Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

4,5 ρίχτερ ταρακούνισαν ξημερώματα τη Ζαχάρω

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 R σημειώθηκε στις 4:23 τα ξημερώματα της Τετάρτης με επίκεντρο την περιοχή της Κρέστενας, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Ιταλίας. Η δόνηση είχε διάρκεια και συνοδευόταν από ένα ελαφρύ βουητό. Το εστιακό της βάθος ήταν 15 χιλιόμετρα και το επίκεντρο της καταγράφηκε στην περιοχή κοντά στο χωριό Σκιλλουντία περίπου στην περιοχή Μπάμπες ένα χιλιόμετρο νοτιοανατολικά της Κρέστενας.
Αρχικά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε στις 4:23 σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 R.. Το επίκεντρο εστιάζεται πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ζαχάρως και 24 χλμ νοτιοανατολικά του Πύργου. Εκτιμάται πως το επίκεντρο της δόνησης βρίσκεται στην "καρδιά" του όρους Λαπίθας, ενώ το εστιακό βάθος καταγράφεται στα 2 χλμ.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών αναφέρει σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 23 χλμ. βόρεια της Κυπαρισσίας, - δηλαδή στην περιοχή της Ζαχάρως που αρχικά είχαν εκτιμήσει οι Ιταλοί - ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 16 χιλιόμετρα.
 Οι Ιταλοί διορθώνουν μέγεθος και επίκεντρο, δίδοντας δόνηση 4,5 R οχι στη Ζαχάρω, αλλά στην Κρέστενα περίπου ένα χιλιόμετρο νοτιοανατολικά της πόλης κοντά στην περιοχή Μπάμπες Σκιλλλουντίας με εστιακό βάθος 15 χλ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών, καθώς υπήρχε ο φόβος πιθανών κατολισθήσεων ή καθιζήσεων καθώς το επίκεντρο της δόνησης ήταν σε μια περιοχή ιδιαίτερα επηρεασμένη από τέτοια φαινόμενα.