Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Πολίτες και αστυνομία απροστάτευτοι απέναντι στην αυξημένη εγκληματικότητα»


Τον Κορίνθιο αστυνομικό που τραυματίστηκε σε συμπλοκή με ληστές στη Νέα Πέραμο επισκέφθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας. Σχετικά με την επίσκεψή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται, τον νεαρό συμπολίτη μας αστυνομικό που την περασμένη εβδομάδα ήρθε μόνος αντιμέτωπος με ολόκληρη συμμορία ληστών, η οποία τον γάζωσε με καλάσνικοφ. Ενημερώθηκα ότι το παιδί έχει διαφύγει τον κίνδυνο και είμαι ευτυχής που η περιπέτειά του την ώρα του καθήκοντος είχε αίσιο τέλος.
Δυστυχώς, οι ένστολοι της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα θέτουν καθημερινά σε τεράστιο κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. Είναι γνωστό ότι πριν λίγο καιρό στην Κορινθία, όπως και σε άλλους Νομούς, η έλλειψη καυσίμων είχε καθηλώσει πολλά περιπολικά, ενώ και αυτά που κυκλοφορούσαν εκτελούσαν μόνο βασικές περιπολίες.
Οι Αστυνομικές Διευθύνσεις απηύθυναν απεγνωσμένες εκκλήσεις στην πολιτική ηγεσία, επισημαίνοντας ότι η επιχειρησιακή τους ικανότητα σταδιακά εκμηδενίζεται, σε μία περίοδο που η εγκληματικότητα αυξάνεται ραγδαία παντού. Το τελευταίο μάλιστα χρονικό διάστημα βλέπουμε να πληθαίνουν οι αδίστακτες εγκληματικές ενέργειες, όπως αυτή εναντίον του αστυνομικού που επισκέφθηκα. Ληστείες με καλάσνικοφ, βομβιστικές επιθέσεις, εμπρησμοί κουκουλοφόρων – όλα αυτά είναι χτυπήματα όπου οι δράστες προφανώς αδιαφορούν για τις ανθρώπινες απώλειες, για να μην πω ότι τις επιδιώκουν κιόλας στοχοποιώντας τις αστυνομικές δυνάμεις.
Ο αρμόδιος Υπουργός αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση με επικίνδυνη ελαφρότητα, πετώντας το μπαλάκι σε άλλα Υπουργεία ή ακόμα και στην Ελληνική Αστυνομία.  Δυστυχώς, ο κύριος Παπουτσής όχι μόνο δεν υποστηρίζει την ΕΛΑΣ, αλλά δεν χάνει ευκαιρία να αποδοκιμάσει το προσωπικό της. Ο ίδιος νίπτει τας χείρας του, τόσο ως προς το επιχειρησιακό κομμάτι, όσο και ως προς τις ευθύνες του ως πολιτικού προϊσταμένου των σωμάτων ασφαλείας – γι’ αυτό άλλωστε δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί μετά τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι άκρως επικίνδυνη, τόσο για τους πολίτες, όσο και για το προσωπικό της ΕΛΑΣ. Η Ελληνική Αστυνομία κατορθώνει να λειτουργεί ακόμα μόνο χάρη στην ευσυνειδησία των ανδρών και των γυναικών που υπηρετούν με αυτοθυσία τη δημόσια τάξη. Είναι όμως αδιανόητο η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας μιας ολόκληρης κοινωνίας να επαφίεται στο φιλότιμο και στην τύχη.
Ο επαγγελματισμός των αστυνομικών μας που επιχειρούν με αμοιβές πείνας δεν μπορεί να αναπληρώσει την απουσία της πολιτείας. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν τα συναρμόδια Υπουργεία, να αφήσουν τις υπεκφυγές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ασφάλεια των πολιτών και των αστυνομικών. Εύχομαι από καρδιάς καλή ανάρρωση στον συμπατριώτη μας, αλλά και σε όλους τους αστυνομικούς που νοσηλεύονται τραυματισμένοι, καλή δύναμη στους ίδιους και στις οικογένειές τους και καλή επάνοδο στα καθήκοντά τους.»