Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Νέα σύσκεψη αρχηγών ενώ «η χώρα είναι στα όρια της επίσημης χρεοκοπίας»!

Την Παρασκευή πραγματοποιείται η νέα σύσκεψη των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Αυτή τη φορά οι κ.κ. Παπαδήμος, Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης καλούνται να πάρουν οριστικές αποφάσεις υπό την ασφυκτική πίεση της Ευρώπης που θέτει χρονικό περιθώριο μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Ποια είναι τα τρία θέματα - «αγκάθια» με τα οποία διαφωνούν μεν, αλλά θα πρέπει να ...συμφωνήσουν με την τρόικα οι τρεις αρχηγοί.
 Οι αποφάσεις αυτές, θα έχουν να κάνουν –ως γνωστόν- με μια σειρά από θέματα – φωτιά, όπως οι μισθοί και τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα, οι επικουρικές συντάξεις και η διάσωση των τραπεζών. Η πίεση που ασκείται από την Ευρώπη είναι ασφυκτική και η κυβέρνηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, καλούνται να λάβουν τις αποφάσεις τους υπό την απειλή ότι δεν θα δοθεί οικονομική βοήθεια σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα μέτρα που ζητούνται.Παράλληλα, οι δανειστές θέτουν ως απαράβατο όρο το να υπάρχει ομόφωνη στάση από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ωστόσο, έντονες είναι οι αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό των κομμάτων για μια σειρά από μέτρα. Η ψήφιση μέτρων όπως η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, προκαλεί τις μεγαλύτερες αντιδράσεις των βουλευτών των κομμάτων, ενώ αντίθετοι στην κατάργησή τους έχουν δηλώσει και οι κ.κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης. Διαφωνία υπάρχει και στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, καθώς η ΝΔ έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή της στην περικοπή τους, ενώ το υπουργείο Εργασίας έχει προετοιμάσει σχέδιο για μεσοσταθμική μείωση κατά 15%.
 Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, δήλωσε σήμερα ότι «η χώρα είναι στα όρια της επίσημης χρεοκοπίας και είναι η ώρα να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις»! Για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, προανήγγειλε ότι «μπορεί να έχει και δύσκολες αποφάσεις», διότι «όταν θα φτάσουμε δεν θα είναι χωρίς πόνο και κόστος η συμφωνία».

EKLOGIKA.GR