Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΣΟΚ: Λήστεψαν το παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Παραιτήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Π.Γερουλάνος!

Θύμα ληστών το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία. Ακούγεται απίστευτο όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό. Φτάσαμε στο σημείο για να δούμε πως είναι αλήθεια.
Οι δράστες χτύπησαν περίπου στις έξι το πρωί, όταν η πρώτη φύλακας άνοιξε το μουσείο και απενεργοποίησε το συναγερμό νυκτός. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήταν δύο και φορούσαν ρούχα παραλλαγής και με την απειλή πιστολιού ακινητοποίησαν τη φύλακα. Την έδεσαν και τη φίμωσαν και άρχισαν να σπάνε προθήκες και να αφαιρούν αρχαία αντικείμενα.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι δράστες πήραν αρχαία χρυσά κοσμήματα, νομίσματα και άλλα αντικείμενα, η καταγραφή και αποτύπωση των οποίων δεν έχει γίνει ακόμα, καθώς οι Αρχές συγκεντρώνουν στοιχεία για τους δράστες.
Οι αστυνομικές αρχές ενημερώθηκαν περίπου στις οκτώ το πρωί, αφότου κατάφερε η φύλακας να απελευθερωθεί. Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό έχει σοκάρει ήδη λίγη ώρα μετά την κοινή γνώμη της Αρχαίας Ολυμπίας. Τα σχόλια νομίζουμε ότι δεν είναι της παρούσης... αλλά όλοι πιθανότατα σκεφτόμαστε το ίδιο στην Ελλάδα των μνημονίων και της απόλυτης διάλυσης...
Να σημειώσουμε πως το μουσείο φιλοξενεί μια συλλογή που δημιουργήθηκε ειδικά για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", με εκθέματα και από άλλα μουσεία της Ελλάδας. Παρέμεινε όμως καθώς ήταν εξαιρετική και απόλυτα "δεμένη" με την περιοχή. Τελευταία είχε αναφερθεί πως τμήμα της θα μεταφερόταν σε ευρωπαϊκές χώρες για την προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την Αστυνομία, οι δύο κουκουλοφόροι ληστές μπήκαν στο μουσείο στις 7:34 το πρωί και όχι στις έξι. Εκείνη την ώρα άνοιξε η φύλακας το μουσείο και μόλις έφυγαν κατάφερε να λυθεί από το πρόχειρο δέσιμο που της είχαν κάνει.
Οι δράστες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πήραν τελικά 65 με 68 αρχαία αντικείμενα πήλινα, χάλκινα και ένα χρυσό, κυρίως μικρά σε όγκο.
Στην Αρχαία Ολυμπία έφτασε πριν από λίγο και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ταξίαρχος Γιάννης Σιάμος.

Όλα αυτά σχεδόν ένα μήνα μετά τη μεγάλη κλοπή στην εθνική πινακοθήκη. Η είδηση προκάλεσε πριν από λίγο την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Π.Γερουλάνου και πλέον αυτό που μένει είναι να δούμε αν θα γίνει αποδεκτή, από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Σύμφωνα με πληροφορίες o Παύλος Γερουλάνοςοδεύει για την Αρχαία Ολυμπίας. Συνοδεύεται από τη Γενική Γραμματέα Λίνα Μενδώνη...
Όπως δήλωσε στο NewsIt ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιος Κοτζιάς ''είμαστε συγκλονισμένοι από την είδηση, αυτή τη στιγμή οι υπάλληλοι της Ζ'εφορείας προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτητων κάνουν καταμέτρηση. Δεν μας τιμά αυτό που έγινε. Οι κάτοικοι όχι μόνο της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και όλου του νομού Ηλείας, είναι πιο φτωχοί''.
Το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας φιλοξενεί 463 αρχαία έργα, που προέρχονται από το Ιερό του Διός της Ολυμπίας, αλλά και από άλλα Μουσεία της ελληνικής επικράτειας. Τα εκθέματα καλύπτουν μεγάλο χρονολογικό φάσμα, από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. έως και τον 5ο αι. μ.Χ.
Τα αρχαία έχουν εκτεθεί κατά θεματικές ενότητες και μέσα από αυτά παρουσιάζεται η υπερχιλιετής ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, του μακροβιότερου θεσμού της αρχαιότητας. Εκτός από τα αρχαία έργα τέχνης ο επισκέπτης είχε τη δυνατότητα λεπτομερειακής πληροφόρησης μέσα από το πλούσιο εποπτικό υλικό.
Ο εκθεσιακός χώρος αποτελείται από τη μεγάλη κεντρική αίθουσα, τον προθάλαμο και έντεκα μικρές αίθουσες. Τα σημαντικότερα από τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο είναι τα χρυσά δακτυλίδια-σφραγίδες με τις πρώτες απεικονίσεις αγωνισμάτων, αντιπροσωπευτικά δείγματα της μινωϊκής και μυκηναϊκής τέχνης, τα χάλκινα και πήλινα γεωμετρικά ειδώλια πολεμιστών και αρμάτων που προέρχονται από την Ολυμπία.
ΠΗΓΗ: ilialive.gr - newsit.gr