Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Αποφεύγει την ερώτηση για περικοπές μισθών με νομοθετική ρύθμιση ο Παπαδήμος

Αποφεύγει την ερώτηση για περικοπές μισθών με νομοθετική ρύθμιση ο Παπαδήμος. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να πάρει θέση πριν ολοκληρωθεί ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων, απάντησε σε ερώτηση του Αλ. Τσίπρα



Στον αέρα άφησε για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος το θέμα με την ενδεχόμενη περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσω νομοθετικής ρύθμισης σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναινετική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Ο κ. Παπαδήμος, όπως και κάθε φορά που του τέθηκε η συγκεκριμένη ερώτηση, έτσι και σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, απέφυγε να απαντήσει ουσιαστικά και είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να πάρει θέση όσο ο διάλογος των κοινωνικών φορέων είναι σε εξέλιξη, και συμπλήρωσε πως δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις.
Ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι οι τελικές θέσεις θα ληφθούν βάσει των αποτελεσμάτων του διαλόγου και με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προστασία των αδύναμων. «Καταβάλλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να αποφύγουμε μια τέτοια εξέλιξη», πρόσθεσε και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει πού υπάρχουν περιθώρια για προσαρμογές. Ανέφερε πάντως ότι είναι σαφές ότι για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους τα περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με νόημα ότι οι άνεργοι δεν λαμβάνουν 13ο και 14ο μισθό και πως «πρέπει να νοιαστούμε και για αυτούς».
Ταυτόχρονα, είπε ότι στηρίζει το διάλογο που είναι σε εξέλιξη και ότι πιστεύει ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα αποτελούν νέα αφετηρία συνεννόησης για την επίλυση των προβλημάτων. Παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν κλάδοι και επιχειρήσεις όπου το μισθολογικό κόστος δεν επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα. Υπάρχουν όμως κλάδοι που το μισθολογικό κόστος είναι κρίσιμος παράγων της ανταγωνιστικότητας. Δεν μπορούμε να μην το εξετάσουμε όταν υπάρχουν στρεβλώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαδήμος, σημείωσε επίσης ότι «είναι προτιμότερο να υπάρχουν ανοιχτές επιχειρήσεις με λίγο χαμηλότερες αποδοχές, αντί κλειστές επιχειρήσεις και περισσότεροι άνεργοι» και τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα απασχόλησης, καθώς από το 2009 έως σήμερα η Ελλάδα μετράει 38.000 επιχειρήσεις λιγότερες και «όσο η χώρα αδυνατεί να εξάγει, τόσο οι επιχειρήσεις θα κλείνουν και η ανεργία θα αυξάνεται».
Νωρίτερα στην απάντησή του, ο κ. Παπαδήμος επικαλέστηκε δημοσιευμένους δείκτες της ΕΚΤ, σύμφωνα με τους οποίους κατά την περίοδο 2001 - 2009 η σωρευτική απώλεια ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας βάσει το κόστους εργασίας έφτασε το 23%. Όπως υποστήριξε, την περίοδο αυτή το κόστος εργασίας στην Ελλάδα σημείωσε διπλάσια αύξηση σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης και η αύξηση των μισθών ήταν σημαντικά υψηλότερη από τη συνολική αύξηση της παραγωγικότητας.
Πάντως, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η ανταγωνιστικότητα δεν επηρεάζεται μόνο από το μισθολογικό κόστος. «Εξαρτάται και από το μη μισθολογικό κόστος παραγωγής, εξαρτάται από τα εμπόδια που βάζει η γραφειοκρατία στην επιχειρηματικότητα και από την ποιότητα των προϊόντων που παράγονται», σημείωσε και ανέφερε ότι προωθείται μια σειρά διαθρωτικών αλλαγών και έφερε ως παράδειγμα το σχέδιο νόμου για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο κ. Παπαδήμος απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη, είχε εξαγγείλει μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ).

eklogika.gr