Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Νταμπλούχος Ολυμπιακός, Κυπελλούχος και ο Ατρόμητος. Το Κύπελλο και ο Ολυμπιακός στα... ουράνια!

Ο Πειραιάς γιορτάζει το νταμπλ!

Ο Ολυμπιακός έπαιξε με την φωτιά, αλλά τελικά δεν κάηκε! Με γκολ του Φουστέρ στο 119' της παράτασης νίκησε με 2-1 τον Ατρόμητο που αποδείχτηκε παλικάρι και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας!
Ο Ισπανός μπήκε ως αλλαγή, ενώ πριν από την έναρξη της παράτασης ο Δώνης έδινε... μπασκετικές οδηγίες στους παίκτες του για να μην την πατήσουν από τον Ισπανό, τελικά, τον είδε στο 199 να παίρνει την κεφαλιά από την σέντρα ακριβείας του Τοροσίδη και να χαρίζει τη νίκη.
Το σκορ άνοιξε στο 29' ο Τζιμπούρ, ενώ νωρίτερα (25') είχε χάσει πέναλτι ο Χολέμπας! Για τον Ατρόμητο, ισοφάρισε στο 76' ο Ιγκλέσιας με τους Περιστεριώτες να χάνουν δεύτερο σερί τελικό και την απογοήτευση να είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων, ειδικά του Ιτάνζ που έβαλε τα κλάμματα και δεν αποχωρούσε από το τέρμα του και μετά τη λήξη του ματς.
Αυτό ήταν το 15ο ντάμπλ στην ιστορία του Ολυμπιακού και το 25ο Κύπελλο στην ιστορία των πρωταθλητών που είναι πολυνίκες στον θεσμό.
Ο Δώνης παρέταξε τον Ατρόμητο με Ιτάνζ στο τέρμα, Σκόνδρα, Φυτανίδη, Οικονόμου, Τόμας στην άμυνα, Ιγκλέσιας, Δημούτσο, Τάτο στα χαφ, με τον τελευταίο σε ρόλο επιτελικού, Μπρίτο, Επστάιν στα άκρα και στην κορυφή τον Μήτρογλου.
Ο Βαλβέρδε παρέταξε τον Ολυμπιακό με τον Κάρολ στο τέρμα, αριστερά τον Χολέμπας, δεξιά τον Τοροσίδη, Αβράαμ, Μέλμπεργκ στο κέντρο της άμυνας, Μανιάτη, Ορμπάιθ κόφτες, επιτελικό τον Μακούν, αριστερά τον Μιραλάς, δεξιά τον Αμπντούν και στην κορυφή τον Τζιμπούρ.
Ο Ολυμπιακός πήγε στο ΟΑΚΑ ως φαβορί κι έτσι μπήκε και στο γήπεδο. Οι «ερυθρόλευκοι» επέβαλλαν από την αρχή το ρυθμό τους κι ο Ατρόμητος αρκέστηκε σε παθητικό ρόλο. Οι πρωταθλητές απειλούσαν από τις πλευρές με τους Χολέμπας, Μιραλάς, από αριστερά και τους Τοροσίδη, Αμπντούν από δεξιά και δημιούργησαν φάσεις μπροστά στην εστία του Ιτάνζ, την ώρα που οι Περιστεριώτες έψαχναν την κόντρα.
Αφού ήρθαν δυο καλά σουτ από τους Τζιμπούρ, Μακούν, ο Ολυμπιακός έχασε τεράστια ευκαιρία να πάρει κεφάλι στο σκορ στο 25' όταν ο Φυτανίδης ανέτρεψε τον Μανιάτη εντός περιοχής. Ωστόσο, ο Χολέμπας που ανέλαβε την εκτέλεση, έστειλε τη μπάλα άουτ!
Παρόλα αυτά οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να πιέζουν κι έπειτα από τέσσερα λεπτά είδαν την προσπάθειά τους να αποδίδει καρπούς. Ο Μανιάτης έκανε πολύ καλή προσπάθεια από δεξιά, σέντραρε συρτά, η άμυνα του Ατρόμητου δεν έδιωξε καλά κι ο Αμπντούν που πήρε το «ριμπάουντ» σέντραρε για να βρει σε θέση βολής τον Τζιμπούρ που δεν αστόχησε.
Οι τυπικά γηπεδούχοι από την άλλη, είχαν δυο φάσεις, μία με τον Μήτρογλου στην κόντρα με ατομική προσπάθεια του «Γερμανού» που δεν τελεσφόρησε κι άλλη μια κεφαλιά του Μπρίτο έπειτα από σέντρα του Επστάιν που πέρασε άουτ από καλή θέση.
Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος και δίκαια πήγε στα αποδυτήρια με το προβάδισμα.
Ο Ολυμπιακός στην επανάληψη δεν μπήκε με την ίδια όρεξη που μπήκε στο πρώτο μέρος, έδωσε χώρο στον Ατρόμητο, στρογγυλοκάθισε στο ισχνό προβάδισμά του και τελικά το πλήρωσε. Σ΄ ένα δεύτερο μέρος που είχε ελάχιστα πράγματα για να κρατήσουμε, ο Ατρόμητος κατάφερε να ισοφαρίσει σε μια φάση που δεν μύριζε γκολ.
Ηταν το 76' όταν ο Ιγκλέσιας έγινε κάτοχος της μπάλας έπειτα από απομάκρυνση της άμυνας του Ολυμπιακού, έπιασε ένα σουτ, η μπάλα κόντραρε στον Χολέμπας, ξεγέλασε τον Κάρολ και κατέληξε στο βάθος της εστίας του για να γίνει το 1-1!
Στο υπόλοιπο της κανονικής διάρκειας, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να πιέσει για να πάρει και πάλι κεφάλι στο σκορ, όμως δεν τα κατάφερε κι έτσι οδηγηθήκαμε στην παράταση!
Με το… καλησπέρα του εξτρά χρόνου και συγκεκριμένα στο 93' ο Μιραλάς έχασε σπουδαία ευκαιρία να δώσει και πάλι κεφάλι στο σκορ στον Ολυμπιακό, όμως το πλασέ του στην έξοδο του Ιτάνζ έπειτα από κάθετη του Φετφατζίδη πέρασε ελάχιστα άουτ!
Με κύριο εκφραστή των επιθέσεών του τον Μιραλάς, ο Ολυμπιακός είχε καθολική υπεροχή στο πρώτο μέρος του εξτρά χρόνου και πίεσε για το γκολ που θα του χάριζε κούπα και νταμπλ, ωστόσο, αυτό δεν ήρθε.
Ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει και στο β' μέρος της παράτασης και τελικά δικαιώθηκε στο 119'! Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν ένα πλάγιο σαν κοντινό κόρνερ, Τοροσίδης, Φετφατζίδης άλλαξαν τη μπάλα, ο κάπτεν του Ολυμπιακού σέντραρε κι ο άνθρωπος των… ειδικών αποστολών, Νταβίντ Φουστέρ με καρφωτή κεφαλιά από το σημείο του πέναλτι χάρισε το Κύπελλο στον Ολυμπιακό που έκανε το νταμπλ!
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Ιτανζ, Σκόνδρας, Οικονόμου, Τόμας, Φυτανίδης, Επστάιν, Μπρίτο (76' Σφακιανάκης), Τάτος (63' Καραμάνος), Ιγκλέσιας (97' Ζουέλα), Δημούτσος, Μήτρογλου.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κάρολ, Μανιάτης (103' Μοντέστο), Μέλμπεργκ, Τζιμπούρ, Μιραλάς, Χολέμπας, Παπαδόπουλος, Ορμπάιθ, Τοροσίδης, Μακούν (83' Φουστέρ), Αμπντούν (72' Φετφατζίδης).