Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Τι Μπασμπούγ, τι Οτζαλάν! ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ

Η φωτογραφία που δημοσίευσε η εφημερίδα Vakit και δείχνει τον κ. Μπασμπούγ να προσκυνάει το Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ, την εποχή που ήταν Αρχηγός Στρατού, αφήνοντας υπονοούμενα για την εβραϊκή καταγωγή του Στρατηγού.

Της Λιάνας Μυστακίδου
Η Άγκυρα ζει στον πυρετό της προφυλάκισης του  πρώην Γενικού Επιτελάρχη Στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ για το  σκάνδαλο Andic που συνδέεται με τις υποθέσεις Εργκενεκόν και Βαριοπούλα.

Το αδίκημα που διέπραξε ο κ. Μπασμπούγ ήταν η συνέχιση της λειτουργίας των 46 ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, με τις οποίες οι Ένοπλες Δυνάμεις προπαγάνδιζαν υπέρ των τουρκικών θέσεων, πολεμούσαν την Ελλάδα με κάθε τρόπο και λοιδορούσαν την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν. Οι πιο γνωστές από αυτές ήταν η irtica.org και η turkatak.gen.tr.

Όταν η εφημερίδα Ταράφ αποκάλυψε την ύπαρξη αυτών των ιστοσελίδων στις 4.2.2009 ο Μπασμπούγ έδωσε αμέσως εντολή να καταργηθούν.

Φυσικά δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε την ύπαρξή τους αφού ήταν Β’ υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου την περίοδο 2003-2005, διετέλεσε Αρχηγός ΓΕΣ την περίοδο 2006-2008 και προήχθη σε Γενικό Επιτελάρχη την περίοδο 2008-2010.

Οι δυο τελευταίες προαγωγές του έγιναν από τον προκάτοχό του στο επιτελείο Στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

Ο κ. Μπασμπούγ οδηγήθηκε στις Φυλακές της Σιλιβριάς με βαρύτατο κατηγορητήριο: «Απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης και σύσταση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης».

Είναι ο δεύτερος Γενικός Επιτελάρχης που οδηγείται στη Φυλακή στην ιστορία της τουρκικής Δημοκρατίας. Ο πρώτος ήταν ο  Ρουστού Ερντελχάμ, ο οποίος συνελήφθη μετά το Πραξικόπημα της 27ης Μαΐου του 1960, γιατί στήριζε τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και διαφωνούσε με τους πραξικοπηματίες. 

Καταδικάστηκε αρχικά σε θάνατο, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Τελικά , αποφυλακίστηκε το 1964 με την αμνηστία του Προέδρου Τζελάλ Μπαγιάρ.

Ο ένας καταδικάστηκε γιατί αντιστάθηκε στο Πραξικόπημα και ο άλλος φυλακίστηκε γιατί ήθελε να κάνει Πραξικόπημα.

Η σύγκριση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ένας καθρέφτης για την πορεία της Δημοκρατίας στην Τουρκία τα τελευταία 50 χρόνια, αφού ο Πρόεδρος κ. Γκιουλ δήλωσε ότι «όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου»…

Κάποιοι δημοσιογράφοι χαρακτήρισαν θετικό βήμα για την  πορεία  εκδημοκρατισμού της χώρας την προφυλάκιση του πρώην Γενικού Επιτελάρχη. 

Ίσως θα είχαν δίκαιο αν αυτή η δημοκρατικότητα συνοδευόταν και από την ελευθερία έκφρασης και δεν κρατούνταν στις φυλακές εκατό και πλέον δημοσιογράφοι!

Η δεύτερη κατηγορία που βαρύνει τον κ. Μπασμπούγ , η σύσταση δηλαδή ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης προκαλεί γέλια. Γιατί με τη διατύπωσή της ο τουρκικός Στρατός μετατρέπεται σε τρομοκρατική οργάνωση. Δηλαδή, ο κ. Μπασμπούγ ταυτίζεται με τον Οτζαλάν , ο οποίος κατηγορείται για το ίδιο αδίκημα.

Η σύλληψη του Στρατηγού μετά από ενάμιση χρόνο μετά την αποστρατεία  του γεννά πολλά ερωτηματικά.

Μήπως όλα έγιναν για να επισκιάσουν τη σφαγή των 35 Κούρδων; Μήπως είναι η τελική μάχη στη σύγκρουση Στρατού-Ισλαμιστικής κυβέρνησης;  Ή μήπως είναι ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών μεταξύ Ερντογάν-Μπασμπούγ;

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μπασμπούγ είχε επισκεφθεί τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου  δεκατέσσερις μέρες πριν ασκηθεί δίωξη εναντίον του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του ίδιου του κ. Ερντογάν το 2009.

Την ίδια εποχή η εφημερίδα Vakit δημοσίευσε φωτογραφία του κ. Μπασμπούγ να προσκυνάει το Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ , την εποχή που ήταν Αρχηγός Στρατού, αφήνοντας υπονοούμενα για την εβραϊκή καταγωγή του Στρατηγού.

Ο κ. Μπασμπούγ γεννήθηκε στο Αφιόν Καράχισαρ, αλλά κατάγεται από το Μοναστήρι των Σκοπίων, όπου ζούσε σημαντικός αριθμός εξισλαμισμένων Εβραίων  (ντονμέ).

Βέβαια, για εβραϊκή καταγωγή κατηγορήθηκαν και οι Στρατηγοί Γιασάρ Μπουγιούκανιτ και Τσεβίκ Μπιρ.

Η εισαγγελική εντολή για τη διεξαγωγή των ερευνών για τη σφαγή του Ουλούντερε κεκλεισμένων των θυρών, μας κάνει να πιστεύουμε ότι η προφυλάκιση συνδέεται κυρίως με αυτό το έγκλημα. 

Όπως είναι γνωστό  στη συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα για την παραμονή των αεροσκαφών predator στη Βάση του Ιντζιρλίκ , ανατέθηκε ο πλήρης έλεγχος των μη επανδρωμένων αεροπλάνων στους Αμερικανούς.  Όλες οι εικόνες που καταγράφουν τα αεροσκάφη στέλνονται στις ΗΠΑ και από εκεί στο Στρατηγείο των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Οι τουρκικές  ένοπλες δυνάμεις είναι ο τρίτος παραλήπτης των εικόνων.

Φυσικά σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν μετέχει κανένας Τούρκος εργαζόμενος. Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα κ. Ρικαρντόνι μετά το γεύμα που είχε με τον αντιπρόεδρο του ΑΚΡ κ. Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε για τη δολοφονία των 35 Κούρδων:  «Για το θέμα αυτό παραμένουμε στο σημείο που βρίσκεται η τουρκική κυβέρνηση. Δεν είναι σωστό να δοθούν περισσότερες πληροφορίες την ώρα που διεξάγονται έρευνες. Θα συνεχιστεί ο αγώνας για την πάταξη της τρομοκρατίας».

Δεν παρέλειψε στο τέλος των δηλώσεων του να εκφράσει τη λύπη του για το θάνατο των 35 Κούρδων.

Η ομοσπονδία των Κουρδικών Σωματείων στην Ευρώπη οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες και κατηγόρησαν την Ουάσιγκτον για συνεργασία με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Τα συνθήματα που αντήχησαν στον ουρανό των Βρυξελλών ήταν «Τούρκοι φασίστες, συνεργάτες των Αμερικανών», «Φασίστα Ερντογάν», «Ομπάμα δολοφόνε», κ.α.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα. Πόσες άλλες συλλήψεις θα γίνουν μέχρι τότε;
elzoni.gr