Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΠΑΝΟΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΟΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκε ο Βουλευτής Κορινθίας Πάνος Μπεγλίτης, την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την αύξηση των δόσεων του ειδικού προστίμου για τα αυθαίρετα από  36, όπως αρχικά προβλεπόταν στο άρθρο 24 παράγραφο 7 του Ν. 4014/2011, σε 48 δόσεις.
Η αποδοχή των σχετικών τροπολογιών, από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, δικαιώνει απόλυτα τις πρωτοβουλίες του κ. Μπεγλίτη, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα, είχε υποστηρίξει με επιστολή του, αλλά και μέσω συνεχούς επικοινωνίας με τους αρμόδιους Υπουργούς καθώς επίσης και στη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής (17.01.2012 – όπως φαίνεται και από το σχετικό απόσπασμα που παρατίθεται στη συνέχεια) τη σχετική ρύθμιση, επισημαίνοντας τη δύσκολή οικονομική συγκυρία, η οποία επειδή  επιδεινώνεται συνεχώς, πολλοί είναι αυτοί που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αν και θα το επιθυμούσαν. Έτσι, για μια ακόμη φορά μετά από την αναθεώρηση της αρχικής θέσης  για τον καθορισμό της τιμής ζώνης, το ΥΠΕΚΑ ανταποκρίθηκε άμεσα και αποφασιστικά στο δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας.
«Πρόκειται πράγματι για μια σημαντική απόφαση που αποτρέπει μια κοινωνική αδικία» σημειώνει ο Πάνος Μπεγλίτης.

Απόσπασμα ομιλίας στην ολομέλεια 17-01-2012:
«….O νόμος 4014/2011 για τη διαχείριση των αυθαιρέτων είναι ένας σημαντικός νόμος, παρά τα επιμέρους προβλήματα εφαρμογής. Σήμερα, και υπό την εμπειρία της εφαρμογής, εμφανίζεται μια σειρά αλλαγών, συμπληρώσεων, τροποποιήσεων, προκειμένου να καταστεί πιο πλήρης. Θα είναι περισσότερο πλήρης αν ξαναδούμε, με ρεαλιστική προσέγγιση, τον αριθμό των δόσεων, τις οποίες καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Θυμίζω ότι, με το ν. 4014/11, είχε προσδιοριστεί το  ύψος των καταβαλλόμενων δόσεων σε 36. Η σημερινή δύσκολη, επώδυνη οικονομική συγκυρία,  δεν επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να καταβάλλουν τη δόση, η  μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι φτωχοί, άνεργοι και μάλιστα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Αναφέρομαι, ανάμεσα σε άλλες περιοχές, σε μια μεγάλη περιοχή του νομού Κορινθίας, τους Αγίους Θεοδώρους, που έχουμε ένα τρομακτικό κοινωνικό πρόβλημα με τα αυθαίρετα.
Υποστηρίζω και θέλω να το λάβετε υπόψη σας, έχω στείλει και σχετική επιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, ότι σήμερα ρεαλιστικά πρέπει να δούμε την αύξηση του αριθμού των δόσεων, τουλάχιστον σε 48 ή και 60 δόσεις. Τι γίνεται σήμερα; Το έχετε ζήσει κι εσείς και όλοι μας, εμπειρικά. Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας κανείς, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, δεν κάνει χρήση των ρυθμίσεων του ν. 4014.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην εισπράττει το κράτος και το αρμόδιο υπουργείο, ακόμη και τα παράβολα. Δώστε αυτή τη δυνατότητα. Αυξήστε τις δόσεις σε 48, εγώ θα έλεγα ακόμη και 60, δεν είναι μεγάλος ο αριθμός, για να επιτραπεί σ’ αυτούς που δεν έχουν χρήματα, στις φτωχές οικογένειες, στους συνταξιούχους, τουλάχιστον να πληρώσουν το παράβολο. Σήμερα δεν πληρώνεται ούτε το παράβολο και φοβάμαι – εύχομαι να διαψευστώ – ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί, επειδή  συναρτάται από την οικονομική κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, τα οποία σήμερα αντιμετωπίζουν την απειλή της φτώχειας, της ανεργίας ή το πρόβλημα του περιορισμού του εισοδήματός τους.
Κατά συνέπεια, το θέμα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και μάλιστα, η άποψή μου είναι ότι, θα πρέπει να μπει και στο νομοσχέδιο που συζητούμε...»