Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Η ΚΥΡΑ ΤΟΥ ΦΕΝΕΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ !


cebc2


Θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε κατά το γνωστό η κυρά της Ρω , “η κυρά του Φενεού”.
Σε ένα χωριό και μια περιοχή που συνεχώς φθίνει, η κυρά Βασιλική Πετρούλια αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση ευαίσθητου και δημιουργικού ανθρώπου , με απέραντη ανιδιοτελή αγάπη για την τόπο της και την πατρίδα της γενικότερα. Μας καλοσωρίζει στο μικρό ιδιωτικό της μουσείο με εκθέματα λαϊκής παραδοσιακής τέχνης που βρίσκεται στο ισόγειο του διόρωφου πέτρινου σπιτιού της , γεμάτη υπερηφάνεια για τον τόπο της και την παράδοσή του.
” Να μας θυμόσαστε και εμάς εδώ κάπου -κάπου που κρατάμε τις παραδόσεις μας ζωντανές!” μας λέει και χωρίς χρονοτριβή μας ξεναγεί στο μικρό πανέμορφο και ιδιαίτερα αξιόλογο μουσείο της που φυσικά είναι επισκέψιμο για το κοινό.
Παραδοσιακές Κορινθιακές στολές ακόμα και δύο αιώνων που βρήκε και διέσωσε από πρόσωπα του συγγενικού της περιβάλλοντος. Αρκετές από αυτές έχουν βραβευτεί σε γνωστές μεγάλες εκθέσεις.
Αργαλειός, σύνεργα αγροτικά , ξύλινα είδη για την κουζίνα, χάλκινα και μπρούτζινα είδη μαγειρικής και πλυσταριού. Παραδοσιακό κρεβάτι από τις αρχές του περασμένου αιώνα ντουλάπες και ντουλάπια Δεκάδες αναμνηστικά μικροαντικείμενα της καθημερινότητας του σπιτιού. Όλα αυτά τοποθετημένα με τάξη και φροντίδα κοσμούν το μικρό μουσείο της Κυρά Βασιλικής .
Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να κάνετε μια εκδρομή στο χωριό Φενεός ή Συβίστα που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων και μαζί με τις δεκάδες φυσικές ομορφιές που μπορείτε να θαυμάσετε , να επισκεφθείτε και να γνωρίσετε το μουσείο λαϊκής παραδοσιακής τέχνης της Βασιλικής Πετρούλια, της κυράς του Φενεού!
Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πηγή: sfedona.gr