Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ερώτηση του Κ. Κόλλια για το φημολογούμενο λουκέτο στο ΙΚΑ Κιάτου

Μετά τις πληροφορίες για την  ενδεχόμενη κατάργηση  του τοπικού παραρτήματος του ΙΚΑ Κιάτου και με αφορμή την επιστολή που έλαβε από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κιάτου, ο Βουλευτής Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Κόλλιας, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργο Κουτρουμάνη. Για την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
 «Με βάση τα δημοσιεύματα αλλά και την επιστολή που έλαβα από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κιάτου, πληροφορήθηκα ότι υπάρχει έντονη φημολογία περί κατάργησης του τοπικού υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. Κιάτου. Επειδή η ανησυχία αλλά και η αγανάκτηση τόσο των ασφαλισμένων, όσο και των φορέων της τοπικής κοινωνίας είναι έκδηλη και δικαιολογημένη και επειδή ανάλογες διαρροές, περί κατάργησης άλλων δημόσιων υπηρεσιών, μετά από λίγο επισημοποιούνται, θεώρησα υποχρέωση μου να εκθέσω το πρόβλημα στον Υπουργό, αλλά και να του διατυπώσω την προσωπική μου θέση.
Όπως αναφέρω και στην ερώτηση μου προς τον κ. Κουτρουμάνη, θεωρώ ότι μια τέτοια, έντονα αρνητική εξέλιξη θα επιφέρει μεγάλη ταλαιπωρία και σημαντικά προβλήματα στους ασφαλισμένους. Το ΙΚΑ Κιάτου έχει πολλά πλεονεκτήματα και προσφέρει άριστες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του. Το γεγονός ότι διαθέτει ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις και ότι, λόγω γεωγραφικής θέσης, αποτελεί κόμβο μεταξύ των ορεινών και των πεδινών περιοχών πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από τον Υπουργό.
Με τέτοιου είδους αποφάσεις κατάργησης, είτε για τα τοπικά παραρτήματα του ΙΚΑ, είτε τις τοπικές εφορίες, οι Καλλικρατικοί Δήμοι καταδικάζονται σε οικονομικό μαρασμό και εγκατάλειψη.  Ήδη λόγω της οικονομικής συγκυρίας που επικρατεί, τα λουκέτα στο εμπορικό κέντρο του Κιάτου, και όχι μόνο, έχουν πολλαπλασιαστεί. 
Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη εποχή, χρειάζεται η περαιτέρω ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών στους περιφερειακούς δήμους, όπως ο Δήμος Σικυωνίων. Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί με την συνολικότερη αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας τους και όχι με την απλή γεωγραφική αναδιάταξη τους, διασφαλίζοντας έτσι την ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες. Είναι δεδομένο, πως αυτό θα λειτουργήσει θετικά και στα πλαίσια της επιδιωκόμενης περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς θα συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναγκαίες δημοσιονομικές παρεμβάσεις δεν είναι δυνατόν να γίνονται οριζόντια και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής. Κύριος σκοπός της όποιας αναδιάρθρωσης και του εξορθολογισμού επιβάλλεται να είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους και όχι η υποβάθμιση τους. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία  η εξάντληση κάθε δυνατότητας για τη συνέχιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος ΙΚΑ Κιάτου και την παράλληλη αναδιοργάνωση του προς όφελος των ασφαλισμένων. Για τον λόγο αυτό θα είμαι σε συνεχή επαφή με τους τοπικούς φορείς αλλά και με τους συναδέλφους μου στην Κορινθία προκειμένου να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.»