Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την απαξίωση του πολιτικού συστήματος


Πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος δείχνει η εξαμηνιαία πανελλαδική δημοσκόπηση - έρευνα της Metron Analysis, «Metron forum», που δημοσίευσε ο «Ελεύθερος Τύπος». Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συγκεντρώνουν ποσοστό μόλις 35,7%, όλα τα υπόλοιπα κόμματα(κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά) ποσοστό 28,6 %, ενώ το 35,6 % στρέφει τα νώτα του στα κόμματα δηλώνοντας είτε αναποφάσιστο, είτε μη απαντώντας είτε επιλέγοντας λευκό ή άκυρο.
Νέα δημοσκόπηση έρευνα της Metron Analysis, «Metron forum», στον Ελεύθερο Τύπο επιβεβαιώνει την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, τα ποσοστά των κομμάτωνΗ Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου κατά 7,8 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα η ΝΔ παίρνει στην πρόθεση ψήφου 18,8%, το ΠΑΣΟΚ 11 %, το ΚΚΕ 8,7%, ΛΑΟΣ 5.9%, ΣΥΡΙΖΑ 6,9 %, Οικολόγοι – Πράσινοι 3,7%, Δημοκρατική Αριστερά 3,8%, Δημοκρατική Συμμαχία 1,6%, Άρμα Πολιτών 1,6%, άλλο κόμμα επιλέγει το 2,3%, λευκό 2,7%, άκυρο 14,8 %, αναποφάσιστοι 11,2%, δεν απαντά το 6,9%.
Η συσπείρωσή του ΠΑΣΟΚ έχει περιοριστεί μόλις στο 28% ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε στην τελευταία θέση των δημοτικοτήτων των πολιτικών αρχηγών με 15,7% στην οποία προηγείται ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος 43 % και ακολουθούν Γ. Δημαράς 36,2 %, Φ. Κουβέλης 36,2 %, Α.Τσίπρας 28,1 %, Α. Σαμαράς 26,4 %, Γ. Καρατζαφέρης 23,4% , Α. Παπαρήγα 22,9%, Ν. Μπακογιάννη 17%.
Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο κανένας με το εντυπωσιακό ποσοστό 55,4%.
Μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ προηγείται σε δημοτικότητα ο Ανδρέας  Λοβέρδος με 30,8% και τον Βαγγέλη Βενιζέλο να βρίσκεται στην τρίτη θέση, μετά τη Φώφη Γεννηματά ενώ μεταξύ των
στελεχών της ΝΔ, προηγείται ο κ. Αβραμόπουλος με 28,0%. Η Λιάνα Κανέλλη βρίσκεται στην πρώτη θέση της δημοφιλίας των πολιτικών στελεχών, υπερκεράζοντας ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με 56,5%.
Το κλίμα απαισιοδοξίας σε σχετική ερώτηση είναι πρωτοφανές (76,6%), ενώ οι αρνητικές προσδοκίες για τον επόμενο χρόνο χτυπούν «κόκκινο» με 82%.
Εννιά στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια ενώ έξι στους δέκα ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν αρνητική τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Το 55% να θεωρεί ότι τα μεγάλα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα στο πλαίσιο ενός εθνικού κράτους αντί ευρύτερων ενώσεων και το 65% να εκτιμά ότι η οικονομική κρίση θα αποδυναμώσει την ΕΕ.
Το 60% θεωρεί ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να  βοηθήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θεωρεί ότι δεν το έχει κάνει. Η συντριπτική πλειοψηφία (83%) πιστεύει ότι  οι δανειστές μας έχουν ως στόχο να μας εκμεταλλευθούν όχι να σταθούν δίπλα μας, ωστόσο επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι ενδεχόμενη απομάκρυνση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και επιστροφή στη δραχμή θα είναι αρνητική εξέλιξη.

eklogika.gr