Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες




Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που παρατηρούνται ήδη στα βορειοδυτικά, αναμένεται σταδιακά να επηρεάσουν τις υπόλοιπες δυτικές και νότιες περιοχές της χώρας.
Μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης που εξέδωσε η ΕΜΥ.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συμβουλεύει σε περιπτώσεις παγετού ή καταιγίδων

1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)
2. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συµπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων
3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια
4. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση
5. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Πάρτε ομπρέλα - Που θα βρέξει, που θα έχει καταιγίδες

Καταιγίδα στην Αττική προβλέπεται από το μεσημέρι και μετά. Τι προβλέπει για το Νewsit o μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.
Βροχερός θα είναι ο καιρός όλη την εβδομάδα.

Mετά την καλοκαιρία του Σαββατοκύριακου ο Μάρτης ο πεντάγνωμος αλλάζει πάλι γνώμη και το γυρίζει φθινοπωρινός. Πιο αναλυτικά:

ΣΗΜΕΡΑ  ΔΕΥΤΕΡΑ
Περιμένουμε αρκετές νεφώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας με εξαίρεση την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και βροχές οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Μετά όμως το μεσημέρι περιμένουμε και καταιγίδες από την Αττική και νοτιότερα σε όλα τα νησιά. Κάποιες καταιγίδες σποραδικές περιμένουμε στη δυτική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στα νησιά ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές - βορειοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο 3 με 4 μποφόρ και τοπικά 5 μποφορ στο νότιο Αιγαίο όμως και στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί - νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 εως 14 βαθμούς, στα κεντρικά από 5 εως 15 βαθμούς και στα νησιά από 10 εως 16 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ
Προβλέπονται νεφώσεις και βροχές που θα ξεκινήσουν από το μεσημέρι ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και κάποια μεμονωμένη καταιγίδα. Οι άνεμοι πνέουν από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ από το βράδυ όμως και μετά θα γυρίσουν ανατολικοί - βορειοανατολικοί και θα φτάσουν ακόμη και τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 εως 15 βαθμούς κελσίου.

ΤΡΙΤΗ
Περιμένουμε συννεφιές με βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια πλην της Θράκης. Θα εκδηλωθούν καταιγίδες το πρωί κυρίως στις νοτιότερες περιοχές του Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα ενώ καταιγίδες θα έχουμε και το απόγευμα στα βορειοδυτικά δηλαδή στην Ηπειρο και στο βόρειο Ιόνιο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βουνά της Πίνδου. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από δυτικές - νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, όμως στο νότιο Ιόνιο, στη θάλασσα των Κυθηρων και τη δυτική Κρήτη θα φτάσουν ακόμη και τα 6 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 εως 14 βαθμούς, στα κεντρικά από 5 εως 15 βαθμούς και στα νησιά από 11 εως 16 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ
Περιμένουμε συννεφιές αλλά και διαστήματα με λίγο ήλιο. Ομως από το μεσημέρι και μετά και κυρίως το βράδυ περιμένουμε να βρέξει τοπικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθυνσεις 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 εως 14 βαθμούς κελσίου, αλλά θα είναι εναν με δύο βαθμούς χαμηλότερη στα βόρεια του νομού.

Ολη η εβδομάδα προβλέπεται να είναι συννεφιασμένη και βροχερή. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 εως 14 με 15 το πολύ βαθμούς κελσίου. Ομως από το Σαββατοκύριακο περιμένουμε πτώση της θερμοκρασίας.
newsit.gr