Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Το Reuters αποκαλύπτει το αποτέλεσμα των εκλογών

Οι δημοσκοπήσεις δεν επιτρέπονται, σύμφωνα με το νόμο. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους βέβαια, και όχι φυσικά η διενέργειά τους, που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, σχεδόν δέκα μέρες πριν από την οριακή εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου.
Η άβολη αυτή πραγματικότητα, εξελίσσεται σε… χαρά των πάσης φύσεως κομιστών παραπληροφόρησης. Που μεταφέρουν από στόμα σε στόμα δήθεν έγκυρες πληροφορίες, αναφορικά με το ποιο κόμμα προηγείται, τι μετακινήσεις ψηφοφόρων παρατηρούνται, ποιο ρεύμα αναπτύσσεται περισσότερο, ενόψει της κάλπης της 17ης Ιουνίου.
Μια σχετικά ασφαλής… παρακαμπτήριος, είναι να παρακολουθήσει κανείς τις αναλύσεις των διεθνών ΜΜΕ. Όχι τα ρεπορτάζ. Τις αναλύσεις που συνήθως στηρίζονται σε περισσότερο έγκυρες πληροφορίες. Επομένως, συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να κινούνται κοντά στην πραγματικότητα.
Μια τέτοια ανάλυση δημοσιεύει το μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο “Reuters” στη δικτυακή έκδοσή του. Εκεί βέβαια, επικαλείται δηλώσεις και σχόλια του Γιάννη Λούλη και του Τάκη Θεοδωρικάκου, η ανάλυση ωστόσο στηρίζεται σε επιμέρους, προφανώς… εκ των έσω γνώση των δεδομένων.
Σύμφωνα λοιπόν με την εκτίμηση του “Reuters”, παρόλο που ακόμη είναι σχετικά νωρίς για να υποστηρίξει κανείς ότι μπορεί να προβεί σε ασφαλή πρόβλεψη για τον νικητή των εκλογών της 17ης Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία είναι εκείνη η οποία δείχνει να έχει το προβάδισμα, έστω και με βραχεία κεφαλή.
Το “Reuters” πιστεύει ότι η ηγεμονεύουσα παράταξη της Κεντροδεξιάς θα επικρατήσει, και θα σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως ακόμη ένα κόμμα, υποψιάζεται ωστόσο, όπως άλλωστε σχολιάζει στο πρακτορείο και ο Γιάννης Λούλης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια περισσότερο μακροπρόθεσμη στρατηγική, που στοχεύει στις… μεθεπόμενες εκλογές.
Σχολιάζουν λοιπόν ότι ακόμη και μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα συνεχίσει, και θα εντείνει την αντι-μνημονιακή ρητορική του, προσδοκώντας σε ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών μετά από μερικούς μήνες, εφόσον δεν βελτιωθεί η κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα. Σενάρια…

Του ίδιου αρθρογράφου / statesmen.gr