Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Πέτρος Τατούλης : Ψευδές και απαράδεκτο πρωτοσέλιδο για θάνατο 35 ατόμων από τον ιό του Δυτικού Νείλου

«Ψευδές και απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά την προγραμματισμένη σύσκεψη για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το δημοσίευμα εφημερίδας, η οποία κάνει λόγο για το θάνατο 35 ατόμων από τον ιό του Δυτικού Νείλου και την εμφάνιση δεκάδων κρουσμάτων ελονοσίας σε κατοίκους στο Νομό Λακωνίας και τόνισε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε αυτού του είδους τη δημοσιογραφία απαντά με καθαρές θέσεις ∙ για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να προσφύγουμε στις νομικές μας υπηρεσίες για να διεκδικήσουμε την πραγματική αλήθεια». Ως αντιδεοντολογική και αντιδημοσιογραφική στηλίτευσε τη στάση του δημοσιογράφου ο Περιφερειάρχης, δηλώνοντας με έμφαση, ότι προκαλεί αλγεινή και ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ο εν λόγω επαγγελματίας δεν ήρθε σε επαφή με κανένα φορέα ή υπηρεσία, είτε πρόκειται για την Περιφέρεια, είτε πρόκειται για Δήμο, προξενώντας αδικαιολόγητα κλίμα σύγχυσης και πανικού.  


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θέλει και διαθέτει τα εχέγγυα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών



Προγραμματισμένη σύσκεψη με θέμα «Καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας την Τετάρτη 4/1/2011. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειάρχης  Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κος Ανδρέας Πουλάς, κα Ντίνα Νικολάκου και ο κος Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κος Παναγιώτης Αλευράς, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κος Γιαννακούρας και η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Τζανετέα, οι δήμαρχοι Οιχαλίας, Τριπόλεως και Ευρώτα, εκπρόσωποι του δήμου Καλαμάτας και της Β. Κυνουρίας  καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες υπεύθυνοι στον τομέα της υγείας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο και σημαντικό θέμα των κουνουπιών το οποίο δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο στην δημόσια υγεία, στην αγροτική οικονομία και  στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Ανέφερε ότι από τη πρώτη στιγμή δεν κρύψαμε το πρόβλημα, διότι θεωρούμε πώς πρέπει να τα γνωρίζουν όλα οι πολίτες και αυτό δείχνει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει μία υπεύθυνη στάση  και γι’ αυτό και θέλουμε να ξεχωρίσει ώστε να είναι πιλότος και οδηγός στις μεγάλες κρίσεις του τόπου μας. Ανέφερε επίσης ότι με την εμπειρία πού αποκτήθηκε στα προηγούμενα χρόνια σε συνδυασμό με την συνεργασία της Περιφέρειας με την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό όπου μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό θα έχουμε επιτυχή αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τόνισε επίσης ο κος Τατούλης ότι απειλούμαστε από πολλά πράγματα, αντιμετωπίζοντας τα κουνούπια, αντιμετωπίζουμε μία σωρεία προβλημάτων και ασθενειών. Τέλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μετανάστευσης και είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί η νομιμότητα. Δεν μπορεί να υπάρχουν παράνομοι αλλοδαποί και να είναι ανεξέλεγκτοι τελείως και ιδιαίτερα στη περιοχή της Σκάλας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θέλει και διαθέτει τα εχέγγυα για την αντιμετώπιση του προβλήματος σημείωσε ο Περιφερειάρχης. 

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κος Ανδρέας Πουλάς ανέφερε ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εφαρμόζεται ήδη το Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών. Τα κουνούπια αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τους κατοίκους των περιοχών της Πελοποννήσου κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Η καταπολέμηση των κουνουπιών δεν είναι απλώς αναγκαίο αλλά και κατεπείγον ζήτημα. Κατά τη περσινή περίοδο παρουσιάστηκαν κρούσματα στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα. Μετά τη διαπίστωση των κρουσμάτων κινητοποιήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και παράλληλα διεξήχθη και σχετική επιδημιολογική έρευνα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η Παρέμβαση του Προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2012 περιλαμβάνει ψεκασμούς με σκευάσματα Δημόσιας υγείας, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εάν απαιτηθούν αεροψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν από το Υπουργείο ανάλογα με την περιοχή. Τέλος ανέφερε  τη σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης για την εφαρμογή του Προγράμματος στην Περιφέρεια με  συμβαλλόμενα μέρη τους Δήμους και την Αναπτυξιακή «Πελοπόννησος ΑΕ».

Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Ντίνα Νικολάκου τόνισε πώς πιστεύει ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία και καλή επικοινωνία θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μοχλεύει τρόπους χρηματοδότησης για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το θέμα της Δημόσιας Υγείας προέχει και πρέπει να είναι προτεραιότητα μας. Τόνισε επίσης ότι η σημασία των αρδρευτικών δικτύων και των αποστραγγιστικών έργων  είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αγροτική οικονομία και πρέπει να είναι υπόθεση των τοπικών κοινωνιών και των Περιφερειών