω μη καταβολής της προγραμματισμένης δόσης από την διοίκηση Ε.Ε, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Με τους επικεφαλής της τρόικας ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί εκ νέου την Κυριακή και στη συνέχεια το κλιμάκιο θα αναχωρήσει από την Ελλάδα, όπου θα επιστρέψει περί τα τέλη του μήνα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί και αύριο και την Κυριακή, προκειμένου να προωθηθούν μείζονος σημασίας θέματα της κυβερνητικής συνεργασίας.

Η στάση της κυβέρνησης
Σύμφωνα με τις εντολές που έλαβε από τον πρωθυπουργό μετά τη σύσκεψη με τους αρχηγούς ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, θεωρείται βέβαιο πως παρουσίασε στην τρόικα, προτάσεις με τις οποίες στόχος είναι να αποφευχθεί η λήψη οριζόντιων μέτρων. Επίσης, σε αυτό το σκέλος των διαπραγματεύσεων, δεν πρόκειται να τεθεί θέμα επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Άλλωστε, η διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό δεν θα γινόταν ούτως ή άλλως με τα στελέχη της τρόικας, αλλά σε επίπεδο αρχηγών.
Οι κυβερνητικοί εταίροι φέρονται να έχουν συμφωνήσει στο να επεκταθεί το ενιαίο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ με αναδρομικό χαρακτήρα, να συνδεθούν τα κοινωνικά επιδόματα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, να μειωθούν τα εφάπαξ, να μπει λουκέτο σε δεκάδες δημόσιους οργανισμούς, καθώς επίσης και να γίνει προσπάθεια ώστε να αποφευχθούν ι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.
Από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, υπάρχουν αντιδράσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την επιβολή πλαφόν €2.400 στις συντάξεις, τη μείωση των συντάξεων από €1.400 και πάνω, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την κατάργηση των δώρων Πάσχα και επιδόματος αδείας (που έχουν απομείνει) σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Έρχονται νέες φορολογικές παρεμβάσεις;
Παράλληλα, αίσθηση έχει δημιουργήσει η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα προς τους δημόσιους φορείς, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν και νέες φορολογικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας ζητά από τους δημόσιους οργανισμούς -στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάρτισης των προϋπολογισμών τους έως και το 2016- «να λάβουν υπόψη τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τις αποδόσεις των μέτρων που νομοθετήθηκαν σε τρεις δόσεις από το κοινοβούλιο (Ιούνιος 2011, Οκτώβριος 2011 και Φεβρουάριος 2012), καθώς και τις όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις για τα έσοδα γίνουν έως την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων των υπηρεσιών (20 Αυγούστου)».

eklogika.gr