Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Συνάντηση-μυστήριο… του πρώην με τον νυν
Γράφει ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

Αιφνιδιαστική συνάντηση… μυστήριο είχαν απόψε ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Λουκάς Παπαδήμος, πυροδοτώντας φήμες και σενάρια, για το μέλλον της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά… του PSI.
Η συνάντηση ήταν εκτός προγράμματος, και αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, στον απόηχο των αρνητικών εξελίξεων με τις διαπραγματεύσεις του PSI. Είναι λοιπόν εξαιρετικά πιθανό ο Λουκάς Παπαδήμος να επεδίωξε να ενημερώσει τον προκάτοχό του για το πρόβλημα που έχει προκύψει, και να συζήτησαν τρόπους για την υπέρβασή του, με δεδομένη την ευχέρεια διεθνών επαφών και προσβάσεων που διατηρεί ο Γιώργος Παπανδρέου, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Η συνάντηση βέβαια έχει και αμιγώς πολιτική χροιά, καθώς πραγματοποιήθηκε στην τελική ευθεία για την κρίσιμη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, λίγες μόλις ώρες πριν ο Γιώργος Παπανδρέου συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια, ώστε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προθέσεις του, και πριν από την αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Από όσα διέρρευσαν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ πάντως, οι δυο άνδρες συζήτησαν τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, ειδικότερα σε σχέση με το πώς επηρεάζουν την πρσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

“Βόμβα” ΔΝΤ για το Μνημόνιο ΙΙ 
Γράφει ο ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Η εμπλοκή που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI, λόγω της προσπάθειες κερδοσκοπικών συμφερόντων να εξαντλήσουν τα περιθώρια που υπάρχουν για να… περάσουν από το ταμείο, έχει την πρόσθετη παράμετρο της εμπλοκής και αναφορικά με το Μνημόνιο ΙΙ.
Δηλαδή, τη νέα δανειακή σύμβαση, που αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, και θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται, σε επίπεδο παρασκηνιακών ζυμώσεων, στη φάση της δρομολόγησης προς άμεση συμφωνία.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έριξε «βόμβα» για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, σχετίζοντας άμεσα τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα, με την έκβαση του PSI. Δηλαδή, το ποσοστό στο οποίο θα «κλειδώσει» η απομείωση του ελληνικού χρέους, με το «κούρεμα» ομολόγων τα οποία έχουν στα χέρια τους ιδιώτες επενδυτές.
Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ζητήσει να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα κατά 20-30 δισεκατομμύρια ευρώ, μια παράμετρο την αναγκαιότητα της οποίας επεσήμανε στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.
Χωρίς το «κούρεμα», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνει διατεθειμένο να βάλει φρένο στο Μνημόνιο ΙΙ, για όσο διάστημα οι αναλυτές του δεν θα θεωρούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Είναι και αυτός, ένας ακόμη, έμμεσος εκβιασμός προς την Αθήνα. Μόνο που η Ελλάδα στερεύει από διαθέσιμο χρόνο. Επικίνδυνα…