Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Πάνος Μπεγλίτης :Οι διαπραγματεύσεις για το PSI βρίσκονται σε μια ευαίσθητη φάση και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις δηλώσεις.

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ και Βουλευτή Κορινθίας, Πάνου Μπεγλίτη στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»και στο Δημοσιογράφο Γιάννη Καμπουράκη.


Ερώτηση 1
Eπιμένει o κ. Παπανδρέου στην απόφασή του να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος ή πρωθυπουργός ή όπως λένε κάποιοι και κυρίως εντός ΠΑΣΟΚ αφήνει το χρόνο να κυλήσει για να το ξανασκεφτεί αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατήσουν τον Μάρτιο; 


 Απάντηση 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε με ειλικρίνεια στα θεσμικά όργανα της παράταξης και κατέθεσε, χωρίς δεύτερες σκέψεις και προσωπικούς υπολογισμούς, την πρότασή του για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Η θέση του είναι καθαρή. Δεν αντιλαμβάνομαι την ανάγκη της συνεχούς επανάληψής της, για να ικανοποιεί την αγωνία και την ανασφάλεια, όσων την αμφισβητούν.


Ερώτηση  2


Δημοσίως λέτε ότι η πρώτη σας προτεραιότητα είναι να πετύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Την ίδια στιγμή όμως ακολουθείτε διαδικασία για εκλογή νέου αρχηγού μέσα στον Μάρτιο η οπόια μετατρέπεται σε μείοζον πρόβλημα για την ίδια την Κυβέρνηση. Τι απαντάτε;

Απάντηση

Είναι ένα βολικό επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε για να κρυφτούν πίσω απ΄ αυτό σκοπιμότητες και τακτικισμοί, όσων δεν έχουν την βούληση για ειλικρινή συμμετοχή και συνεργασία στο πλαίσιο της Κυβέρνησης. Μόνο που το επιχείρημα αυτό αποδείχθηκε πολύ σύντομα έωλο, γιατί προχωρούμε ομαλά με δημοκρατικό τρόπο σε όλες τις διαδικασίες που συμφωνήσαμε για τη συντεταγμένη πορεία προς την εκλογή νέας ηγεσίας.


Ερώτηση 3

Δε σας προβληματίζουν, δηλαδή, οι εσωτερικές αντιθέσεις μέσα στο κόμμα σας, με βάση τις κυβερνητικές προτεραιότητες και τη στάση κορυφαίων στελεχών σας;

Απάντηση

Η υποστήριξη που παρέχουμε στην Κυβέρνηση είναι χωρίς σκοπιμότητες και αστερίσκους, ενώ η λειτουργία της δεν επηρρεάζεται από τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μετά την απόφαση για τη συντεταγμένη μας πορεία και  το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα για την εκλογή ηγεσίας.
Ο Πρωθυπουργός έχει την αρμοδιότητα για την αξιολόγηση των μελών και τη σύνθεση της Κυβέρνησης. Την αναγνωρίζουμε και τη σεβόμαστε.
Η προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ είναι η χώρα και η υπέρβαση της κρίσης. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επομένως, που είναι μέλη της Κυβέρνησης έχουν την ευθύνη να υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο αυτό τον εθνικό στόχο.


Ερώτηση  4


 Βλέπετε διαδικασία με πολλούς υποψηφίους και τι θα σημάνει αυτό για το ΠΑΣΟΚ; Πολλοί λένε ότι για πρώτη φορά από το 1974 το ενδεχόμενο της διάσπασης είναι υπαρκτό. 

Απάντηση

Το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ ορίζει τις προυποθέσεις για την υποβολή των υποψηφιοτήτων. Επομένως, αντικειμενικά, ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι συγκεκριμένος. Οι σχετικές πρόνοιες αποτρέπουν και σωστά, κατά την άποψή μου, την «πασαρέλα» ονομάτων και υποστηρίζουν μια συντεταγμένη και σοβαρή διαδικασία εκλογής ηγεσίας, χωρίς τους κινδύνους κατακερματισμού και εσωκομματικών παιγνίων. Ωστόσο, εκτός από τη διαδικαστική πλευρά, υπάρχει και το πιο σημαντικό που είναι η πολιτική πρόταση των υποψηφίων. Μένουμε στα ονόματα και παραγνωρίζουμε το πολιτικά κυρίαρχο σε μια εκλογική διαδικασία. Το λέω αυτό γιατί η συγκολλητική ουσία των πολυσυλλεκτικών κομμάτων εξουσίας ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, μόνον πολιτικά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει. Αυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να μείνει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και να συνδεθεί και πάλι με τις κοινωνικές του αναφορές.

Ερώτηση   5
Θα συναινέσετε στη μείωση του κατώτατου μισθού για την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα;
Απάντηση
Τα θέματα αυτά πρέπει να συζητηθούν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, χωρίς παρεμβάσεις και με σεβασμό της αυτονομίας τους. Θέλουμε να επιτύχει ο κοινωνικός διάλογος και πρέπει να σεβασθούμε όλοι το αποτέλεσμά του. Ως θέση αρχής, έχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας για τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μια θέση που επαναβεβαιώθηκε από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Η όλη συζήτηση γίνεται σε λάθος βάση όταν συνδέεται το μισθολογικό κόστος με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η προσπάθεια πρέπει να στραφεί στον εξορθολογισμό και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Ερώτηση   6

Το ΠΑΣΟΚ, η κοινοβουλευτική του ομάδα θα στηρίξει μέτρα όπως η μείωση του κατώτατου μισθού ή η αναπροσαρμογή του 13ου και 14ου μισθού; Θα αποδεχθεί το βρετανικό δίκαιο στη συμφωνία για το PSI; Είναι αυτά θέματα που δοκιμάζουν τη συνοχή της κοινοβουλευτική σας ομάδας άρα και τη συνοχή της κυβέρνησης Παπαδήμου ή ο Γ. Παπανδρέου έχει διαβεβαιώσει τον κ. Παπαδήμο για ένα "ναι¨" σε όλα; 





Απάντηση

Η Κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου δεν σχηματίσθηκε για να πλειοδοτούν τα κόμματα σε αρνητικές θέσεις και σε κομματικό πατριωτισμό. Η συμμετοχή στην Κυβέρνηση συνεργασίας συνοδεύτηκε και από τη δέσμευση όλων στο πλαίσιο υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των εταίρων και έχει στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής της δύναμης για την εφαρμογή των θετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26- 27 Οκτωβρίου. Τώρα είναι η ώρα των διαπραγματεύσεων και όχι σε ένα ασαφές μετεκλογικό μέλλον. Και όσο πιο ισχυρή είναι η Κυβέρνηση δια της υποστήριξης των κομμάτων τόσο πιο αποτρεπτική θα είναι για θέματα που θέτουν οι εταίροι μας και βρίσκονται εκτός διαπραγματευτικού πλαισίου. Η Κυβέρνηση δεν γίνεται πιο αποτελεσματική, ούτε με τα «ναι» ούτε με τα «όχι». Οι διαπραγματεύσεις για το PSI βρίσκονται σε μια ευαίσθητη φάση και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις δηλώσεις. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Παπαδήμος σε συνεργασία με τον κ. Βενιζέλο καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να φθάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Απλά, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι δεν διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας, αλλά με εταίρους που έχουν τα δικά τους συμφέροντα.

Ερώτηση  7

Εκλογές πότε βλέπετε ή θέλετε; H ΝΔ σας κατηγορεί ότι επιχειρείτε να προσαρμόσετε το χρονοδιάγραμμα των εθνικών εκλογών στα μέτρα σας; 

Απάντηση

Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στο θέμα. Ο προσδιορισμός των εκλογών με βάση τη στρατηγική των κομμάτων και το στενό πολιτικό τους συμφέρον και ο προσδιορισμός των εκλογών σύμφωνα με τις εθνικές ανάγκες της χώρας. Είναι γνωστό ότι η θέση μας είναι υπέρ της χρονικής επέκτασης της θητείας της Κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου , θέση που εκφράσθηκε και από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων. Δεν επιχειρούμε με αυτό τον τρόπο να αγοράσουμε πολιτικό χρόνο. Αντίθετα, θεωρούμε ιστορική ευκαιρία τη δυνατότητα που παρέχει η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για την υλοποίηση μεγάλων μεταρρυθμιστικών αλλαγών που έχει ανάγκη η πατρίδα μας, σε συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας