Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Οι μπουκμέικερς ποντάρουν στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ (τουλάχιστον για το επόμενο των εκλογών διάστημα)

Οι μπουκμέικερς, διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις, ποντάρουν στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τι αποδόσεις δίνουν για τα αποτελέσματα των εκλογών οι εταιρίες στοιχημάτων
Στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου ποντάρει μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στοιχημάτων στον κόσμο, η Unibet.
Η συγκεκριμένη εταιρία (Unibet Group Plc) η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο αξιών της Στοκχόλμης και είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος, περιλαμβάνει στην online πλατφόρμα της και στοιχήματα που σχετίζονται με τις εκλογές και φυσικά ανανεώνονται αναλόγως των εξελίξεων. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούν ένα δείκτη αξιολόγησης του πολιτικού κλίματος αφού είναι γνωστό ότι οι μεγάλες εταιρίες στοιχημάτων λαμβάνουν υπόψη πολλές παραμέτρους - μεταξύ των οποίων και τις φανερές και τις κρυφές δημοσκοπήσεις, για να σταθμίσουν τις πιθανότητες που έχει να συμβεί η Α ή η Β απάντηση σε κάθε ερώτημα.
Πριν παρουσιάσουμε τα σχετικά με τις εκλογές ερωτήματα που θέτει η εν λόγω εταιρία και τις αποδόσεις που προσφέρει (δηλαδή τις πιθανότητες πολιτικών εξελίξεων που προβλέπει) και για να μην παρεξηγηθούμε, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε  ότι  αυτό το ρεπορτάζ δεν αποτελεί προτροπή συμμετοχής σε τζόγο, για τον οποίο η άποψη του eklogika.gr είναι αντίθετη.
Δείτε λοιπόν τις αξιολογήσεις και ερμηνεύστε πολιτικά τις έμμεσες προβλέψεις της εταιρίας.

 
Η Ελλάδα μέλος της στην Ευρωζώνης την 1η Ιουλίου
Η εταιρία θέτει αυτό το θέμα και δίνει απόδοση 1,10 σε καταφατική απάντηση και 6 σε αρνητική. Τι σημαίνει αυτό;  Ότι δεν αποκλείει το δεύτερο ενδεχόμενο αλλά το θεωρεί εξαιρετικά απίθανο ποντάροντας στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας μας.

Ποιο κόμμα θα λάβει το υψηλότερο ποσοστό ψήφων;
Βλέποντας τι αποδόσεις σε αυτό το ερώτημα  αντιλαμβάνεται κανείς ότι η εταιρία δεν προσδοκά αλλαγή στην κατάταξη των κομμάτων στις 17 Ιουνίου σε σχέση με τα αποτελέσματα της 6η  Μαίου αλλά δεν θεωρεί και δύσκολη την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Νέα Δημοκρατία 1,55 , ΣΥΡΙΖΑ 2,05 , ΠΑΣΟΚ 30, Ανεξάρτητοι Έλληνες 50, ΚΚΕ 75 , Δημοκρατική Αριστερά 100.

Θα είναι το άθροισμα των εδρών που θα λάβουν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ & Δημοκρατική Αριστερά τουλάχιστον 151;
Στο ναι η απόδοση είναι 2,20 στο όχι 1,60. Δηλαδή οι μπουκμέικερς δεν περιμένουν πλειοψηφία των κομμάτων της Αριστεράς αλλά δεν βάζουν και το χέρι τους στη φωτιά ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Θα είναι το άθροισμα των εδρών που θα λάβουν Νέα Δημοκρατία & ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον 151;
Στο αντίστοιχο ερώτημα για πλειοψηφία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ οι αποδόσεις είναι αντίστροφες. Δηλαδή το ναι 1,68 και το όχι 2,05. Αυτό σημαίνει ότι οι μπουκμέικερς θεωρούν μάλλον πιθανό αλλά όχι ισχυρό το ενδεχόμενο 151 εδρών από  ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.

Ποίος θα είναι ο αριθμός κομμάτων που θα πάρει τουλάχιστον 3.00%
Και εδώ ποντάρουν στην επανάληψη του πολιτικού σκηνικού όπως διαμορφώθηκε στις 6 Μαίου. Δηλαδή η επτακομματική βουλή έχει απόδοση μόλις 1,75, με δεύτερο ενδεχόμενο αλλά όχι απίθανο την οκτακομματική βουλή με απόδοση 2,60. Η συμμετοχή εννέα κομμάτων δίνει 6,50, έξι κομμάτων και κάτω δίνει 10 (άρα θεωρείται απίθανη η επάνοδος σε ολιγοκομματικό κοινοβούλιο) ενώ ακόμη πιο δύσκολη θεωρείται με απόδοση 15 η είσοδος στη βουλή 10 και άνω κομμάτων.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές θα είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 64,50%;
Έχει σημασία επίσης ότι οι μπουκμέικερς δεν περιμένουν ουσιαστική αύξηση της αποχής, αφού με δεδομένη την συμμετοχή των ψηφοφόρων στις 6 Μαίου κατά 65,1% δίνουν απόδοση μόλις 1,55 στο ενδεχόμενο συμμετοχής στις 17 Ιουνίου από 64,5% και άνω. Η αρνητική απάντηση έχει απόδοση 2,30

eklogika.gr