Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Σχετικά με το Internet και τις Νομοθετικές Διατάξεις SOPA και PIPA

Image

Τις τελευταίες ημέρες έχει εκδηλωθεί ένα διεθνές κίνημα κατά της νομοθέτησης από τις ΗΠΑ, των διατάξεων Stop Online Piracy Act (SOPA) και Protect IP Act (PIPA). Και τα δύο νομοσχέδια αφορούν την πάταξη της πειρατείας στο διαδίκτυο και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό εφόσον όλοι μας καθημερινά χρησιμοποιούμε διαδικτυακές εφαρμογές, που θα επηρεαστούν καθοριστικά από μια ενδεχόμενη υπερψήφιση τους. Τα SOPA/ PIPA, με τον αναχρονισμό και τις ασάφειές τους, θα επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες για την Κοινωνία της Πληροφορίας και επομένως, για την ανοικτή κοινωνία και την ελεύθερη οικονομία.

Μεταξύ άλλων, θα δίδεται στο κράτος η αρμοδιότητα, χωρίς ιδιαίτερες εγγυήσεις, να επιβάλλει στις εταιρίες - παρόχους και σε μηχανές αναζήτησης, να αποκλείουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που απλώς φέρονται να παραβιάζουν τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Επίσης, θα μπορεί να εξαναγκάζουν τις εφαρμογές συναλλαγών ή διαφήμισης να μην συνεργάζονται με τα εν λόγω sites.

Η απαγόρευση ανάρτησης από έναν χρήστη, ενός «παράνομου» link σε εφαρμογές όπως το Twitter, θα καταστήσει προβληματική την λειτουργία τους στο εξής. Ωστόσο, η πρόσβαση στις πειρατικές σελίδες θα εξακολουθεί να είναι εφικτή μέσω των αριθμητικών διευθύνσεών τους. Επίσης, η τεράστια ασάφεια για το τι συνιστά «παραβίαση», δημιουργεί ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης και την
επιχειρηματικότητα.

Ως Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας, θεωρούμε αναγκαία την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο δημιουργός/ ερμηνευτής έχει δικαίωμα σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία του, τον τρόπο διάθεσης και επεξεργασίας της. Αποτελεί στοιχείο της προσωπικότητάς του και βιοπορίζεται από αυτό. Εάν υιοθετηθεί η ακραία άποψη περί καμίας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, τότε θα εκλείψουν πόροι αναγκαίοι για τα έργα του λόγου, της τέχνης και της επιστήμης. Στις συνέπειες, μεταξύ άλλων, θα είναι και η εξώθηση πολλών ανθρώπων στην ανεργία.

Από την άλλη πλευρά, διαχρονικά, αλλά και ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική και πολιτική κρίση, η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από την ελεύθερη διάδοση των ιδεών, την επικοινωνία και την πρόσβαση στην πληροφορία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, προτείνουμε:

- Να αναγνωρισθεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο ως ανθρώπινο δικαίωμα, διότι χωρίς αυτήν γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο ή και αδύνατον να εργαστούμε, να εκπαιδευτούμε, να ενημερωθούμε και να επικοινωνήσουμε. Αποκλεισμός από την πρόσβαση χωρίς εγγυήσεις είναι απαράδεκτος.

- Να περιορισθεί ο χρόνος προστασίας των έργων στα τριάντα χρόνια. Νομοθετικές ρυθμίσεις που επεκτείνουν την προστασία στα εβδομήντα χρόνια από το θάνατο του δημιουργού, αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της επιστήμης, της τέχνης και της επιχειρηματικότητας.

- Να αποσαφηνισθούν οι όροι της ορθής χρήσης (fair use) για την προστασία των έργων πνευματικής ιδιοκτησίας. Το YouTube (δεκάλεπτη διάρκεια, δυνατότητα επισήμανσης-flag κλπ.) αποτελεί χρήσιμο παράδειγμα. Υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο (π.χ. σε επίπεδο Ε.Ε.). Η συμμετοχή των χρηστών μέσω της Κοινωνίας των Πολιτών είναι αναγκαία.

- Να υποστηριχθεί η οικειοθελής συμμετοχή των δημιουργών στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης, έτσι ώστε να διασφαλίσουν αποφασιστικά τα δικαιώματά τους έναντι της σχετικής βιομηχανίας, αλλά και έναντι των παραβιάσεων της πνευματικής ιδιοκτησίας από τους χρήστες.

- Να ενθαρρύνονται οι δημιουργοί για την χορήγηση αδειών ελεύθερου περιεχομένου. Υποστηρίζουμε δράσεις που αφορούν τα creative commons, το ελεύθερο λογισμικό και την πολιτική ανοιχτής πρόσβασης από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.


Τομέας Πολιτισμού ΟΝΝΕΔ
onned-korinthias.gr