Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα της επόμενης ημέρας θέλει ένα εθνικό σύστημα με γερά θεμέλια, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟ


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις εκλογές της 6ης Μαΐου σας ψήφισε το 18,85% των πολιτών. Στις 17 Ιουνίου ζητάτε να σας ψηφίσουν περισσότεροι. Τι έχει αλλάξει στο ενδιάμεσο στη Νέα Δημοκρατία;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που έχει αλλάξει στο ενδιάμεσο είναι ότι έχει συνειδητοποιηθεί το πραγματικό διακύβευμα αυτών των εκλογών και μαζί η μεγάλη απειλή, αν την επόμενη ημέρα η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη. Η ακυβερνησία θα μας οδηγήσει σε περιπέτειες. Γι’ αυτό πρέπει πάση θυσία την επόμενη μέρα η Ελλάδα να έχει κυβέρνηση.   
Η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 17ης Ιουνίου κατέρχεται περισσότερο ενωμένη και εκφράζει με το πρόγραμμά της και τις θέσεις της ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος, το οποίο αντιλαμβάνεται, μετά την περιπέτεια της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης που οδήγησε σε νέες εκλογές, ότι η πρότασή μας είναι μια ασφαλής πορεία εξόδου από την κρίση και σταθεροποίησης της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ρητορική που παρομοιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο έως πολύ, με τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» που επισειόταν τις δεκαετίες του '50 και του '60 σάς βρίσκει σύμφωνο;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εποχές δεν μοιάζουν. Άλλη η απειλή της εποχής εκείνης και άλλες οι προκλήσεις των καιρών μας. Περισσότερο με φοβίζει το ενδεχόμενο να μας εξωθήσουν να φύγουμε από το ευρώ και λιγότερο ο κίνδυνος που αναφέρετε. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι οι θεματοφύλακες της δημοκρατίας και αρνούμαι να δεχθώ ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα απειλείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ; Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η απειλή είναι πλαστή, επειδή το κόστος αποπομπής της Ελλάδας για την υπόλοιπη ευρωζώνη θα είναι δυσβάσταχτο.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κίνδυνος πάντα υπάρχει. Η ευθύνη όμως είναι δική μας. Η Ευρώπη μπορεί να τρέμει στην ιδέα να φύγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, αλλά δεν θα διστάσει να βρει και εναλλακτικούς δρόμους, εάν εμείς δεν πείσουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να ποντάρουμε στην πιθανή καταστροφή των άλλων για να δικαιολογήσουμε τη δική μας σωτηρία. Η Ελλάδα σε επίπεδο πολιτών αλλά και πολιτικών κομμάτων έχει ταχθεί με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (85%) υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.
Αυτή είναι η ελληνική θέση και δεν πρέπει εμείς να θέτουμε σε αμφισβήτηση την προοπτική αυτή, διότι τροφοδοτούνται σενάρια κερδοσκοπικά και εχθρικά προς τη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιους συμβιβασμούς είστε έτοιμοι να κάνετε προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση; Θα δεχόσασταν να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, αλλά ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν οδηγηθούμε εκεί, αυτό θα αφορά στις ηγεσίες των κομμάτων που θα συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού και στη συμφωνία που θα επέλθει υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η δημιουργία κυβέρνησης την επαύριο των εκλογών δεν αποτελεί θέμα «συμβιβασμού». Είναι εθνική ανάγκη, με όλη τη βαρύτητα της σημασίας του όρου. Το σωστό πάντως είναι ο αρχηγός του πρώτου πλειοψηφούντος κόμματος στη Βουλή να είναι και ο πρωθυπουργός. Αυτό είναι και λογικό αλλά και η συνήθης πρακτική στην Ευρώπη, που έχει μεγαλύτερη από εμάς εμπειρία σε συμμαχικές κυβερνήσεις.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα μπορέσει η Ελλάδα να απαλλαγεί οριστικά από τα Μνημόνια και τον «βρόχο» των δανειστών μας; Υπάρχει ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα ή βαδίζουμε στα τυφλά;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, σε συνδυασμό με τη νέα πολιτική συμφωνία με την Ευρώπη θα έχει σαν στόχο, πέραν των άλλων, και την απαλλαγή μας οριστικά από τα Μνημόνια και τους δανειστές μας.
Η Ελλάδα θέτει δύο στόχους:τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος του κρατικού Προϋπολογισμού και την αναστροφή της ύφεσης σε θετικό αναπτυξιακό κλίμα ως προϋποθέσεις εξόδου από την σημερινή κατάσταση, παράλληλα με τη μείωση του αρνητικού ισολογισμού τρεχουσών συναλλαγών.
Ο μόνος τρόπος για την επιτυχία των στόχων αυτών είναι η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, που προϋποθέτει μια σειρά μέτρων, ώστε να μειωθεί η ύφεση που είναι και η κύρια αιτία όλων των κακών που μας βρήκαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως πρόεδρος της επιτροπής της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έχετε εισηγηθεί μια σειρά από αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Εντάσσεται η συνταγματική αναθεώρηση στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αναμφίβολα. Η Ελλάδα της επόμενης ημέρας θέλει ένα εθνικό σύστημα με γερά θεμέλια, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.
Κορυφαία πρόβλεψη, που συμπεριλαμβάνεται στην πρότασή μας, είναι η ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αρμοδιότητες που θα του επιτρέπουν να ασκεί τον κεντρικό ρυθμιστικό του ρόλο για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος.
Η δε δική μου πρόταση ήταν και είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από το λαό.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε προτείνει το «πάγωμα» της εφαρμογής των αποφάσεων του Ιουλίου. Σε ποια μέτρα αναφέρεστε συγκεκριμένα;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρόταση για το «πάγωμα» αφορά κυρίως τα μέτρα εκείνα, που θα πρέπει να εφαρμοσθούν τη διετία 2013-2014, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, τα οποία με την σημερινή κατάσταση της κοινωνίας καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τα εφαρμόσει. Μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε να επεκταθεί χρονικά η παράταση της εφαρμογής των μέτρων αυτών δύο ακόμη χρόνια, μέχρι και το τέλος του 2015. Από κει και πέρα, πρέπει να προχωρήσουμε, όπως είπα πρωτύτερα, σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, από το οποίο θα εξαρτηθεί το μέλλον της Ελλάδας, με όρους πραγματικής οικονομίας και κοινωνικού ρεαλισμού, πάντα μέσα στο ευρώ.
Τα μέτρα που εξήγγειλε στο ΕΒΕΑ ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αδικίες αποκαθιστούν και τη ρευστότητα εξασφαλίζουν, ενώ συγχρόνως διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που προαναγγέλλει σταδιακά ανάκαμψη και ανάπτυξη. Είναι μέτρα κοινωνικού ρεαλισμού, πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ και αρκετά χρόνια φωνάζετε για μια στρατηγική εθνικής συνεννόησης. Πιστεύετε ότι σήμερα η άποψή σας δικαιώθηκε; 

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Φοβούμαι ότι η πρόταση που δημόσια είχα διατυπώσει δυόμισι χρόνια πριν και που σίγουρα δεν ήταν μόνο δική μου, μάλλον αδικήθηκε. Γιατί άλλη θα ήταν η αξία και η χρησιμότητά της τότε. Παρ’ όλα αυτά, όλα δείχνουν ότι τελικά θα τα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε. Το απαιτούν οι καιροί αλλά και το ζητούν οι πολίτες. Το τελευταίο δε εκλογικό αποτέλεσμα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα. Παραμένει ωστόσο, ακόμα, το πολιτικό σύστημα να ερμηνεύσει σωστά τη λαϊκή εντολή και παραμερίζοντας δογματικές θέσεις και μικροκομματικούς υπολογισμούς να ανταποκριθεί στην κρίσιμη φάση που διέρχεται η πατρίδα μας.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια σταθερή και ανθεκτική κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια προσωπικών διαδρομών και κομματικών σκοπιμοτήτων. Η Νέα Δημοκρατία εγγυάται την προοπτική αυτή. Είναι παράγοντας σταθερότητας και ανάπτυξης.
Παρ’ όλα αυτά, αυτή η κρίση θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος και είναι βέβαιο ότι από εδώ και πέρα η εθνική συνεννόηση θα είναι οδηγός μας για τις απαραίτητες συνεργασίες μπροστά σε μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που θα τις επιβάλλουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η «επανένωση της κεντροδεξιάς» έφερε 23 νέους υποψηφίους, προερχόμενους από τρία μικρότερα δεξιά κόμματα, στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας. Είστε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του εγχειρήματος;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κεντροδεξιά, ως παράταξη, έχει σταθερή θέση και στίγμα στο πολιτικό φάσμα της χώρας. Οι αυξομειώσεις της έχουν να κάνουν και με πρόσωπα και με εποχές. Μπροστά στον κοινό σκοπό οι προσωπικές απόψεις, οι εγωισμοί και οι ματαιοδοξίες μπαίνουν στην άκρη. Και τούτες τις ώρες το σάλπισμα πανστρατιάς του ευρύτερου παραταξιακού μας χώρου μόνο καλό κάνει. 



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε μιλήσει για «μια νέα πολιτική συμφωνία με την Ευρώπη». Οι εταίροι μας ζητάνε την πιστή εφαρμογή των όρων του μνημονίου. Πως, λοιπόν, μπορεί να γίνει αυτή η συμφωνία;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η νέα πολιτική συμφωνία που έχω προτείνει έχει να κάνει και με τον κοινό όλων μας σκοπό, να επαναδιαπραγματευθούμε κάποια σημεία του Μνημονίου, κρατώντας ωστόσο ένα σημαντικό μέρος του, το οποίο, ούτως ή άλλως, θα έπρεπε εμείς από καιρό να είχαμε φροντίσει να υιοθετήσουμε ως πολιτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας. Αυτή η δέσμη που περιλαμβάνει τα δύο σκέλη, δηλαδή τις δεσμευτικές μας υποχρεώσεις από τη μια και τα αναθεωρημένα σημεία από την άλλη, είναι που θα αποτελεί τη νέα πολιτική συμφωνία.
Μία νέα πολιτική συμφωνία, αναπτυξιακή και περισσότερο ρεαλιστική όσον αφορά την διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να υλοποιούνται οι στόχοι.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να δεσμευθείτε απέναντι στον ελληνικό λαό ότι μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει η ΝΔ δεν θα αυξήσει άλλο τους φόρους και δεν θα περικόψει εκ νέου μισθούς και συντάξεις;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι διατυπωμένη η θέση της Ν.Δ, που έχει να κάνει με την μείωση των φορολογικών συντελεστών και την εφαρμογή ενός κοινωνικά δικαίου φορολογικού συστήματος. Επίσης, έχουμε διακηρύξει ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις και ότι θα αποκατασταθούν οι αδικίες εις βάρος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.