Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Τα τίναξαν ΟΛΑ στον αέρα !

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της Ελληνικής Οικονομίας:

«Οι τελευταίες προβλέψεις του ΚΕΠΕ επιβεβαιώνουν ότι η Οικονομία πορεύεται σε «μακρά έρημο» .
Η ύφεση είναι όλο και βαθύτερη και η ανεργία όλο και υψηλότερη. Απέχοντας πολύ από τους στόχους του Προϋπολογισμού. Αυτές οι αποκλίσεις από τους στόχους έκαναν περισσότερο από ποτέ επείγουσα και αναγκαία την επαναξιολόγηση και τροποποίηση συγκεκριμένων πολιτικών οι οποίες έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές, και τη συμπλήρωσή τους με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας.
Διότι χωρίς ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας ούτε οι άμεσοι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο .
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις νέες, επικαιροποιημένες προβλέψεις του ΚΕΠΕ η ύφεση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,5% το 2011 , μια (1) ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού και υπερδιπλάσια από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Ενώ προβλέπεται βαθύτερη, από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού, ύφεση για το 2012 ( -3,42% ), και οριακή ύφεση ακόμη και το 2013 ( -0,04% ), για 6η συνεχόμενη χρονιά . Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα. Και αυτό λόγω της μεγαλύτερης συρρίκνωσης του πραγματικού ΑΕΠ τα τελευταία
τρίμηνα και της επιδείνωσης όλων των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας .
Έτη
                        Πραγματικό  ΑΕΠ          Ανεργία
        Κρατικός               Προβλέψεις       Κρατικός            Προβλέψεις
        Προϋπολογισμός   ΚΕΠΕ              Προϋπολογισμός  ΚΕΠΕ
 2011        -5,5              -6,5                    15,4                      17,1
2012         -2,8              -3,4                    17,1                      20,3
Πηγή : ΚΕΠΕ, Υπουργείο Οικονομικών
Ενώ η ανεργία συνεχίζει την ανοδική της πορεία λόγω της έντονης δυναμικής της οικονομικής ύφεσης.
Έτσι το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να προσεγγίσει το 20,30% το 2012 και το 22,32% το 2013, πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις ».