Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη γιά την συνάντηση της με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο

  ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είχα μια μακρά και χρήσιμη συνάντηση με τον κύριο Πρωθυπουργό. Μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας και τις προτάσεις τις οποίες έχουμε ήδη καταθέσει -όπως γνωρίζετε- και για τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο «κούρεμα», πράγμα το οποίο η Δημοκρατική Συμμαχία θεωρεί αναγκαίο, έτσι ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο το χρέος, πέραν του γενικότερου PSI. Επίσης, για τις προτάσεις τις οποίες έχουμε καταθέσει για την αποφόρτιση της κοινωνικής έντασης, που όπως ξέρετε είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να οδηγηθούν άνθρωποι εκτός των σπιτιών τους και ταυτόχρονα να πέσει και η αξία των ακινήτων αυτών. Συζητήσαμε επίσης για το θέμα της διαπραγμάτευσης. Ένα πράγμα είναι σαφές: η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα και πρέπει τώρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές έχει ανάγκη η χώρα και στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, κατά τη γνώμη μας, εκεί πρέπει να επιμείνουμε, δηλαδή στις διαρθρωτικές αλλαγές, κι όχι σε περιορισμούς όπως είναι αυτοί του ελάχιστου μεροκάματου ή των δώρων του 13ου και του 14ου μισθού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητήσατε χρόνο εκλογών κα Πρόεδρε;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ενημερώθηκα για τη συζήτηση, την οποία είχε ο Πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων. Νομίζω ότι για ένα πράγμα είμαστε όλοι σύμφωνοι: ότι το κυρίαρχο, αυτή τη στιγμή, είναι να πετύχει η διαπραγμάτευση, να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε  ότι θα είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, στον οποίο πρέπει να πετύχουμε. Και από κει και πέρα, όταν αυτό κλείσει, τότε βεβαίως είναι η ώρα που θα μιλήσει ο λαός. Εάν αυτό τώρα είναι Απρίλιο- Μάιο, νομίζω ότι πολύ λίγη σημασία έχει και πολύ λίγους ανθρώπους ενδιαφέρει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει παρέμβαση, κα Πρόεδρε, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στο έργο των οικονομικών εισαγγελέων σε ότι αφορά τη διόγκωση του ελλείμματος το 2009; Είναι κάτι που πρέπει να ερευνηθεί;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι κάτι το οποίο, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να ερευνηθεί, αλλά με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και χωρίς πολιτικό κίνητρο. Η ιστορία με τα νούμερα πρέπει κάποτε να κλείσει σ’ αυτή τη χώρα και παιχνίδια με τους αριθμούς δεν πρέπει να γίνονται. Ας δούμε, λοιπόν, πώς αυτό θα διασφαλιστεί για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε και για περικοπές στον ιδιωτικό τομέα στους μισθούς, για 13ο και για 14ο μισθό;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχω ήδη απαντήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως προς το PSI, βρισκόμαστε μία ανάσα πριν από την τελική συμφωνία;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο Πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επαφή. Είναι σαφές ότι έχουν γίνει βήματα. Νομίζω ότι κάθε δική μου τοποθέτηση, αυτή τη στιγμή, θα είναι πρόωρη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι λένε, κα Μπακογιάννη, ότι πρέπει να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου, ίσως και αργότερα, να κάνει και τους εφαρμοστικούς νόμους, ενδεχομένως να φτάσουμε και το φθινόπωρο, διότι τέτοια ανάγκη έχει η χώρα, για να λύσει όλο αυτό το πρόβλημα. Εσείς τι άποψη έχετε;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Οι ανάγκες της χώρας είναι ο υπέρτατος νόμος. Και  η επικράτηση της κοινής λογικής είναι επιβεβλημένη.