Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Γιατί σε ορισμένα άτομα η αποβολή των αερίων είναι αυξημένη;


Γιατί σε ορισμένα άτομα η αποβολή των αερίων του πεπτικού συστήματος είναι περισσότερο αυξημένη συγκριτικά με άλλα; Πού μπορεί να οφείλεται αυτό; Σχετικές πληροφορίες δίνει στο Life2day.gr η Σολωμού Ελένη- κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης ”Απίσχνανσις”

Στο πεπτικό σύστημα όλων μας παράγονται αέρια, τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται είτε από το στόμα (ρέψιμο) είτε δια μέσου του πρωκτού. Όταν συμβαίνει αυτό είναι φυσικό όλοι νιώθουμε άβολα. Συνήθως υπάρχει η εντύπωση ότι η παράγωγή αερίων είναι υπερβολική, ενώ στην πραγματικότητα η παραγωγή αυτή είναι φυσιολογική. Οι περισσότεροι άνθρωποι παράγουν τουλάχιστο 500 κ.ε. αερίων την ημέρα και αποβάλλουν αέρια περίπου 14 φορές την ημέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αέριο που αποβάλλεται είναι άοσμο. Η μυρωδιά που παίρνει οφείλεται σε μικροοργανισμούς-βακτηρίδια- που παράγουν θείο.

Σε μερικές περιπτώσεις τα αέρια προκαλούν φούσκωμα και πόνο. Όμως αυτό δεν συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους. Το πόσο αέριο παράγει κάποιος και το πόσο ευαίσθητος είναι, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και από τις ατομικές ιδιαιτερότητες σε ό,τι αφορά την ευαισθησία του παχέος εντέρου.

Οι αιτίες που αυξάνουν την παραγωγή αερίου από το έντερο είναι πολλές. Ο αέρας που φυσιολογικά καταπίνουμε όταν τρώμε και τα αέρια που δημιουργούνται από την πέψη των τροφών μέσα στον πεπτικό σωλήνα είναι οι κυριότερες αιτίες. Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες δημιουργούν πολλά αέρια σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες και τα λίπη που προκαλούν λίγα.
Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να καταπολεμήσει την αυξημένη παραγωγή αερίων από το έντερό του, γεγονός που είναι δυνατόν να προκαλεί φούσκωμα, πόνο ή και δυσφορία;

1. Αρχικά είναι καλό να μειώσει κάποιος στη διατροφή του τα φαγητά που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την παραγωγή αερίων.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε το τι συμβαίνει στη δική σας περίπτωση είναι δοκιμάζοντας και παρατηρώντας.

Τα τρόφιμα που προκαλούν στους περισσότερους αυξημένα αέρια είναι:

Τα φασόλια, τα λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια των Βρυξελών, τα κρεμμύδια, οι αγκινάρες και τα σπαράγγια
Ορισμένα φρούτα όπως τα αχλάδια, τα μήλα και τα ροδάκινα
Το σιτάρι ολικής αλέσεως και τα πίτουρα
Τα αναψυκτικά και τα ποτά με φρούτα
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το παγωτό
Τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη
Ορισμένα τρόφιμα για δίαιτα με γλυκά χωρίς ζάχαρη και μαστίχα

2. Πίνετε άφθονο νερό.

3. Αποφεύγετε τα αεριούχα αναψυκτικά ή άλλα ποτά.

Αποφεύγετε να πίνετε υγρά που δημιουργούν αέρια όπως οι σόδες και η μπύρα. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να πιείτε κάτι από αυτά, τότε είναι καλό αφού τα βάλετε στο ποτήρι, να τα αφήσετε για λίγο, για να φύγει το αέριο που περιέχουν.

4. Μειώστε την ποσότητα αέρα που καταπίνετε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε:

Τρώτε αργά και μασάτε περισσότερο το φαγητό σας. Έτσι μειώνεται ο αέρας που θα καταπιείτε.

Εάν καπνίζετε προσπαθήστε να μειώσετε τη συχνότητα ή να διακόψετε εντελώς το κάπνισμα.
life2day.gr