Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Τελειώνει το μπραντ ντε φερ για το κούρεμα - Έλληνες μεταξύ των κερδοσκόπων που μας απειλούν με χρεοκοπία - Διαβάστε ποιοί τζογάρουν με το χρέος μας

Πάνω πέρα και πίσω από περίτεχνες διαρροές, από μισές αλήθειες, ψέμματα και φημολογίες που εξυπηρετούν σκοπιμότητες προβάλλει ένα πραγματικό και αναπότρεπτο γεγονός.

Η συμφωνία για το κούρεμα θα γίνει γιατί :
- Την θέλουν οι δυνατότεροι παίκτες του κόσμου, το ΔΝΤ, η Ε.Ε και ακόμα ακόμα αυτοί που θα χάσουν τεράστια ποσά, δηλαδή οι τράπεζες
- Φαίνεται από ''χιλιόμετρα'', όσα αυτά που διανύει το τελευταίο 48ωρο ο επικεφαλής των τραπεζών Τ.Νταλάρα ο οποίος δεν θα ρίσκαρε τον ερχομό του στη χώρα μας εαν δεν βρισκόμασταν μία ανάσα από τη συμφωνία
- Γιατί όπως έχουν έρθει τα πράγματα είναι ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει ΤΩΡΑ η Ελλάδα το ''μπαμ'' και η Ευρώπη το ντόμινο χρεοκοπίας
Όσο πιο κοντά όμως είναι η συμφωνία τόσο οι διαπραγματεύσεις θεριεύουν και απόδειξη είναι η ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που κάνει λόγο για άλυτα προβλήματα ενώ ο χρόνος πιέζει.

Ο επικεφαλής του IIF Τ.Νταλάρα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, προχώρησε σε μία διαρροή, εξέφρασε δηλαδή ''την ανησυχία του για την έλλειψη μιας ξεκάθαρης διαδικασίας για την ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων σχετικά με την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους''.
Μετά τον πρώτο χθεσινό διαπραγματευτικό γύρο με την ελληνική κυβέρνηση ο Τ.Νταλάρα, ξαναμπαίνει σε λίγο στο Μαξίμου, αφού προηγουμένως χθες το βράδυ ''πετάχτηκε'' στις Βρυξέλλες.

Η ουσία του προβλήματος

Ένα ποσοστό είναι το ''ζουμί'' της όλης υπόθεσης, το πόσοι από τους κατόχους ελληνικών ομολόγων θα μπουν εθελοντικά στο κούρεμα.
Εαν φτάσουμε στο μαγικό 75% συμμετοχής, τότε είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να υποχρεώσει και το υπόλοιπο 25% να κουρευτεί.
Αυτό γίνεται τεχνικά με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, αλλιώς CAC.
Εδώ όμως βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια νομική ακροβασία.

Αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες και γίνει η συμμετοχή υποχρεωτική τότε το κούρεμα μετατρέπεται σε πιστωτικό γεγονός και χρεοκοπία, συντεταγμένη μεν αλλά χρεοκοπία, και συνεπώς θα πρέπει να πληρωθούν από τις τράπεζες οι διεθνείς τζογαδόροι και μη που επένδυσαν σε ασφάλιστρα κινδύνου έναντι ελληνικής χρεοκοπίας.

Το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί ανατριχίλα στις τράπεζες που δεν θέλουν να ματώσουν πληρώνοντας ιλιγγιώδη ποσά ενώ θα έχουν ταυτόχρονα χάσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους που επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα.Για αυτό συμβαίνει το ''οξύμωρο'' να πιέζουν οι τράπεζες και τους υπόλοιπους που αρνούνται να δεχτούν ώστε να συμμετάσχουν τελικά στο κούρεμα.

Η τορπίλλη της τελευταίας στιγμής από έλληνες και ξένους κερδοσκόπους - Η λίστα


Προσέξτε πως πιέζουν – παίζουν οι διεθνείς τζογαδόροι και τα Hedge Funds.
Όλοι αυτοί βλέποντας την Ελλάδα να καταρρέει και την Ευρώπη να κινδυνεύει με ντόμινο μυρίστηκαν πως οι δανειστές της Ελλάδας θα προτιμήσουν έστω και την τελευταία στιγμή να την κρατήσουν στη ζωή για να γλιτώσουν το ευρώ.
Για αυτό και αγόρασαν τον τελευταίο καιρό κάτω από τη μισή τιμή ελληνικά ομόλογα αξίας δεκάδων δις ευρώ που είχαν υψηλό επιτόκιο.Τώρα αρνούνται το κούρεμα τους γιατί πιστεύουν πως θα τα πληρωθούν ώστε να μην κηρυχθεί η χώρα μας σε χρεοκοπία.Και εδώ οι πιέσεις είναι για μεγάλα στομάχια.

Προσέξτε τη μεθοδολογία τους όπως οι ίδιοι κυνικά παραδέχονται.

Το Μάρτιο λήγει ομόλογο αξίας 14,4 δις ευρώ.
Οι διεθνείς κερδοσκόποι αγοράζουν μαζικά το ομόλογο αυτό σε πολύ χαμηλές τιμές, δηλαδή με περίπου 40 εως 45 ευρώ για ομόλογα που αξίζουν 100 ευρώ.


Ότι και να γίνει αυτοί δεν χάνουν με τίποτε γιατί :

- Εαν τους περάσει η άρνηση και δεν κουρευτούν τότε για κάθε 40 ευρώ θα πληρωθούν 100 ευρώ
- Εαν κουρευτούν στο 50% θα βγάλουν τουλάχιστον 10ευρώ στο ομόλογο
- Εαν χρεοκοπήσει η Ελλάδα θα χάσουν την αξία των ομολόγων τους αλλά θα πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας

Το λένε ανοιχτά όπως ο Trun-Tin Nguyen, hedge fund μάνατζερ στην TTN AG της Ζυρίχης, που δήλωσε στο Bloomberg γιατί  αγοράζει τα ομόλογα του Μαρτίου :''Το στοίχημα είναι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πληρώσουν στο σύνολο του το συγκεκριμένο ομόλογο. Πριν το Μάρτιο καμία λύση δεν πρόκειται να επιτευχθεί, είτε είναι «κούρεμα», είτε είναι πτώχευση''.

Ποιά Hedge fund έχουν ελληνικά ομόλογα

Το euro2day δημοσιεύει τη λίστα αυτών που παίζουν με τα ελληνικά ομόλογα, μεταξύ των οποίων φέρονται να είναι έλληνες αξιωματούχοι.

- Είναι το Saba Capital Management LP με κεφάλαια αξίας 5 δις ευρώ, που αγόρασε ελληνικό χρέος διάρκειας ενός έτους σε εξευτελιστικές τιμές που αντιπροσωπεύουν πιθανότητα χρεοκοπίας 75%.

- Είναι το CapeView Capital LLP με έδρα το Λονδίνο, που σύμφωνα με το δημοσίευμα προτιμούν έλληνες αξιωματούχοι και ο ιδρυτής του έχει το ελληνοπρεπέστατο όνομα Theo Phanos.

- Είναι το Och-Ziff Capital Management, με κεφάλαια 28 δις δολάρια και το οποίο παίζει με το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με το Reuters.

- Είναι το διάσημο πια, λόγω της ανοιχτής αντίθεσης του με το κούρεμα, ισπανικό Vega Asset Management.

- Είναι το York Capital με κεφάλαια 14 δις δολάρια, στο οποίο συμμετέχουν ο τραπεζικός γίγαντας της Credit Suisse και το Marathon Asset Management, με κεφάλαια στα 10 δις δολάρια.

Αμερικανικές και γερμανικές πλάτες


Μόνο τυχαία δεν δήλωσε για πρώτη φορά ικανοποιημένος από τις ευρωπαικές προσπάθειες ο υπουργός Οικονομικών των Η.Π.Α.
Μόνο τυχαία δεν κάνει απρογραμμάτιστη επίσκεψη αστραπή στη χώρα μας ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, αφού το πολιτικό μήνυμα που στέλνει είναι ξεκάθαρο.

newsit.gr